timthumb.php

Novice o koncertu slovenske skupine Laibach v Severni Koreji so zadnje dni na vseh kanalih. Skupina je v ob svoji petrintridesetletnici delovanja napovedala dvojni koncert v tej azijski državi, večina javnega mnenja pa se nad napovedjo navdušuje in jo pozdravlja.

Do neke mere je to razumljivo. Pojavljanje Slovenije v svetovnih medijih je redkost, še bolj redko je, če se novica ne dotika športa oziroma naše politične elite. Samo spomnite se Billa Murrayja in Slovenia vodka ali pa malo starejšega Ali Gja in slavnega “Back to Slovenia!”. Ali pa komika Louie CK in njegove hčerke, ki se v šoli uči slovenščine. In razumljivo je, da so nad omembo Slovenije in Laibacha v oddajo Last week tonight z Johnom Oliverjem vsi navdušeni.

John Oliver nima pojma!

Dajmo najprej pokritizirat Johna. Sicer genialni komik je v prispevku o Laibachu in Severni Koreji brcnil v temo pospeševalnika atomov. Najprej se zelo površno dotakne Laibachovega opusa in se norčuje iz videospotov, posnetih v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, nato opozori, da so do neke mere NACISTI in bodo v Severni Koreji odigrali tudi nekaj novih komadov ter da so se Korejci najbrž na njih navezali zaradi spota, v katerem vojska okostnjakov koraka čez zaslon.

Ogabno. Površno. Ignorantsko.

Na tem mestu sicer ne bom popisoval celotnega fenomena Laibach skupine (če vas zanima, je do sredine avgusta v muzeju moderne umetnosti na sporedu razstava NSK od Kapitala do kapitala), a se mi zdi zelo debilno, da se skupino zreducira na neke floskule o nacizmu in o tem, kako so oni slabi nacisti (wtf). Hkrati se Oliver zatakne ob njihovo glasbo, ki naj ne bi bila primerna za koncert ob obletnici države in spet ignorira dejstvo, da je to pač zvok Laibachov. In še končno – popolnoma ignorira provokativno noto skupine in jih jemlje at face value.

A tudi Severno Korejo vzame komično in brez kritične interpretacije. Severno Korejo so v preteklosti primerjali z mafijsko državo, opozarjali na problem trgovine z drogami in orožjem ter pobijanje in mučenje političnih disidentov, a večino časa se jim svetovna publika smeji zaradi hecnih frizur in zaostalosti, ki je posledica popolne izolacije od preostalega sveta.

Ljudje nimajo pojma!

Bizarne so tudi reakcije v slovenskih medijih in na slovenskem delu spleta, sploh posamezniki, ki upajo, da bo Laibach lahko v Severni Koreji z dvemi koncerti zanetil revolucijo, zaradi katere se bo ta država lahko bolj odprla svetu oziroma se bodo njihovi ljudje prebudili in zahtevali spremembo režima.

Pustimo ob strani kontrolo in nadzor vsega, kar pride in gre skozi Severno Korejo, pustimo ob strani nadzor interneta v tej državi, ljudem se zdi fino, da se bomo Slovenci lahko spet promovirali in hkrati blamirali z obiskovanjem režimov, ki kršijo vse družbene in pravne norme, ki jih poznamo pri nas.

Važno, da so naši.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan