Enajstega septembra 2018 sem se na podjetje v večinski državni lasti, Telekom Slovenije, obrnil s preprostim vprašanjem.

Kako je to etično?

Zanimalo me je, kako je etični kodeks družbe, ki poudarja strpnost do različnosti, pomembnost sobivanja in dostojanstva skladen z oglasi poglej člankov z naslovi “Varuh načela enakosti ali kako želijo LGBT-lobiji ugrabiti državo”, “Feminizem in LGBT spreminjata svet – na slabše”, “[Video] Bernard Brščič v oddaji Dialog: “Prosim, prosim, pe*ri, pustite nas, naše otroke in pse na miru, ker vam nismo nič naredili.”” in podobno.

V etičnem kodeksu družbe Telekom Slovenije namreč piše:

Na Telekom Slovenije sem se obrnil tudi z vprašanjem, ali si ta družba z oglaševanjem kupuje molk na mediju, ki je v preteklosti objavljal članke z naslovi “Skobe.net – milijoni Telekoma v obrambo globoke države” in “To je polmilijonska graščina šefa državnega Telekoma”.

V etičnem kodeksu družbe Telekom Slovenije namreč piše:

Telekom Slovenije je oglaševanje najprej branil s konceptom nevpletanja v uredniško politiko in nepovezovanjem oglasov z vsebino. Oglasila se je medijska stroka in javno povedala, da Telekom Slovenija JE odgovoren za plasiranje svojih oglasov, da bi ga to MORALO skrbeti in da bi MORAL odreagirati.

Kako je to legalno?

Na Telekom Slovenije sem se končno obrnil z vprašanjem glede napovedi opozicije, da bo zaradi poslov šefa Telekom Slovenije, Rudolfa Skobeta, napovedala parlamentarno preiskavo. Janez Janša je namreč leta 2017 in 2018 tvital o nepremičninskih poslih in skorajšnji uvedbi preiskave. Nato je na to temo utihnil.

Problem je torej potencialno širši od kršitev etičnega kodeksa. Da podjetje v večinski državni lasti zakupuje oglasni prostor na mediju in si s tem kupuje medijski molk v zameno za finančna sredstva – no, tukaj smo potencialno že na področju kriminala.

Tišina ubija

O primeru smo pisali v državni zbor republike Slovenije. Na komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti smo naslovili peticijo za razpravo o kršenju človekovih pravic in enakih možnosti s strani podjetja v večinski državni lasti. Na peticijo nismo dobili niti zahvale po prejetem sporočilu. Ne od predsednice komisije, Eve Irgl, ne od članic in članov komisije (Kovačič Aljaž, Furman Karmen, Hot Meira, Kaloh Dejan, Pavlin Blaž, Sukič Nataša, Šušmelj Andrej, Žnidarič Mojca).

Tudi minister Jernej Pikalo se na našo peticijo ni odzval.

Hkrati je temo odprl samo Val202, ostali mediji so zaradi različniih izgovor trenutno tiho. Od tega, da to ni medijska tema, do tega da šefi mislijo, da je težko dokazati korelacijo med oglaševanjem na mediju in odpovedovanjem naročnin, do tega da… no, do tega, da se to tega problema mediji niso hoteli opredeliti.

Še več! Mediji prek oglaševalske platforme ContentExchange širijo novice Nova24TV in ji tako povečujejo domet. Namesto, da bi se odločili, da laži in sovraštva ne bodo širili, jim velika večina največjih slovenskih medijev pri tem DEJANSKO POMAGA.

Grožnje in blatenje

So bili pa na drugi strani aktivni “oni drugi” uporabniki. Taki, ki ponavadi zagovarjajo svobodo govora, drugačemislečnost in ostale krilatice liberalizma.

O meni so objavljali žaljive in napadalne članke, me zmerjali in grozili. Samo zato, ker sem odprl vprašanje o etični odgovornosti in potencialno problematičnih praksah podjetja v državni lasti.

Ljudje so vedno glasnejši

A se je na drugi strani znašla tudi skupina ljudi, ki je prepoznala problem in ki se je vključila v kampanjo. Ki vsak dan opozarja, prosi, sprašuje. Ki skrbi za to, da vprašanje ne potihne, da vedno več ljudi vidi, kako Telekom Slovenije, podjetje v večinski državni lasti s svojim vodstvom, s svojim nadzornim svetom, s svojimi upravljalci podpira oglaševanje in s tem posredno financira sovraštvo, razkol in nestrpnost.

A to na dolgi rok ne bo dovolj. Molk izvoljenih predstavnikov ljudstva, molk organov države je NESPREJEMLJIV. Povezave med strankarsko politiko, podjetji v državni lasti in sovražnimi mediji so NESPREJEMLJIVE. To je državna sramota!

Kaj lahko narediš ti?

Twitter: Na tem omrežju poteka akcija opozarjanja Telekom Slovenije na nesprejemljive prakse. Več na Državljan D profilu

Mail:

  • Pošlji sporočilo v državni zbor komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti in zahtevaj točko na seji te komisije. Razpravljati bi morali o kršenju etičnih standardov, moralnih vrednot, spodbujanju sovraštva.
  • Pošlji sporočilo medijem in od njih zahtevaj pisanje o tej temi. Da se na to temo oglasi samo en medij, je nesprejemljivo.

V živo:

  • Udeleži se javnega dogodka in izrazi svoje mnenje. Pridi v družbi!
  • Zamenjaj operaterja! Ne pomagaj mu financirati sovraštva z oglaševanjem na spornih vsebinah. Ko se ti izteče vezava, pojdi drugam. Nobenega razloga nimaš za podpiranje tako nizkotnega delovanja!

 

 

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan