kingsman-the-secret-service-all-you-need-to-know-kingsman-the-secret-service

Matthew Vaughn, ki svojega kreativnega sorodstva z Guy Ritchijem ne skriva, se v Kingsman: The Secret Service loti tajnih agentov in bondijad. “Zakaj za vraga so vsi postali tak dolgčas,” se vpraša in kot alternativo ponudi tajno službo Kingsman, ki se v središču Londona skriva pod blagovno znamko krojačev od pamtiveka.

Hkrati ne razumem, zakaj se film dogaja v Londonu, saj vsebuje toliko fint iz slovenskega okolja, da bi bil to mirno Kekec 2.

Film osnovno permiso vzame iz klasike My Fair Lady (in to glasno pove tudi sam), ko agenti Kingsman ugotovijo, da je čas za rekrutacijsko sezono, v kateri morajo v agencijo vpeljati svežo kri. Pri tem se obnašajo kot blazni Slovenceljni, saj lahko v agencijo prideš samo, če te iz nje nekdo priporoči oziroma pozna. Po vezah, skratka.

Tako Harry Hart a.k.a Galahad (seveda so si vzdevke nadeli po vitezih okrogle mize kralja Arthurja), ki ga igra odlični in nakulirani Colin Firth, rekrutira sina bivšega agenta, ki je umrl po Galahadovi krivdi (spet čisto slovensko, trpljenje staršev zaradi grehov sinov), ki pa ni ravno Kingsman material. Mulo je pač barabica brez očeta, s skurbano mamo in očimom, ki pije in ga tepe ter je hkrati šef lokalnih pretepačev (sem že omenil, da bi bil to lahko slovenski film?).

Na drugi strani imamo ultimativnega World is mine! glavnega negativca Valentina, ki ga igra sesljajoči Shamuel Sel Sjakcson in ki hoče rešiti svet. By killing everyone on it. Nadzor prebivalstva s pobijanjem neumnih, revnih in pohlepnih se očitno zdi dobra ideja tudi vsem svetovnim voditeljem, ki jim Valentin ponudi varnost in predvsem obljubo po preživetju na svetovni turneji pitchanja svojega projekta.

Tako čez film lahko spremljamo dve veji zgodbe, ki se v drugi tretjini združita v eno – rekrutacija agenta in izvajanje načrta. Vmes pa mrgoli up-the-butt gagov, pametnih fint, dobrih akcijskih sekvenc, kjer se kaskaderji mlatijo kot na slovenski (spet!) veselici in kjer je vsaka stvar orožje.

Poleg igre glavne trojice (Firth, Jackson in mladi Taron Egerton) pohvalim še klasičnega Michael Caina in neprepoznavnega Marka Hamila (seriously, he was Luke Skywalker once!) ter odlično glasbeno podlago, ki jo je spet podpisal Henry Jackman (Big Hero Six, Captain America, Captain Philips).

Če to skombiniramo z eksotičnimi lokacijami (baza v gori – opa, če bi bila v gozdu, bi bilo to spet zelo slovensko, podzemni bunkerji in polno skritih prehodov) in dovolj zgodbe, ga jo malo ostane še za nadaljevanje, dobimo eno boljših, energetsko nabitih akcijskih komedij, ki jih zadnje čase res primanjkuje.

 

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan