Nicholas Carlson: Marissa Mayer and the Fight to Save Yahoo!

Carlson_MarissaMayerAndTheFightHC

Spletna ekonomija je med nami že tako dolgo, da so o njej začeli pisati zgodovinske knjige, v katerih popisujejo nastanek in razvoj podjetij, pa tudi ljudi, ki so že dolgo del te industrije. Ena takih je zagotovo Marissa Mayer, zlata deklica podjetja Google, ki je leta 2012 naredila navidez samomorilsko potezo in se iz zmagovalnega Googla preselila na poraženi Yahoo!, ki je že davno izgubil dirko najboljšega iskalnika spletnih informacij.

Carlson se Mayerjeve loti na začetku njene poslovne poti in čeprav je bila zgodba o njenem hitrem vzponu do podpredsednice oddelka za iskalnik (Vice President of Google Product Search) znana, se avtor potrudi in v prvi polovici knjige natančno popiše Marissine izzive in težave na poti proti vrhu. Avtor opozarja na seksistično spletno industrijo, ki je Mayerjevi zamerila njene sposobnosti in spol ter zunanji izgled – vidik, ki se pogosto pozablja.

Avtor pri popisovanju zgodovine ene najmočnejših žensk digitalne industrije opozarja še na eno težavo – Marissa Mayer knjige ni hotela avtorizirati oziroma sodelovati pri njenem nastanku. Še več – podjetje Yahoo je svojim zaposlenim naročilo, naj avtorja ignorirajo, tako da je velika večina pričevanj podana anonimno. Na trenutke to zmoti, saj so kritike Mayerjeve res ostre ter brezkompromisne, detajli pa fascinantni – med drugim izvemo tudi zgodbo o tem, kako Mayerjeva ni hotela najeti igralke Gwyenth Paltrow, ker ima ta samo srednješolsko izobrazbo.

Tudi prehod na Google je bil vse prej kot miren. Avtor popisuje šok uslužbencev največjega spletnega iskalnika, ko je Marissa Mayer kmalu po prihodu pred večjo skupino novih sodelavcev brala pravljico za otroke z naslovom »Bobbie had a Nickel«, ki opisuje dečkovo razmišljanje o tem, kako naj zapravi privarčevanih pet centov in kako nihče ni razumel, kaj je hotela s tem povedati.

Poleg te zgodbe je knjiga polna anekdot o napakah, ki jih je Mayerjeva naredila po prehodu na Yahoo, kar je voda na mlin njenih kritikov, ki jo pozivajo k odstopu. Yahoo naj bi letos poskusil skleniti posel s kitajsko spletno trgovino Alibaba, knjiga pa se sprašuje, ali bo to dovolj za reševanje nekdanjega velikana spletnega iskalništva.

Ker je Carlson knjigo nadgradil iz raziskovalnega članka v reviji New York Times Magazine, je slog pisanja kratek in zelo žurnalističen. Tako se avtor bolj kot s pripovedovanjem objektivne zgodbe ukvarja z osebnim pogledom in kratkimi odstavki, ki jih bralec hitro predela.

Poleg Mayerjeve knjiga veliko časa posveti tudi razvoju obeh konkurentov (Google in Yahoo!) ter tako bralcu ponudi pregled različnih in velikokrat nasprotujočih si poslovnih kultur, ki vodita do večnega zmagovalca (Google) in večnega poraženca (Yahoo!), ki se ne glede na pestrost poslovnih potez, s katerimi skuša prodreti in obrniti negativni trend slabih poslovnih odločitev, vedno znajde na dnu. Avtor se hkrati sprašuje – je Yahoo! sploh mogoče rešiti? Ali gre pri enemu prvih spletnih iskalnikov, ki si je tržni delež pridobil predvsem v času, ko konkurence na trgu skoraj ni bilo in je kasneje izgubil smisel obstoja, za enačbo brez rešitve?

Ob zaključku knjige Marissa Mayer še vedno sedi v sedlu Yahooja, čeprav vsi napovedujejo, da tam ne bo več dolgo. Preveč je bilo namreč spodrsljajev in odločitev, ki niso prinesle želenih rezultatov, čeprav so same odločitve vsebovale drznost in skok na do takrat še neodkrita področja (spletne nadaljevanke, povezovanje z zvezdami).

A ne glede na njene zadnje neuspehe je Marissa Mayer heroj in ne žrtev lastne zgodbe. Še vedno si jo lahko jemljemo za zgled in ji priznamo pomembno vlogo v razvoju digitalne ekonomije. Navsezadnje je sodelovala pri razvoju dveh največjih tekmecev in dveh največjih podjetij na področju spletnega iskalništva, hkrati pa je s svojimi odločitvami sooblikovala konkreten del polpretekle digitalne zgodovine. In kar je še lepše – nič ne kaže, da bo kmalu odšla v pokoj.

Recenzija je bila prvič objavljena v reviji Monitor Pro. 
Če bi knjigo radi kupili, je tukaj povezava do Amazon trgovine.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan