Untitled-2

Ministrstvo za javno upravo je v novem predlogu zakona o javni upravi potegnilo samovoljno potezo. Direktorat za informacijsko družbo, ki je dosedaj deloval znotraj ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bodo preselili na ministrstvo za javno upravo in to po skrajšanem postopku, brez javne razprave.

Ko se je aktivirala javna družba in stroka je s protestnimi pismi, obiski poslancev in opozarjanjem na problematiko v medijih usmerila pozornost na to problematiko in dosegla, da so na odboru Državnega zbora povabili poslanci povabili nekaj strokovnjakov, ki so lahko pojasnili problematičnost selitve. A to ni spremenilo postopka.

Sedaj ministrstvo za javno upravo sklicuje javni posvet, ki v času pisanja tega prispevka (20. 6. 2016 ob 11:30) sploh ni napovedana na spletišču ministrstva za javno upravo, čeprav v dokumentu (.pdf, 30 kB) z datumom 17. 6. 2016, piše, da bo posvet odprt za širšo javnost.

Hkrati ni jasno, kaj je namen posveta, če upoštevamo, da postopki za priklop direktorata tečejo in ministrstvo ni spremenilo svoje pozicije, da naj se priklop zgodi po hitrem postopku. Še več! Menim, da gre pri organizaciji posveta za klasično umivanje rok in metanje peska v oči, češ, saj smo imeli javno razpravo, kaj pa še hočete.

Žalosti me, da se to dogaja na tako pomembnem področju, kot je informacijska družba in še bolj, da to počne ministrstvo, ki javno zagovarja transparenco, odprte podatke in druge elemente participatorne družbe, v kateri je na vrhu sodelovanje stroke in zainteresirane javnosti pri oblikovanju politik.

Tako javno izražam bojkot posveta in pozivam ostale člane zainteresirane in strokovne javnosti, naj se mi pri tem pridružijo. S svojo prisotnostjo na posvetu brez razloga bomo namreč samo legitimizirali politiko, ki ignorira in ne upošteva strokovnih mnenj, opozoril javnosti, a ti dve sferi izrablja samo takrat, ko to ustreza njim.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan