Mineva že več kot mesec dni od prvega vprašanja Telekomu Slovenije, kako utemeljuje oglaševanje na vsebinah, ki širijo nestrpnost, sovraštvo in razdor ter kako gre skupaj oglaševanje na lažeh in etična drža.

Od prejšnjih primerov dokazljivih laži je minilo več kot dvajset dni, danes smo odkrili nov primer laži.

Kočevje in migranti – fake news!

Na portalu Nova24TV najdemo novico s šokantnim naslovom – “Migrant naj bi v Kočevju hotel posiliti punčko: To je šokantni zapis, ob katerem boste ostali brez besed” in se nadaljuje “Migrant je v Kočevju hotel posiliti punčko. Če ne bi lovec streljal v zrak in ga s tem prestrašil, bi bila verjetno mrtva,” se glasi šokantni zapis na družabnih omrežjih, ki se širi kot požar. Policija zaenkrat menda molči, mi pa informacije o domnevnem posilstvu že preverjamo.

Novica je bila objavljena šestega oktobra 2018, poleg nje pa najdemo oglas za Telekom Slovenija.

Danes, 16. 10. 2018 smo na twitter profil slovenske policije naslovili naslednja vprašanja:

  • Ali imate prijavo primera?
  • Je medij pri vas preverjal informacije o tem dogodku?
  • Če imate prijavo, ali lahko potrdite resničnost primera?

Policija pa je odgovorila:

Medij se je torej trikrat zlagal. Prva laž je, da policija “zaenkrat menda molči”, kar ni res, saj smo uraden odgovor policije prejeli v roku nekaj ur. Druga laž je, da medij primer preverja, saj se na policijo ni obrnil. Tretja laž je da medij primera ni preverjal pri policiji in da nihče domnevnega posilstva ni prijavil. Na sploh je fraza “menda zaenkrat molči” zelo čudna, saj hkrati konotira preverljivost (zaenkrat molči), a se fraza z vrinjenim “menda” izkaže za popolno izmišljotino.

Etični kodeks Telekom Slovenije

Vprašanje: Je oglaševanje na trikratni laži pošteno in etično? Je to odraz zavzemanja za strpnost in medsebojno spoštovanje osnovnih človekovih pravic? Je laž v skladu z veljavno zakonodajo?

Vprašanje: Je ignoriranje vprašanj javnosti o skladnosti oglaševanja in etičnega kodeksa skladno s tem kodeksom? Ne gre tukaj za prikrivanje in potvarjanje dejanskih podatkov ostalim deležnikom?

Vprašanje: Je večtedenski molk odraz etičnega kodeksa, kjer naj bi Telekom vzdrževal korekten in profesionalen odnos do vprašanj javnosti?

Vprašajmo Telekom Slovenije!

Naslovi:

  • Rudolf Skobe, direktor uprave (rudolf.skobe@telekom.si)
  • Tomaž Seljak, podpredsednik uprave (tomaz.seljak@telekom.si)
  • Ranko Jelača, član uprave (ranko.jelaca@telekom.si)
  • Dean Žigon, član uprave (dean.zigon@telekom.si)
  • Katarina Prešeren, odnosi z javnostmi (katarina.preseren@telekom.si)

oziroma rudolf.skobe@telekom.si; tomaz.seljak@telekom.si; ranko.jelaca@telekom.si; dean.zigon@telekom.si; katarina.preseren@telekom.si

Pišimo jim! Še danes!

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan