magick-10472AaJcGtyLBhvm

Dvajset let od ustanovitve nacionalnega odzivnega centra za omrežne incidente SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je idealna priložnost, da z dokumentarcem obeležimo razvoj digitalne scene s poudarkom na varnostnih incidentih in razvoju hekerske skupnosti.

Dokumentarni film Blaža Završnika Hekerji.si, ki ga sestavljajo pogovori z “dobrimi” in “slabimi” fanti tistega časa, popisuje fantastično krajino, kjer najstniki vdirajo v ameriške vremenske satelite zato, ker jih zanima, če to lahko naredijo. Kjer ena oseba sesuje nacionalni telekom samo zato, ker njega napadajo drugi najstniki, oblasti pa ne ukrepajo. Kjer FBI specialci vdrejo skozi okno stanovanja, v katerem slovenski heker piše program za masovno krajo denarja po celem svetu. In kjer oblastem ni jasno, kako naj se tega področja sploh lotijo.

Film na razvoj informacijske družbe pogleda skozi prizmo informacijske varnosti. Tematika, ki je bila do nedavnega vezana predvsem na Hollywood in oddaljene dežele, a za katero se izkaže, da je bila že od začetka razvoja prisotna tudi pri nas. In da smo bili na tem področju prekleto dobri tako na strani temne sile kot tudi na strani dobrih fantov.

Intervjuji s hekerji so fantastični, ker za famo stojijo čisto navadni ljudje, ki so zelo odkriti in preprosti v svojih razlogih za napade. “Vdrl sem v ameriški satelit, lahko bi ga tud upravljal, ampak raj ne, ker bi lahko kej pokvaru!” pravi eden od njih. Drugi se pohvali, da “so me napadali drugi hekerji in ponudnik dostopa do spleta ni hotel ukrepati, sem sesul njega!” Fantastično je gledati tudi časovnico dogodkov – od začetka so izpadi bolj občasni, bolj kot se premikamo v sedanjost, hitreje se dogajajo. ACTA, Net neutrality, TTIP, Eikonal, Snowden… vse to so teme, ki imajo izvor v materiji filma Hekerji.si

Prelivajo se smeh in solze – od prvega otroškega igranja s tehnologijo in preizkušanjem meja do resnih izpadov omrežnih sistemov, kraje denarja in globalnih napadov na posamezne sisteme. Film izpostavi pomembnost informacijske varnosti skozi popisovanje preteklih incidentov, ne igra na karto šoka in vse skupaj dozira z merico humorja. Racionalno pristopa do teme, ki bi morala postati državna prioriteta in ki bi se je morali lotiti z vso resnostjo in smehom, ki definira internet. Ogled filma je obvezen.

Premiera Hekerji.si je bila 22. 10. 2015 v Kino Šiška, film bo v kratkem predvajan na javni televiziji, avtorji pa obljubljajo tudi objavo na Youtube. Linkem, ko bo.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan