22311091251_dabb172ed4_z

Prejšnji teden sem se udeležil mednarodne konference “Gaining A Digital Edge”, na kateri se že tretje leto srečujemo novinarji, aktivisti in pravniki, ki se primarno ukvarjamo s temami, povezanimi s spletom, informacijskimi tehnologijami, nadzorom, mediji in ostalimi izzivi informacijske družbe.

Konferenca je zares zanimivo stičišče zahoda in vzhoda, kjer se na enem mestu zberemo ljudje iz Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Albanije, Črne gore, Poljske, Madžarske, Romunije, Bolgarije, Makedonije, Nemčije, Češke, Slovaške in Rusije. Zanimivo predvsem zato, ker v treh dneh okoli ušes fašeš toliko primerov, praksa in različnih načinov regulacije, nadzora, uravnotežanja, pritiskanja in drugega obdelovanja spletnega medijska prostora, da na koncu težko verjameš, da smo drug od drugega oddaljeni samo par tisoč kilometrov.

Tole so zapiski okroglih miz, ki sem se jih udeležil. Samo zato, da bomo lahko vsi skupaj reflektirali, kaj vse se še lahko zgodi, če se slučajno še ni.


 

Online media – challenging the establishment

 • Gregory Shevod, the Caucausian knot, Moscow
 • Tamas Bodoky, Atlatszo, Budapest
 • Borjan Jovanovski, NovaTV, Skopje
 • Faik Ispahiu, Internews Kosova, Pristina

Zanimivo je videti, kako se na medijskem področju v državah vzhoda, ki s politiko in grožnjami ter zapiranjem in ubijanjem novinarjev kot odgovor na pretirano in smrtonosno državno regulacijo ljudje in aktivisti samoorganizirajo in producirajo lastne medije oziroma odpirajo nove načine posredovanja vsebin.

Manipulations and Absuses of Networked Media Sphere

 • Ben Wagner, Center for Internet and Human Rights, Berlin
 • Tanya Lokot, Global Voices and RuNetEcho
 • Tatjanja Vehovec, New Media Center Liber, Novi Sad
 • Domen Savič, E-demokracija.si, Slovenija
 • Assen Yordanov, Bivol.bg, Burgas

Svoj prispevek bom bolj natančno spisal v dodatni objavi, naj na tem mestu samo zapišem, da so na vzhodnih frontah velik problem troli oziroma nadlegovanje na družabnih omrežjih z namenom manipulacije politične debate in utišanja nasprotnikov. Se pravi da se boj ne odvija samo za pozornost pasivnih članov medijskega občinstva, temveč je težava tudi v tistemu odstotku, ki se bori za boljše medije oziroma ki v medijih vseeno vidi orodje za reševanje sveta.

Delfi Case: Are international courts defending freedom of expression on the internet?

 • Urmo Soonvald, Delfi, Tallin
 • Radim Polcak, Institute for law and technology of the Masaryk University, Brno
 • Sophie Stalla-Bourdillion, Law school, University of Southampton, Southampton
 • Tea Gorjanc Prevelic, Human Rights Action, Podgorica
 • Nevena Krivokapic, Share foundation, Belgrade

Tole je bilo zanimivo predvsem zaradi odgovornega urednika estonskega portala Delfi, ki je na evropskem sodišču nedavno izgubil primer, v katerem je sodišče odločilo, da so lastniki novičarskega portala odgovorni za VSO vsebino na tem portalu, torej tudi komentarje uporabnikov. Sicer se je panel vrtel okrog pravniških posledic te odločitve, a je bilo vseeno zanimivo videti, kako se mediji še vedno kot pijanec plota oklepanjo nekih konceptov, ki jih sploh ne razumejo oziroma v njih ne vidijo nikakršne prednosti.

Data-driven Storytelling

 • Laura Ranca, RISE project, Bucharest
 • Vladan Joler, Share foundation, Belgrade
 • Maria Xynou, Tactical Tech, Berlin
 • Branko Cecen, Center for Investigative Reporting Serbia, Belgrade

Tole je bilo zanimivo predvsem zaradi novinarjev/aktivistov iz Bukarešte, ki z upovedovanjem podatkovnega novinarstva odkrivajo korupcijo, opozarjajo medijske uporabnike na njihovo vlogo v medijsko-političnemu procesu in skoraj verski prav-narobe logiki. Za razliko od Nemcev, ki vse relativizirajo in govorijo o “politični korektnosti”.

States Involvement in cyberspace: regulating internet as urban public space

 • Fedja Kulenovic, IT expert, Sarajevo
 • Miloš Stojković, Attorney, Belgrade
 • Alexander Kashumov, Access to Information program, Sofia

Z vzhoda uletavajo nore/nove ideje o regulaciji spletnih komunikacij in poti. Najnovejša? Bosna in Srbija sta začeli obravnavati Facebook in Twitter kot javni prostor, za katerega veljajo “ista pravila uporabe”. Ste napisali FB status, ki problematizira vladino početje? Blam. Kazen, kot da vas je legitimiral policaj, ker ste se to drli na cesti. Ste na Youtube izjavili “Vlada mora da padne”? Blam. Kazen. Ste na Twitterju negodovali nad vladnimi ukrepi? Blam. Kazen.

Problematično predvsem ali tudi zaradi svarila o t. i. spill-over efektu zakonodaje, kjer države posvajajo zakonodajo samo zato, ker jo imajo pač tudi pri sosedih. Coming to Slovenia in 2017?


 

Vsega skupaj je bilo v dveh dneh dvajset debat/predavanj, ki so pokrile tako medijsko pravo, nadzor, metapodatke, medijski aktivizem, digitalne pravne probleme… Poročanje iz različnih držav kaže na vedno večji politični pritisk na informacijske tehnologije, sodelovanje s zasebnim sektorjem na področju nadzora in vedno večje število orodij, s katerimi država in druge entitete nadzorujejo javno sfero, usmerjajo tok debate in ugrabljajo javni prostor.

V bistvu bi lahko rekel, da je edina razlika med komi-socialističnimi in kapitalističnimi državami v tem, da v komunizmu država vohuni za državljani. V kapitalizmu pa vohunijo firme, ki potem zbrane podatke prodajo državi. A najbolj žalostno je dejstvo, da vsi na vzhodu pričakujejo, da je komunizem uvod v kapitalizem in da se bodo ob prehodu vanj otresli vseh problemov, ki jih trenutno pestijo. Mogoče res ne bodo tako brutalni in mogoče res ne bodo ogrožali življenj. A vse ostalo je in bo več ali manj isto.

A vseeno – Gaining A Digital Edge ostaja moja najljubši dogodek celega leta. Ne samo zato, ker se sedaj tam namesto z aktivisti/pravniki/novinarji srečujemo s prijatelji, temveč tudi zato, ker na enem mestu dobim presek sveta in razmišljanja tistih, ki jih volimo zato, da v našem imenu upravljajo s svetom. In si na TO DO listek napišem vse tisto, kar sedaj še ni pokvarjeno, pa bo lahko res kmalu.

 

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan