twitter-fight-800x412

Val 202 se je letos spravil v zanimivo twitter bitko, ki se imenuje #radiobattle. Deluje tako, da organizatorji v radijsko areno spravijo po dve radijske postaji iz različnih držav. Vsaka ima svojega voditelja, ki eno uro vrti glasbo, medtem ko ljudje na Twitterju s hashtagom #radiobattle+koda države tvitajo kar jim pade na pamet. Po eni uri organizatorji preštejejo tvite, opremljene s hashtagom države tekmovalke in razglasijo zmagovalca.

V prvem krogu je tvitalo 841 uporabnikov, ki so objavili skoraj dvanajst tisoč tvitov. V drugem krogu je bilo uporabnikov 698, objavili pa so blizu sedemnajst tisoč tvitov. Kako bo v tretjem krogu?

Koliko tvitov je dovolj za zmago?

Poskusimo razviti zmagovalno taktiko, ki nam bo z grobo oceno optimalnega števila uporabnikov dala zmago v vsakem krogu. Če je bilo uporabnikov v prvem krogu 841 in v drugem samo 698, lahko za tretji krog določimo, da bo uporabnikov 500.

Twitter omejuje število tvitov, ki jih uporabnik lahko napiše na določeno časovno obdobje. Uporabnik lahko v enem dnevu napiše maksimalno 2400 tvitov, ki jih Twitter nadalje razdeli po urah. To pomeni, da uporabnik 2400 ne more napisati v eni uri, četudi prej cel dan ni tvital nič. Groba ocena na lastnem primeru je dobrih 200 tvitov na uro, pri čemer je potrebno upoštevati, da se retviti štejejo kot originalni tviti.

Če torej upoštevamo oceno uporabnikov in oceno tvitov ter ponderiramo s povprečjem učinkovitosti v prvih dveh krogih, lahko v tretjem krogu Slovenci pričakujemo 10 tisoč tvitov, kar je manj kot v drugem in več kot v prvem krogu.

Če izhajamo iz povprečnega števila tvitov, potem ugotovimo, da je povprečen uporabnik napisal samo 24 tvitov v celi uri, kar pomeni, da je izkoristil samo 12% svoje maksimalne kapacitete. To je razumljivo – težko je hitro dobivati pametne ideje oziroma razviti taktiko larpurlartizma, s katero generiraš besedilo v obliki 140 znakov dolgih statusov. To pomeni, da bi se morali uporabniki zavedati možnosti retvitavanja, s katero bi zapolnili ostalih 88% kapacitet.

Kako maksimizirati kapacitete?

Pojavi se vprašanje, bi bilo tvitov dovolj za zapolnitev kapacitet z retvitanjem? Če upoštevamo, da vsak tvit lahko vsak uporabnik retvita (retweet) samo enkrat, lahko s tako taktiko zapolnimo kapaciteto 200 tvitov na uro brez tega, da bi si morali sami izmisliti vsebino za tvite. Samo klikamo. A je pri tem potrebno upoštevati, da mora biti na voljo dovolj tvitov za retvitanje.

Enačba nam pove, da je pri 500 tviteraših, ki sodelujejo v tekmi dovolj, da samo pet tviterašev napiše maksimalnih 200 tvitov, ostali pa jih maksimalno retvitajo. To bi pomenilo, da bi bila končna številka 5*200*500 = 500.000 tvitov, kar bi bilo čez glavo dovolj za zmago. Četudi bi vsi retvitali vsak drugi tvit, je to še vedno 250.000 tvitov. Še več – če bi 500 tviterašev retvitalo samo enega, ki bi napisal 200 tvitov, bi bilo to še vedno dovolj za zmago.

Trenutno smo v prvem krogu izkoristili 7%, v drugem krogu pa 12% vseh kapacitet. Tvitov je več kot dovolj!

Torej?

Recept je preprost – retvitaj vse, kar ima hashtag #radiobattlesi, četudi ne pišeš lastnih tvitov. Za zmago je to dovolj, četudi je tviterašev relativno malo. Če bo recimo v tretjem krogu sodelovalo samo 500 tviterašev, ki se bodo držali tega pravila, nam zmaga v finalu ne uide!

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan