Surveillance

Mudi se mi. Usedem se v avto, ga vžgem in speljem. Piskanje me obvesti, da sem se pozabil privezati. Ko se privežem, je stroj zadovoljen. Ko zapeljem na ulico, se vrata avtomatsko zaklenejo od znotraj. Ko pridem na cilj, si pas odpnem in tik preden skočim iz vozila, me to spet s piskanjem opozori, da sem pozabil ugasniti luči. Ko se od vozila odmaknem, se vrata avtomatično zaklenejo in vklopi se alarm.

Mudi se mi. Zaženem računalnik in odpre se mi namizje operacijskega sistema brez vpisa dodatnega gesla. Računalnik ne piska. Dvokliknem ikono za elektronsko pošto in brez varne povezave naložim elektronska sporočila. Računalnik ne piska. Pokličem prijatelja po mobilnem telefonu,ne da bi vzpostavil zaščito klica. Pametni telefon ne piska. V kavarni se s tablico na splet povežem prek omrežja, ki me do spletnih vsebin spusti brez gesla. Tablica ne piska.

Kdaj bo začelo piskati tebi?

Glavna prodajna strategija storitev in produktov informacijske dobe (Facebook, mobilni telefoni, tablice, računalniki…) so bile dolgo časa uporabnost, privlačnost oblike in povezljivost med seboj. Skoraj nihče se ni osredotočal na vidik zasebnosti, na vidik varnosti. Ljudje smo se na to navadili. Pozabili smo na pomembnost šepeta, na pomembnost intime, na pomembnost zasebnosti. Bolj pomembni so se nam zdeli všečki, piškotki in ostale ljubke besede, za katerimi stojijo industrije. Brezoblične in vseprisotne. Ki prodajajo vaše podatke. Ki analizirajo vaše navade. Ki vam lezejo pod kožo.

Kdaj bo začelo piskati tebi?

Zasebnost komunikacij je pravica. In je dolžnost. Z njo se ukvarjajo državne službe, podjetja in posamezniki. In z njo se moraš ukvarjati tudi ti. Ne gre za modno muho in ne gre za kaprico. To ni stvar hekerjev in »tistih, ki se imajo česa bati«. V vojnah informacijske dobe ni nedolžnih. Vsi se slej ko prej znajdemo v bazi ničel in enic, kamor praviloma zaidemo brez eksplicitnega dovoljenja. Kjer smo se znašli kot kolateralna škoda oziroma ker je nekdo enkrat rekel: »No, škoditi ne more, dajmo shranit VSE podatke.« Nihče nas nikoli ne vpraša: »Dovolite, da vohunimo za vami?”

Ti že piska?

Varovanje komunikacijske zasebnosti je navada. Nihče ne razmišlja o privezu z varnostim pasom med vožnjo. Nihče ne razmišlja o zaklepanju avtomobila. Nihče ne razmišlja o vožnji s prižganimi lučmi. Stvari treninga. Stvar navade. Zakaj smo potem na področju varovanja spletne zasebnosti tako goli in bosi? Zakaj ne uporabljamo enkripcije elektronske pošte, zakaj ne poskrbimo za zaščito mobilnih komunikacij, zakaj o zasebnih stvareh kričimo na digitalnem trgu, da nas lahko slišijo vsi? Nam je vseeno? Nam manjka znanja?

Ti že piska?

V Ljubljani bo 30. 3. 2015 ob 18h v ljubljanskem Poligonu na Tobačni prvi slovenski Cryptoparty. Dogodek za vse, ki jim že piska. Dogodek za vse, ki vam je začelo piskati po tem besedilu. Kjer se bomo skupaj posvetili komunikacijski varnosti in zavarovali svojo elektronsko pošto, mobilne naprave in omrežne povezave. Kjer ti bomo s strokovnjaki ponudili ideje in navade za bolj varno in bolj zasebno komunikacijo z elektronsko pošto, pametnimi telefoni, omrežji in ostalimi napravami.

Ti že piska?

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan