Te dni je prišel tisti čas v življenju skoraj vsakega posameznika, ki pomeni sprejetje odločitve – podaljšati pogodbo s trenutno izbranim ponudnikom mobilne telefonije ali poiskati nekaj novega? Ker imam do konca pogodbe še dva meseca, sem si vzel nekaj časa in naredil domačo nalogo. Rezultati? Šokantni!

Uporabniške navade

OK, prva stvar je analiza uporabniških navad.

V mesečnem povprečju zadnjega leta sem se pogovarjal eno uro in poslal dvajset kratkih sporočil.

Na mesec povprečno porabim en gigabajt prenosa podatkov, maksimalno kvoto v naročnino vključenih petih gigabajtov sem skuril na dopustu, ko sva se na področju brez brezžične povezave na isti račun šlepala dva in nalagala knjige v Kindle knjižnico. A ker se načeloma več ali manj gibljem po lokacijah z brezžično povezavo, je tudi količina zakupljenega prenosa podatkov že skorajda irelevantna.

Odkar nisem več na Twitterju, sem telefon začel uporabljati predvsem za branje novic v času, ko mi je dolgčas. Tako sta mi glavna zabava Facebook in Reddit, kjer večino časa prebijem ob branju novic, uvajati pa sem se začel v dobri stari RSS bralnik, kamor sem si namontiral več virov medijev, ki jih rad prebiram.

Poleg novic je tukaj še elektronska pošta in programi za klepet, drugega na telefonu skorajda nimam. Odvadil sem se mobilnih iger, video me ne zanima, za glasbo imam posebno napravo. V bistvu sem res dolgočasen uporabnik, ki “ničesar ne šteka”.

V prihodnosti bi rad scentraliziral še klepete, ki so sedaj raztreščeni med Facebook Chat, WhatsApp, Vibrom, Telegramom, Signalom, Slackom in Instagramom, a se zavedam, da bo to težko. Po drugi strani – razen Wunderlista, ki ga uporabljam za nakupovanje in občasnega beleženja v sistem Google Docs drugih zadev ne uporabljam. Telefon je zame v prvi vrsti komunikacijsko sredstvo.

Paketi na trgu

Druga stvar – ponudba paketov

Z zadnjo vezavo za dve leti sem po nasvetih kolegov vzel telefon HTC 10 za 575 evrov na obroke (I know). Telefon po dveh letih še vedno dobro opravlja svoje funkcije, ni prevelik, ni premajhen, baterija še vedno zdrži od jutra do večera.

A časi, ko si lahko brez vez in prevelikega truda dobil dober telefon samo s pomočjo telekoma, so nepreklicno minili. Kar pomeni, da so telekomi izgubili enega od najbolj pomembnih razlogov za vezavo.

Drugi problem s paketi so… no, paketi. Večino telekomov je začelo ponujati pakete z bizarnimi količinami prenosa podatkov, a spet – če dejansko narediš analizo uporabniških navad, lahko hitro ugotoviš, da je vse skupaj preplačano, hkrati pa neuporabno. Če kdo resno misli, da bo na mesec porabil 60 gigabajtov prenosa, ni normalen.

Tudi trenutno skorajda kartelno dogovorjena količina podatkov (30 GB) je pretirana, a se tukaj vsaj vidi, kakšne razlike obstajajo med operaterji. Če pogledamo stanje paketov s 30 GB zakupljenega prenosa podatkov in neomejenimi klici/sms na dan 18. 8. 2018, lahko vidimo naslednje:

Mobitel: 23 € na mesec
Simobil: 21 € na mesec
Telemach: Nima v ponudbi (najbliže je 25 GB za 13 €)
Izi mobil: Nima v ponudbi (najbližje je paket 6000 enot za 12 €)
Hofer Telekom: 10 € na mesec

Bizarno, ne? Kako je lahko za identično stvar razlika več kot 50%? In to za stvar, kjer blagovna znamka nima nobene veze, kjer ti ne bo nihče gledal pod prste in govoril “aja, hofer gigabajte maš, to je ful slabše kot telekomovi gigabajti!”

Da ne omenim dejstva, da je 30 gigabajtov za enega uporabnika čez glavo podatkov. Razen če mislite vsak dan več kot uro časa nameniti full HD posnetkom na Youtube oziroma poslušati več kot dvesto ur glasbe na Spotifyju. Bizarno, I know!

Pričakovana logika: All you can eat buffet

Seveda vsi ponudniki igrajo na karto iracionalnega uporabnika, ki bo skozi oglaševalske nagovore in projecirano podobo skušal sebe dojeti kot uporabnika, ki preprosto RABI ogromne količine podatkov, ki je SKOZI priklopljen na splet in ki mu je pametni telefon EDINA vstopna točka do spletnih vsebin.

Nič od tega ni res. Do podobnih ugotovitev prihajajo kolegi na Tehnozvezdju, ki s testi dokazujejo, da je vse skupaj nateg in preplačevanje nečesa, česar ne boš nikoli uporabil. Da ne govorim o nabijanju z neomejenim časom pogovorov in kratkih sporočil – kdo pa še to uporablja? Dajmo anketo: v komentarje tega prispevka napišite vaš čas pogovorov na mesec. Res me zanima.

Obvezna logika: Brez vezave, čimbolj poceni

Resno. Nategovanje s kvaliteto blagovne znamke operaterja se mora nehati. Preplačujemo nekaj, kar je na nivoju tekoče vode, medtem ko nas skušajo operaterji prepričati, da je “njihova” voda nekaj super ekstra. Ni.

Z odprtjem trga mobilnih naprav odpade tudi ta razlog za vezavo. Amazon in ostale domače in tuje spletne trgovine vam bodo odprle oči in ponudile še vse tisto, kar manjka na slovenskem trgu vezav. Malo je sicer treba biti pazljiv pri garancijah in poštnini, a vseeno – telefon ni razlog za vezavo.

Od sedaj naprej gledam samo še na to, koliko stane gigabajt prenosa in nič drugega. Vse ostalo so oglaševalske taktike za prepričevanje o tem, da kupujemo prestižno blago, kar je daleč od resnice.

Kaj pa ti misliš?

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan