Surveillance

Uvod

Kdo zapira Supervizor? Kakšna bo njegova prihodnost? Kaj vse bi lahko Supervizor še bil, pa ni?

Pogovor s pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem, predsednikom protikorupcijske komisije (KPK) Borisom Štefanecem, z informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik in nekdanjim strokovnim sodelavcem KPK, strokovnjakom za informacijsko varnost Matejem Kovačičem. Vodi ga novinar Mladine Borut Mekina.

Dogodek pripravljata Društvo novinarjev Slovenije in KPK v tednu boja proti korupciji, v okviru festivala Film proti korupciji.

Posnetki

Zvočni posnetek okrogle mize (.mp3, 80 MB)

Izpostavljeno

Kmalu!

Moj komentar

Okrogla miza je bila zelo dober prikaz problema upravljanja s projekti informacijske družbe. Supervizor, ki je dan prej dobil nagrado za informacijski projekt leta na Institutu Josef Stefan, je razpet med varovanjem zasebnosti posameznikov in transparentnega poslovanja z državnimi organi.

Hkrati ga zaradi dveh neodvisnih inštitucij (Protikorupcijska komisija in Informacijski pooblaščenec) in nedorečenega sistema upravljanja, kjer je protikorupcijska komisija prevzela projekt brez tehničnega dokumentacije, z obupnim dogovorom glede avtorskih pravic avtorja projekta in brez zadostne tehnične podpore znotraj organa (med drugim je problem širina povezave, kar naj bi sedaj rešili s selitvijo v državni oblak).

Motilo me je tudi vrtičkanje v smislu nerazumevanja vlog posameznega organa v tej enačbi in fokusa na dejanski učinek projekta. Skozi celotno okroglo mizo smo lahko sicer slišali argumente vseh vpletenih, a je težava v tem, ker bi morali med seboj SODELOVATI in ne tekmovati v tem, kdo bo bolj pameten v citiranju zakonodaje. Za katero ne rečem, da je idealna – daleč od tega. Ravno na področju informacijske družbe bi lahko razumeli, da bi morali na zakonodajnem področju slediti trendom in skrbeti za to, da ne bi bili z glavo v enaindvajsetem, z nogami pa v osemnajstem stoletju.

V debati (kmalu bom dodal še linke do posameznih delov) se je videlo tudi to, da so državni organi veliko premalo izobraženi na področju informacijske tehnologije in nerazumevanja načina delovanja spletnih tehnologij. Tudi to bo v prihodnosti še velik problem. Da bi se KONČNO nekaj naučili iz opozoril!

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan