14365412089_e8a83d6042_z

Disclaimer: Prispevek je napisan v dobri veri in z namenom svetovati uporabnikom mobilne telefonije, ki bi radi svoj telefon zavarovali pred takimi in drugačnimi nepridipravi. Če v njem opazite napako oziroma imate boljši predlog, me prosim opozorite v komentarjih.

Is this line secure?

Mobilna telefonija že dolgo ni več namenjena samo glasovnim klicem in kratkim SMS sporočilom, temveč telefon vedno bolj nadomešča mobilno računalništvo. Aplikacije, oblačne storitve in poceni prenos podatkov so namreč glavni razlogi, da na svojih mobilnih telefonih puščamo vedno večjo količino podatkov ter digitalnih sledi.

Tega se hkrati zavedajo nepridipravi in dobri fantje, ki se vsak po svojih najboljših močeh trudijo delati tisto, za kar so najbolje usposobljeni. V tem prispevku se bomo posvetili dobrim fantom in pojasnili nekaj načinov, kako lahko zavarujemo svoj telefon ter slabim fantom otežimo oziroma preprečimo zle načrte.

Pri vsakem nasvetu sem spisal predloge za Android in iOS platformo. Večina aplikacij je dostopna tudi za Win8 Mobile platformo.

Nasvet 1: Ekriptirajte podatke svojega telefona

Začnimo pri osnovah. Enkripcija podatkov na svojem telefonu je prvi korak k bolj varnemu telefonu, s katerim boste otežili delo tatovom oziroma drugim nepridipravom, ki bi se hoteli poslužiti podatkov na vašem telefonu.

Hkrati z enkripcijo boste telefon tudi zaklenili z geslom, ki ga boste morali vpisati ob vsaki uporabi telefona. Zveni zateženo, a naredite s tem toliko dobrega, da to odtehta tistih pet sekund tipkanja ob vsaki uporabi.

Enkripcija je na Android in iOS platformi vključena v osnoven operacijski sistem in zanjo ne potrebujete posebnih aplikacij. Postopek ni zapleten, potrebovali pa boste telefon, priklopljen na električno omrežje in potrpljenje. Ker pač traja.

Nasvet 2: Vklopite si brisanje podatkov iz oddaljene lokacije

iOS uporabnikom svetujem dodajanje telefona v iCloud, od koder lahko telefon zaklenete oziroma pobrišete podatke na njemu. Sicer s tem ne boste dobili telefona nazaj, a boste preprečili, da bi nepridipravi lahko uporabili podatke na njem

Za Android uporabnike je tukaj aplikacija LookOut Security. Aplikacija bo na enem mestu poskrbela za varovanje naprave pred nepridipravimi, izgubo podatkov z varnostnimi kopijami in skeniranjem naloženih aplikacij. Obstaja brezplačna in plačljiva verzija aplikacije, tri dolarje na mesec ni tako velik denar.

Nasvet 3: Začnite uporabljati enkripcijo pri kratkih SMS sporočilih in klepetih

Nadalje se lahko pred nepooblaščenimi posegi zavarujete s preklopom na aplikacije, ki vam ponujajo enkriptirano izmenjavo sporočil med uporabniki. Namesto Facebook chat, Snapchat in ostalih popularnih aplikacij lahko prijatelje navdušite za uporabo aplikacij, ki ponujajo t.i. end2end enkripcijo sporočil.

Trik je seveda v tem, da isto aplikacijo uporabljata oba uporabnika, ki sta vključena v pogovor. Če je pogovor zaščiten samo z ene strani, s tem niste storili ničesar.

Priporočam aplikacijo TextSecure oziroma SureSpot. Prva je na Android platformi sicer bolj razširjena, a se vsaj meni na LG G3 sesuje ob zagonu, različica za iOS pa še ni na voljo. Druga je manj razširjena, a deluje na obeh platformah.

Nasvet 4: Na splet se priklopite iz varne točke

Tudi mobilno brskanje po spletu lahko zavarujete in tako preprečite, da bi se vam nepridipravi ušunjali na linijo. Svetujem kombinacijo dveh pristopov – uporabo omrežja Tor in VPN mrežo Froot, ki so jo začeli pred kratkim prodajati kot plačljivo storitev in jo podpira tudi ekipa PirateBay.

S tem boste zabrisali svojo geografsko lokacijo in hkrati anonimizirali svojo napravo pred priklopom na splet, kar bo otežilo lociranje oziroma sledenje vaše naprave. Preventiva je boljša kot kurativa.

Nasvet 5: Spremenite uporabniške navade

E, ta je najtežji, a hkrati boste z njim zmagali na celi črti in na dolgi rok. Največkrat se namreč izkaže, da tehnologija pri varovanju lahko pomaga, a če ste tako neprevidni, da telefon pustite na miz, medtem ko greste na WC oziroma odklenjen telefon posojate neznancem, vam bo tehnologija bolj malo pomagala.

Telefona tudi ne uporabljajte za dostopanje do občutljivih datotek oziroma redno brišite datoteke, ki jih iz poštnih priponk shranjujete na telefonu. Če z njim hodite po gneči (koncert, zabava, velemesta), se na to pripravite in telefon spravite na varno mesto (zelo očitno, a se velikokrat izkaže, da na to ne pomislimo, preden je prepozno).

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan