Christian Rudder – Dataclysm: Who We Are (When We Think No One’s Looking)

71SKlO9xEeL

Nedavna razkritja Erica Snowdna so nam pokazala, da navkljub našim prizadevanjem pri prikazovanju kar se da lepega obraza na spletu, obstajajo načini, kjer lahko organizacije ali pa posamezniki iz naših spletnih navad razberejo naša politična prepričanja, resnična mišljenja o določenih problematikah in vse tisto, kar si nočemo na glas priznati, a nas izdaja naše obnašanje.

Avtor knjige Christian Rudder ima moč pogleda, ki odstranjuje kozmetiko in razkriva resnične želje spletnih uporabnikov. Rudder ima kot eden od avtorjev spletišča OK Cupid, enega največjih spletnih mest za zmenkarije namreč edinstveno pozicijo, s katere lahko analizira in preučuje dinamiko obnašanja uporabnikov na spletu.

V knjigi z zgovornim naslovom Dataclysm: Who We Are (When We Think No One’s Looking) se Rudder s pomočjo analize obnašanja in odločanja posameznikov spusti na polje navidezne spletne anonimnosti in nam pokaže, da smo v prvi vrsti sami krivi za vse večje profiliranje uporabnikov, ki jo izvajajo državni organi, zasebna podjetja oziroma tretje osebe, ki jih zanima, kakšni smo v resnici na spletu.

Rudder nam uspe iz navidez dolgočasnih grafov obnašanja posameznikov, ki uporabljajo spletišče OK Cupid (in teh je po zadnjih meritvah več kot trideset milijonov) uspe pričarati zanimivo sliko človeškega obnašanja v navidezno anonimnem spletnem okolju. A njegov namen ni zastraševanje bralca (čeprav je strah po končanem branju knjige še toliko bolj prisoten) – ravno nasprotno!

Mogoče najmanj šokantna ugotovitev knjige v resnici kaže na največji problem spletne komunikacije. Avtor ugotavlja, da so deklarativna stališča uporabnikov pri določenih tematikah popolnoma drugačna od dejanskih obnašanj istih uporabnikov in da uporabniki določene stereotipe o iskanju popolnega partnerja, ki ga projecirajo rumeni množični mediji, preprosto ignorirajo.

Rudder je prepričan, da bomo z boljšim razumevanjem lastnih spletnih navad in pogledu v zrcalo analize izvedeli veliko koristnih stvari o samih sebi in tako s podatkovno podlago živeli boljša življenja. Ter si končno priznali, da moški raje zaposlujejo ženske, ki jih spolno privlačijo, ne glede na dejanske kompetence za opravljanje izbranega dela. Anekdotnih primerov, ki nam krojijo življenja in obnašanja, je v knjigi veliko, hkrati pa avtor inspiracijo črpa iz resničnih podatkov, pridobljenih s spletnega mesta OK Cupid. Slog pisanja je zabaven in tekoč, podatki pa podprti z zanimivo analizo, ki bo zabavale tudi tiste, ki jim statistika ni blizu.

V času vedno večjega zavedanja o zbiranju in analiziranju podatkov, ki jih posamezniki sami puščamo na spletu je tako knjiga samo še en košček mozaika, ki dokončno razblinja romatično prepričanje o anonimnem in zasebnem spletu.

A za razliko od kritikov, kot sta Morozov in Lanier, se Rudder bolj ukvarja s samimi uporabniki in njihovimi željami v primerjavi z njihovimi dejanji. Sicer res z omejenim vzorcem uporabnikov spletnih zmenkarij, a zato nič manj zanimivo in uporabno. Pa čeprav boste po branju soočeni z žalostnim dejstvom, da lahko analitik s pomočjo vaše zgodovine obnašanja na Facebooku ugotovi vašo spolno usmerjenost in višino inteligenčnega kvocienta. Brez da bi vas kadarkoli srečal v živo.

Recenzija je bila prvič objavljena v reviji Monitor Pro. 
Če bi knjigo radi kupili, je tukaj povezava do Amazon trgovine.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan