k2-_f6b5bde3-ab49-4122-8ee4-8fed374bbbc6.v3

Michael Fertik, David C. Thompson – The Reputation Economy: How to Optimize Your Digital Footprint in a World Where Your Reputation Is Your Most Valuable Asset

V času digitalnih komunikacij, ko lahko vsak javno izrazi svoje nezadovoljstvo in s pomočjo družabnega spleta na »svojo stran« pritegne ostale nezadovoljne uporabnike je še toliko bolj pomembno, da smo pri vzdrževanju ugleda svojega podjetja oziroma blagovne znamke še toliko bolj aktivni.

Knjiga z dolgim in izpovednim naslovom podjetnikov Fertika in Thompsona se problema loteva na ameriško pragmatični način. Opozarja na pomemben prehod iz dobe zbiranja podatkov (big data) v dobo analiziranja teh podatkov (big analytics), ki bo hkrati pomenil tudi prehod v dobo, kjer se bodo podatki o izdelkih, osebah in storitvah združevali, oblikovali v nove sklope in tako javnosti sporočali povezane informacije, na podlagi katerih bodo lahko uporabniki sprejemali boljše odločitve.

Če bodo informacije uporabnikom izdelku naklonjene, se nimate česa bati. A Fertik in Thompson svarita pred kolektivnim umom svetovnega spleta, ki se bo na podlagi izkušenj oziroma drugih naklonov odločil, da mu izdelek ni všeč in ga bo začel na spletu kolektivno blatiti. Kaj storiti v tem primeru?

Avtorja trdita, da je skrivnost v preventivi. Knjiga v desetih poglavjih navaja številne nasvete, s katerimi se kot lastnik blagovne znamke oziroma podjetja lahko lotimo generiranja pozitivnega mnenja, še preden pademo v situacijo, ko bomo to pozitivno mnenje krvavo potrebovali.

To ne velja samo za velika podjetja, menita avtorja, temveč se podobne izgradnje osebne blagovne znamke lahko lotimo vsi, ki smo že prisotni na spletu, saj se prakse pregledovanja digitalnega odtisa posameznika pred zaposlitvenim razgovorom, poslovnim sestankom ali prvim zmenkom vedno pogostejše, stranke pa na tak način pridobljene informacije jemljejo vedno bolj resno.

Eden od praktičnih nasvetov je vzdrževanje spletne prisotnosti, ne glede na trenutno dogajanje. To pomeni določeno začetno investicijo v spletno mesto in profile na družabnih omrežjih, a avtorja zagotavljata, da je to edini način, s katerim v času krize preglasimo negativne kritike oziroma jih potisnemo daleč navzdol po seznamu zadetkov najbolj priljubljenega iskalnika vsebin na spletu. Kot pravi stara šala: »Truplo boste najbolje skrili na tretji strani iskanih zadetkov.«

Michael Fertik nasvete piše iz lastnih izkušenj. Lastnik podjetja Reputation.com, ki se ukvarja z ohranjanjem in reševanjem digitalnega ugleda svojih strank, je namreč v dnevnem stiku s težavami, s katerimi se srečujejo njegove stranke. Blatenje, neupravičena kritika in nadlegovanje so izzivi, za katere Fertik predlaga ultimativno rešitev – digitalni ugled in karma.

Zavedati se je namreč potrebno, pojasnjuje avtor, da bodo vsi podatki, ki so o vas dostopni na spletu, slej ko prej našli pot v baze podatkov, kjer jih bodo tretje osebe (potencialni delodajalci, zavarovalnice, sovražniki) povezovale med sabo in iz novoustvarjenih zbirk podatkov pridobili veliko materiala za blatenje, kritiziranje oziroma napadanje.

Preventivno se zavarujte s tem, svetujeta Fertik in Thompson, da na spletu objavljate samo tiste podatke, za katere hočete, da jih javnost ve. Fertik se tega strogo drži. Če pobrskate njegovo ime, boste sicer dobili veliko informacij o njegovem podjetju, izdanih knjigah in promocijskih člankih, po drugi strani pa na spletu ne boste našli skorajda ničesar o njegovi družini, politični usmeritvi in drugih osebnih stališčih.

Knjiga bo odlična začetka točka za vse tiste, ki nam splet pomeni tržni, komunikacijski oziroma prodajni kanal, kjer se zbirajo naše potencialne stranke in debatirajo o naših produktih oziroma storitvah. V njej boste našli dovolj teoretičnih zasnov in praktičnih nasvetov, da se boste lahko tudi sami lotili vzdrževanja lastnega spletnega ugleda. Brez katerega v prihodnosti ne boste preživeli.

Recenzija je bila prvič objavljena v reviji Monitor Pro. 
Če bi knjigo radi kupili, je tukaj povezava do Amazon trgovine.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan