Future-Crimes-book-jacket-image

Marc Goodman – Future Crimes: Everything Is Connected, Everyone Is Vulnerable and What We Can Do About It

Da ne bo pomote – Marc Goodman je eden od dobrih fantov. Še več – bivši policijski detektiv, ki je sedaj direktor zasebnega inštituta za kibernetsko varovanje, v knjigi Future Crimes opozarja na vedno večjo nevarnost terena novih tehnologij, ki smo ga pozabili zavarovati.

Ključen poudarek je na besedi zavarovati, saj Goodman ni eden od neoluditov, ki zagovarjajo uničenje digitalne sfere in vrnitev v naravo. In čeprav v knjigi mrgoli primerov digitalnih tolp, spletnih roparjev in ostalih nepridipravov, ostaja Goodman optimist, ki se ne boji za prihodnost.

Da knjiga ni napisana kot priročnik za obrambo na digitalnem bojišču, je jasno že iz imen poglavji. Marc se poleg konkretnih nasvetov za končnega uporabnika na koncu knjige odloči tudi za zbirko incidentov iz različn sfer družbenega življenja in bralca nagovarja, naj varnost misli ne glede na to, kjer se nahaja. In ga iz varnega zavetja interneta kot globalne knjižnice prestavlja v svet, kjer je splet še najbolj podoben nevarnim ulicam velemesta, kjer nevarnost preti na vsakem koraku.

Tako lahko prebiramo poljudno analizo vdorov v bančne sisteme, kjer se tatovom ni potrebno ukvarjati s težo bankovcev, prigode novinarja, ki mu je vietnamski najstnik ukradel identito samo zato, ker mu je bila všeč domena, ki jo je novinar registriral za osebno spletno mesto, vdor v bazo trgovinske verige Target, opisovanja delovanja in razbitja mednarodne mreže pedofilov in tako naprej.

Goodmanov namen ni samo zastraševati javnost oziroma v njej vzbuditi občutek neoludizma ter vračanje k naravi. »Preveč zaupljivi smo in to zaupanje je lahko izkoriščati,« poudarja in dodaja »da je treba od odgovornih oseb zahtevati odgovornost.« Tudi na področju lepega in odprtega interneta.

Ravno ta odprtost je po Marcovem mnenju ena glavnih značilnosti novega vala spletne kriminalitete, ki je uporabnikom najbolj nerazumljiva in tudi oblastem predstavlja največjo težavo. »Kdo je odgovoren, če kriminalec iz Rusija vdre v ameriško banko na britanskih tleh in potem denar prenakaže na račune v Estoniji in na Švedskem?« se retorično sprašuje Marc in poudarja, da je sprememba razmišljanja o kibernetskem kriminalu prvi korak v pravo smer.

Knjige bodo med drugim »veseli« tudi varnostni inženirji in izdelovalci antivirusnih programov, saj Marc postreže s zelo neverjetno a še kako resnično statistiko, po kateri antivirusni programi »ujamejo« dobrih pet odstotkov vseh programskih groženj, ki »plavajo« po oceanu informacij. Pa uporabniki družabnega spleta, ki bodo spet slišali staro, a še vedno grozljivo resnico o prodajanju osebnih podatkov in tako naprej.

Marc v knjigi predlaga tudi radikalno a vseeno progresivno rešitev, s katero bi lahko spremenili tok zgodovine in vplivali na naslednje generacije. »Če so imeli pri razvoju atomske bombe Manhattan project, zakaj ne bi nekaj podobnega razvili še za grožnjo kibernetskega kriminala,« se sprašuje Goodman in nagovarja različne akterje (oblasti, strokovnjake, inženirje), da stopijo skupaj in da za razliko od trenutnega nepovezanega delovanja k problemu pristopijo z večih strani hkrati.

Tudi splošno javnost Marc spodbuja k sodelovanju in kritičnemu pristopu do novih napravic in spletnih storitev, s katerimi se napaja predvsem skupnost start-up podjetij, ki velikokrat pozabijo na drugo plat medalje in varnost žrtvujejo za večjo uporabnost oziroma marketinško privlačnost. Primeri v knjigi so podani na poljuden in bralcu prijazen način, hkrati pa odpirajo pomembne teme, o katerih se je potrebno pogovarjati, da bi jih razumeli. Ker jih bomo lahko samo po tem tudi dejansko spremenili in izboljšali.

Recenzija je bila prvič objavljena v reviji Monitor Pro. 
Če bi knjigo radi kupili, je tukaj povezava do Amazon trgovine.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan