5279691132_a7db74af24_z

Mogoče se bo komu zdela tema fizične prisotnosti nepomembna, a se mi zdi, da vedno znova pozabljamo, kako pomembna je izmenjava mnenj v živo, kako integralna je bila dosedaj v vsakem sistemu in kako velike spremembe so se dogajale zaradi nje.

Priznajte, da se vam zdi, da ste zelo aktiven človek. S pomočjo novih medijev ste lahko na večih koncih hkrati, lahko imate pregled nad dogajanjem na lokacijah, ki vam niso dostopne in hkrati zaradi ljudi, ki od tam oddajajo signal skorajda sodelujete v dogodkih.

Poudarek je na “ljudeh, ki od tam oddajajo signal”. Fizična prisotnost je še vedno eden najbolj pomembnih elementov dogodkov, brez katerih zadeva pač ni ista. Predstavljajte si kibernetski seks. Ali stream koncerta. Ali demonstracije na Second life platformi.

Fizična prisotnost ni samo floskula. Ni samo nek atavizem iz preteklosti, kjer druge možnosti ni bilo. Stvari se v družbi … zgodijo. Premaknejo. Še nikoli ni nobena stvar propadla, če so se ljudje dovolj resno dobivali v živo, se pogovarjali, izmenjavali mnenja. Še nikoli si niso ljudje bolj zapomnili nečesa novega, kot če so temu prisostvovali v živo.

S fizično prisotnostjo naredimo veliko delo. Podpremo in zanimiramo skupnost, ki se obnaša drugače. Ki diha z nami. Ki se povezuje in ki signalizira ostalim članom v družbi. Ki jo gledajo iz daljave.

Velikost skupine je pomemben faktor. Fizična prisotnost oddaja energijo, simbolizira poenotenost in daje težo temi, ki je skupino povezala. Da se ve. Da se vidi. Da se sliši.

Čeprav generacije digitalnih domorodcev počasi postajamo poglavitna sila v družbi, ne smemo pozabiti na fizično prisotnost. Na fizičen prostor, ki ga okupiramo. V katerem delujemo. V katerem živimo. Ne smemo pozabiti, da je digitalno nadgradnja fizičnega in ne nadomestek. Da svetova nista dva. Da je svet samo eden. In da si ti njegov pomemben del. In da jebisimater če v ponedeljek ne prideš na Cryptoparty ob 18:00 v Poligon na Tobačno. Evo ti sajt, vse piše!

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan