2265202595_b41eda824d_b

“A ti kej podkestaš?”

Ironija je, da sem za podcaste prvič slišal ravno med blogomanijo, ko s(m)o vsi reševali svet s pisanjem blogov in se je scena razrasla v blogovska gibanja, dobrodelne akcije, portale. Takrat me je o podcastih spraševala Melita Zajc, sam pa nad idejo nisem bil navdušen iz več razlogov.

Najprej je bila tukaj anonimnost blogerskega prostora, ki se seveda pri podcastih takoj izgubi. Razen če ste Saul Goodman, ki si pred slušalko namesti prazen tulec s plastično vrečko na koncu, je glas še vedno najbolj oseben medij in tega s(m)o se blogerji kar malo bali.

Potem je bil tukaj tehnični vidik, saj so bili mikrofoni, programska oprema in prostor na strežnikih teme, ki so bile veliko bolj komplicirane kot danes. Pa še vprašanja časa in smisla takega snemanja vsebin je bila velika zavora. Pred mikrofonom bi se seveda vsi malo afnali, a večjega smisla v tem nismo videli.

Prevrtimo nekaj let v prihodnost, ko na sceno pride Anže Tomić. In skoraj lastnoročno postavi slovensko podcasting sceno. Za razliko od prejšnjih poizkusov pretežno programerskih podcasterjev ima Tomić prednost domačega terena in vežbe na Radiu Študent, hkrati pa je z dobro zastavljenim konceptom poskrbel, da mu ne bo tako hitro zmanjkalo štofa.

Kako se torej lotiti snemanja?

Whoa. Počasi. Snemanje pride čisto na koncu. Odločitvi, da bi rad imel podcast, mora najprej slediti teoretski premislek. Čisto resno, zadeve se je potrebno lotiti tako kot vseh ostalih komunikacijskih projektih, pri katerih je potrebno najprej opredeliti cilje, namen in časovno periodo, na katero boste uspeli vsebine producirati. Brez tega boste sicer posneli začetnih pet epizod, a se boste kreativno upehali, saj boste brez načrta vedno znova iskali koncept in idejo.

Po teoretskem premisleku si izposodite opremo oziroma poskusite prvih nekaj delov posneti brez kakršnikoli dodatnih stroškov. Snemalnik na telefonu ali tablici bo čisto v redu, gre bolj za to, da ugotovite, ali se vam bo to dejansko dalo početi.

Oprema za podcast produkcijo

Za podcaste potrebujete malo strojne, malo programske opreme in malo mrežne opreme. Zadeve imajo stroškovni razpon več sto evrov, a se za vsak cenovni razred najde nekaj. Na koncu koncev vam bodo tudi slušatelji oprostili slabšo kvaliteto zvoka, če bo vsebina toliko boljša.

Strojna oprema

Ko boste res prepričani, da so podcasti za vas in da ne boste odstopili po prvem krogu, se posvetite nakupu opreme. Kar se tiče strojne opreme, boste v najboljšem primeru potrebovali vsaj mikrofon.

Po Tomićevem gospelu podcastanja so najboljši mikrofoni Blue microphones, kjer lahko izbirate med Snowball in Yeti družino. Razlike so za potrebe podcastanja minimalne, pazite le na funkcije snemanja v več smeri (omnidirectional), da boste lahko kdaj brez večjih problemov posneli še kakšen pogovor v troje. Nasvet: Splača se počakati na kakšno Amazon akcijo, kjer ga lahko dobite s popustom.

Poleg tega potrebujete stroj, na katerega boste ta mikrofon priklopili. Spet imate tukaj več možnosti. Če boste večino oddaj posneli doma, za računalnikom, je najboljše, da mikrofon priklopite nanj. Če se boste z gosti dobivali na terenu, je najbolj enostaven priklop na telefon oziroma tablico. In če se hočete preseravati, si kupite digitalni snemalnik.

Programska oprema

Poleg strojne opreme potrebujete vsaj program za snemanje in obdelavo zvoka. Za plitke žepe je tukaj brezplačni Audacity, s katerim boste posneli epizodo, jo po potrebi zmontirali in shranili v digitalni format, če se hočete igrati z bolj zahtevnimi programi in projekti, ima Adobe plačljiv Audition. In če boste zadevo snemali s pomočjo Skype programa, vam svetujem program Pandora for Skype ali katerega drugega iz seznama na The Next Web.

Za vsebinsko opremo zvočne datoteke boste potrebovali še program iTunes, ki bi ga praviloma že morali imeti na računalniku (več o tem malo kasneje).

Oprema za podcast postprodukcijo

OK, posneli ste epizodo in jo pretočili na računalnik. Spet imate več možnosti postprodukcije. Skoraj obvezna je najavna špica podcasta, kjer je priporočljivo navesti datum snemanja in ime oddaje, nato pa je od dolžine in ritma pogovora odvisno, ali boste zadevo posneli v enem kosu ali jo v montaži sekali z zvočnimi efekti.

Na spletu obstaja veliko različnih spletišč, kjer si lahko brezplačno naložite uvodno špico oziroma glasbo za ozadje in snamete praktične ikone za obvezno grafično opremo svojega podcasta.

Glasba:

 • Jamendo – brezplačni komadi s Creative Commons licenco za podlaganje podcastov, najavno špico in vse ostalo. Veliko žanrov in veliko materiala.
 • Free Music Archive – če ne najdete na Jamendo, potem poskusite Free Music Archive. Ista fora, druga stvar.

Grafični elementi:

 • IconsDB – vsak podcast je priporočljivo opremiti s svojo ikono. Tukajle jih je kar nekaj.
 • FlatIcon – še ena zbirka ikon.
 • IconMonstr – tretja zbirka ikon.

Mrežna oprema

Sedaj imate na trdem disku svojega računalnika posneto prvo epizodo in komaj čakate, da jo slišijo tudi drugi. Manjka vam samo še en korak – zadevo je potrebno objaviti na spletu.

Najprej boste potrebovali spletno mesto in domeno. Lahko se odločite za izdvojeno gostovanje in odkorakate na WordPress.com, lahko pa si spletišče postavite na svojem strežniku in tam uporabite CMS WordPress.

WordPress sam po sebi še ni podcastom prijazen, temveč si morate zato naložiti še brezplačni vtičnik Blubrry PowerPress.  Z njim boste poskrbeli za predvajanje datoteke na spletnem mestu, naročanje na vaš podcast s spletišča in vse ostalo.

Postopek objave podcast datoteke

OK, prišli smo skoraj na konec. Sedaj je potrebno datoteko še objaviti in jo deliti s svetom. Prvi korak je grafična oprema datoteke in dodajanje metapodatkov.

Dodajanje metapodatkov

Najprej datoteko dodate v iTunes in v meniju desnega klika izberete Get Info.

podcast1

V novoodprtem oknu najprej vpišete Song name, kar v vašem primeru predstavlja naslov epizode in Artista, ki v vašem primeru pomeni ime podcast oddaje. Nato kliknete na Artwork zavihek in dodate še ikono podcasta, ki mora biti v velikosti 1400 x 1400 točk.

podcast2

Nalaganje na strežnik

S FTP programom podcast datoteko naložite na strežnik. Priporočam vam, da si izmislite še sistem poimenovanja datotek (000-ime_podcasta-ime_epizode.mp3) in da za te datoteke na strežniku ustvarite nov podimenik (/Podcasts). Hkrati sem naložite še ikono podcasta v originalni velikosti (1400×1400).

Ko imate enkrat datoteko naloženo na strežnik, jo morate objaviti še na spletnem mestu in iTunes.

Nalaganje na spletno mesto

Za spletno mesto si v beležko shranite celotno pot do datoteko (http://www.domena.si/Podcasts/000-ime_podcasta-ime_epizode.mp3) in v WordPress urejevalniku najprej pripravite kategorijo, v kateri boste objavljali podcaste.

Ko imate kategorijo poimenovano, morate najprej v nastavitvah PowerPress vtičnika vklopiti t.i. category podcasting. To storite tako, kot je prikazano na spodnji sliki.

podcast30

Nato v nastavitvah plugina PowerPress v stranskem meniju izberete “Category podcasting” in označite pripravljeno kategorijo kot podcast kategorijo.

podcast31

Če sedaj kliknete na povezavo “Edit”, ki se nahaja pod imenom kategorije v desnem stolpcu, boste lahko dopolnili podatke opisa, ki so pomembni za objavo na iTunes.

V zavihku Feed settings se posvetite prvim trem poljem (Feed Title, Feed Description in Feed Landing Page URL), vse ostalo pa pustite prazno. Na dnu izberite še pravi jezik objav (prednastavljena je angleščina).

podcast6

V zavihku iTunes Settings na dnu vnesite svoj elektronski naslov in iTunes kategorijo podcasta, vse ostalo pustite prazno.

podcast7

Nato še v tretjem zavihku Artwork v polju iTunes image vnesite pot do sliko, ki ste jo prej že dodali mp3 datoteki kot artwork. Shranite.

podcast8

Objava podcast prispevka

Ko ste kategorijo aktivirali kot podcast kategorijo, je čas za objavo podcasta. To storite tako kot bi hoteli objaviti običajno objavo, samo da tokrat dodate še pot do mp3 datoteke na strežniku, ki ste si jo predhodno shranili v beležnico.

podcast41

Preden stisnete “Publish” morate v prispevku še povedati, na katerem mestu naj se pojavi predvajalnik. To storite s shortcode oznako [powerpress].

Ponavadi se podcast objavo opremi še z zapiski, kjer povežete spletna mesta, omenjena v podcastu, predstavite goste in pripravite druge vsebine, s katerimi obogatite poslušanje podcasta za tiste, ki to počnejo pred računalnikom.

Priporočam vam, da si tudi pri objavah naredite strukturo vsebine, da bo branje za uporabnike lažje in ne pozabite na linkanje vsebin v novem oknu, s čimer boste preprečili, da bi uporabniku, ki podcast posluša v brskalniku, s klikom prekinili poslušanje, ker se bo vsebina povezave naložila v istem oknu.

Nalaganje na iTunes

Ta korak morate narediti samo pred prvo objavo. Ko zadevo že objavite na blogu, kliknite na iTunes povezavo in znotraj iTunes se vam bo odprlo okno, kamor boste skopirali pot do RSS toka podatkov (namig: v WordPressu je url do RSS toka podatko vedno www.ime.si/kategorija/feed).

podcast5

iTunes bo preveril, če je vse v redu in ko boste zadovoljni z izpisom ter prikazom podatkov, potrdite objavo. Preden vam iTunes odobrijo nov podcast, bo preteklo do štirindvajset ur, kasneje se vam s tem ne bo treba več ukvarjati, ker bo iTunes sam preverjal vaš RSS tok podatkov in iz njega vlekel epizode.

And that’s all she wrote. Čestitke, sedaj ste vsaj tako kul kot Tomić.

Seznam slovenskih podcastov

Ko ne boste zaposleni s snemanjem lastnih epizod, lahko poslušate druge. V Sloveniji je že kar nekaj uspešnih podcasterjev in vsak se po svojih najboljših močeh trudi delati kar najbolje. Hvaležni vam bodo za posluh in kakšno kritiko. Razen Tomića. On ne jebe žive sile, že stokrat sem mu reku, pa noče poslušat.

Tale seznam se trudi biti popoln, če ni, mi prosim javite.

 • Apparatus – Anže intervjuja zanimive ljudi in jih sprašuje stvari.
 • Glave – Gosti in voditelja Anže ter Pižama govorijo o serijah in Game of Thrones.
 • Torek ob petih – Izak z gosti načenja aktualne teme.
 • Podrobnosti – Boštjan Nachbar in Anže se pogovarjajo o zanimivostih tega svet. Uletijo tudi gosti in redki.
 • Pivotiranje – Nejc, Gal in Miha se pogovarjajo o košarki. Uletijo tudi gosti.
 • Mlade glave mislijo – Intervjuji z mladimi, ki imajo kaj povedati.
 • A propos, Umetnostpogovori o umetnosti z umetniki.
 • Metin Čaj – Nataša in Aljaž z gosti načenjata medije. In kužije. Ampak 99% časa medije.
 • Meta PHoDcast – Dr. Luka se pogovarja z drugimi pametnimi ljudmi o pametnih stvareh.
 • FilmFlow – Bojana, Ana, Maja in še ena Maja debatirajo o filmih.
 • Znanost na cesti – pametni pogovori o pametnih stvareh
 • Apgrejd – Jan in Uroš se pogovarjata o tehnologijah. In Applu.
 • Bitni pogovori – Nejc, Alan in Mark se pogovarjajo o tehnologijah. In Applu.
 • Državljan D – Domen vam govori, kaj morate počet, da bo svet lepši. Z gosti, ki se že trudijo v to smer.

 

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan