Ghost so misterij. Čisto resno. Skupina nastopa v maskah, nihče uradno1 ne ve, kdo so njeni člani. Zamaskirani v obleke in obrazne maske iz subverzivne katoliške mitologije skupina petih umetnikov na odru izvaja vizualni in muzikalni performans, podložen s težkimi rifi in zabavnimi besedili.

Koncert na Dunaju je bilo najino prvo srečanje z njimi, čeprav so v preteklosti že koncertirali v bližini. Švedska skupina večkrat zaide v Avstrijo, zelo verjetno pa jo boste srečali tudi na bolj rokovsko obarvanih festivalih po teh krajih.

Prvi vtis – ena bolj zabavnih skupin ever! Lahko bi jih imenovali tudi težkometalni The Hives, kjer pevec z uradnim imenom Papa Emeritus III (pevec je sicer isti skozi celoten obstoj skupine, ampak je vmes že dvakrat zamenjal ime) s svojo energijo, sarkastičnimi komentarji in odličnim performansom predstavlja enega boljši frontmanov, kar sem jim imel priložnost videti.

Koncert se je začel z dvemi uvodnimi melodijami izpod peresa Gregoria Allegrija, potem pa je Ghost prikorakal na oder in začel s singlom novega EP Popestar, po katerem se imenuje tudi turneja.

V petnajstih komadih so preigrali tako bolj udarne ala Con Clavi Con Dio in Secular Haze kot tudi bolj spevne in umirjene komade kot sta He is in Cirice ter tako pokazali izredno spevnost in širino materiala.

Ghost Setlist Planet.tt Bank Austria Halle Gasometer, Vienna, Austria 2017, Popestar

Izredno zabavno je na novo odkrivati umetnike in jih po prepričljivi diskografiji srečati še v živo, kjer še potrdijo svojo izpiljenost nastopa in materiala. Vredno si jih je zapomniti in v prihodnosti ponoviti izkušnjo.

Kot poseben plus jim štejem tudi že prej omenjeno širino komadov, ki ne grejo vsi v isto smer, čeprav imajo po drugi strani izredno značilen zvok in jih lahko takoj prepoznamo. Za razliko od njihovih izvajalcev.


1 Po koncertu sem zasledil novice o sporu znotraj skupine in razkrivanju imen članov. Zanimivo bo videti, kako se bo to razpletlo.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan