No, končno! sem si mislil, ko v prvi sceni novega Avengers: Infinity War najslabši od najslabših Thanos mrtvo hladno ubije Lokija, pretepe Hulka in začne tole skorajtriurno sago, ki se konča na najboljši možen način. Z napovednikom za drugi del.

Thanosa smo prvič videli leta 2012 v prvih Avengers, nato leta 2014 v Guardians of the Galaxy, in končno leta 2015 v Avengers: Age of Ultron. Če se tega mogoče ne spomnete in se sprašujete, kako ste lahko spregledali vijoličnega velikana – v Marvelovih filmih se počaka, da se luči v kinodvorani prižgejo. Skoraj vedno je po koncu filma post-kreditna scena, ki da namig o tem, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Tudi v Infinity War part 1 je.

Zakaj je Infinity War part 1 prvi film, za katerega so vsi ostali Marvel Universe filmi dosedaj napovedniki? No, ker šele v tem filmu prvič zares spoznamo zlikovca, ki bo premagal vse dosedaj predstavljene superheroje. Ne, resno.

Proti Thanosu nimajo Thor, Hulk, Iron Man, Spider Man, Black Panther in ostalih 20+ superherojev za burek. Skozi cel film v bistvu spremljamo zmagovit pohod Thanosa po večih dimenzijah časa in prostora, na koncu pa ga vidimo, kako sedi na verandi in gleda sončni zahod.

Da je to prvi Marvel film, v kateri slavijo slabi fantje, pa ni edina dobra stvar tega filma. Lik Thanosa, ki ga fantastično odigra Josh Brolin ima skorajda več globine kot vsak posamezen Avenger.

Dejansko se skozi pripoved bolj navežete na to božanstvo, ki skuša rešiti problem prekomernega poseljevanja na relativno preprost način – z vsemi petimi kamni neskončnosti na roki bo tlesknil s prsti in polovica živega sveta bo naključno izginila iz obličja. Kar se na koncu tudi zgodi.

A če zanemarimo akcijske sekvence, fantastičen soundtrack in dejstvo, da se vsi liki skozi zgodbo sprehodijo kot manekeni na pisti, je tukaj treba še enkrat poudariti kompleksnost scenarija in izredno razdelanost že prej omenjenega glavnega zlikovca.

Ne samo, da tukaj ne gre za še enega “rad bi vladal svetu, pa še sam ne vem zakaj” zakompleksanca, temveč je Thanos izredno specifičen pri svoji nalogi, izredno jasen pri svoji izvedbi in pri uporabi sredstev za dosego cilja. Četudi to pomeni ubijanje ljudi, ki so mu kot družina.

Film je tudi izredno zabaven in hitro mine – eden od razlogov je zagotovo v tem, da se Avengers ekipi spet pridružita Spiderman in celotna ekipa Guardians of the Galaxy, ki pa niso tam samo zaradi komičnega vložka, temveč pomagajo pri razvoju zgodbe.

A kot že rečeno na začetku – če je film končno v prvi plan postavil glavnega antijunaka, ki ga je deset let napovedoval v dvajsetih filmih, sam še vedno deluje kot napovednik za drugi del, kjer vsi komaj čakamo, kaj bo naredila Captain Marvel. Kdo? Exactly.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan