Nate Silver – The Signal and the Noise : Why Most Predictions Fail – but Some Don’t

The_Signal_and_the_Noise_by_Nate_Silver_book_cover_001

Svoje znanje podatkovne analize s pridom uporablja tudi v predvolilnih kampanjah (med drugim se je zgodovinsko izkazal leta 2008, ko je v predvolilni tekmi edini pravilno napovedal prvo šokantno zmago Baracka Obame), kjer vedno večji nabor podatkov o potencialnih in dejanskih volilcih izrablja za analizo razporeditve glasov, hkrati pa si z znanjem statističnega izračuna pomaga tudi pri igrah s kartami.

V knjigi se sprehaja po področjih, kjer so statistični računi osnova podatkovne analize (predvolilne ankete, športne stave, poker, borza, pandemije in naravne nesreče) in bralcu pojasnjuje, zakaj so izračuni na podlagi merljivih podatkov včasih lahko tudi napačni in zakaj se na primer napovedovali vremena tolikokrat zmotijo pri svojih napovedih, ki jih dobivajo tudi s pomočjo superračunalnikov.

Silver na praktičnih primerih bralcu pomaga izoblikovati način razmišljanja, ki temelji na verjetnostnemu računu ter mu tako ponuja nov pogled na svet in dogodke v prihodnosti. Za razliko od pesimističnega oziroma optimističnega pogleda se Silver opira na merljive podatke in se hkrati obnaša zelo pragmatično – če podatkov za izračun visoke verjetnosti ni dovolj, potem je bolje ostati brez izračuna.

Hkrati avtor bralca opozarja na situacije, v kateri nam prevelika količina podatkov dejansko onemogoča izračun verjetnosti in kjer se mora analitik najprej odločiti za utišanje hrupa (noise iz naslova knjige), zato da bo slišal glasbo (signal iz naslova). Hkrati nas na primerih uči, da napovedi nikoli niso dokončne, temveč se z novimi podatki oziroma spremenjenimi rezultati meritev spreminjajo.

Zanimiva je tudi analiza izbora verjetnosti v primerih, kjer sta negativna in pozitivna napoved izenačene. Silver to prikazuje na primeru meteorologa, ki bo v primeru neodločenega izida raje napovedal plohe kot sončno vreme. S tem bo odločitev o odhodu na izlet predal v roke prejemnika te informacije, ki bo ob morebitnem ignoriranju vremenske napovedi pozitivno nagrajen – za razliko od obratne situacije, kjer bo uporabnik vremenarja krivil za slabo napoved, ki mu je uničila izlet z družino.

Čeprav bi človek pričakoval, da bo knjiga o statističnem napovedovanju prihodnosti dolgočasna in polna suhoparnega podajanja vsebine, se Nate Silver izkaže kot odličen pisec, ki spoštuje bralčevo pozornost in jo nagrajuje s pestrim in zanimivim slogom pisanja in z analizo aktualnih primerov sedanjosti poskrbi za vsebinsko zanimivim in aplikativnim branjem.

Mogoče najpomembnejše sporočilo knjige ni v tem, kako pravilno analizirati napovedi in izoblikovati sklepe, temveč demistifikacija podatkov kot absolutnega zmagovalca v bitki z neznanim. Silver nam na praktičnih primerih kaže človekove pomanjkljivosti v boju z neznano prihodnostjo in opozarja na napačen model sklepanja pri preveliki oziroma premajhni količini podatkov, ki so na voljo.

To je še posebej koristno v dobi, ki ji vsaj navidezno vladajo podatki in kjer nas vsi prepričujejo, da bomo lahko samo z maksimalno količino zbranih podatkov pravilno napovedali prihodnost. Da takemu razmišljanju nasprotuje zvezdnik statističnega računa, ki se je med drugim večkrat dokazal tako pri napovedovanju športnih rezultatov kot tudi pri napovedovanju rezultatov političnih tekem, dokazuje, da potrebujemo poleg golih števil še model napovedi ter da v samih številkah ne bomo našli boga.

Recenzija je bila prvič objavljena v reviji Monitor Pro. 
Če bi knjigo radi kupili, je tukaj povezava do Amazon trgovine.