12814706_1226315647382812_1288108451622728945_n

Najprej je bila novica. Jugoslovanski vesoljski program naj bi Američanom pomagal na Luno, Tito naj bi v ZDA izvozil tehnologijo v zameno za posojila. Nato je bil trailer. Soliden, dokumentarni, faktičen. In končno je tu film. Dolgometražni, doku-komičen, poln presenečenj in srhljivih naključij.

Ekipa, zbrana okrog režiserja Žige Virca, ki je v preteklosti zakrivil tudi zmagovalnega Tineta Strelo, je tokrat zadela v polno. S kombinacijo igranih prizorov in dokumentarnih posnetkov ter zgodbo, ki je ravno prav verjetna, da človek malo pomisli, preden v vlogi zgodovinarja prepozna novinarja in enega prvih slovenskih blogerjev, Michaela Manskeja. Od tiste točke naprej se samo še smeji. A hkrati občuduje izredno kvaliteto in visoko produkcijsko vrednost lepe laži o jugoslovanskem vesoljskem programu.

Virc in Slavoj Žižek, ki se v filmu pojavlja kot uvodničar, postavljata pomembno vprašanje – če v nekaj verjamemo, je res pomembno, če je to dejansko res? To tezo pospremita z odlično režiranim fiktivnim dokumentarcem, ki resnične dogodke povezuje s fiktivnimi liki, ki celotnemu dogajanju dajejo magični spin.

Tako na eni strani spremljamo osebno zgodbo upokojenega znanstvenika, ki se hoče srečati s svojo družino, na drugi strani pa kompleksno zgodbo, ki povezuje Jugoslavijo, hladno vojno, Ruse in Američane ter razpad Jugoslavije kot posledico neuspešne prodaje jugoslovanskega vesoljskega programa Američanom.

Ključna dilema filma je tako vprašanje o percepciji resnice. Žižek to zelo lepo razloži s priliko o Božičku. Vsi vedo, da tip ne obstaja, a se tako starši kot tudi otroci pretvarjajo zaradi tega, ker nočejo užaliti drug drugega. Tako kot se vsi mi pretvarjamo, da živimo v svetu, v katerem bi radi živeli in si v ta namen podrejamo medijsko realnost.

Film kombinira arhivske posnetke, igrane prizore in manipulacije s sliko in zvokom, ki prepričajo. Scene so posnete izredno kvalitetno, igralci zelo dobro odigrajo svoje vloge brez amaterizma in celotna stvar stoji. Glasba je enostavna, a dobro zvočno podpre sliko. Celotna zadeva je odličen nateg. Priporočam.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan