Telekom se je očitno odločil, da bo selektivno odgovarjal na vprašanja javnosti. Tako sem šele danes prejel nov neodogovor na pozive po opredelitvi do financiranja laži z oglasi, odgovor pa je zelo zaskrbljujoč.

Nov neodgovor, staro izmikanje

Spoštovani gospod Iskrič,

zahvaljujem se vam za vaše sporočilo. Na družbenem omrežju Twitter smo se odzvali takoj ob prvih tvitih, ko smo pojasnili, da kot oglaševalec nimamo vpliva na uredniško politiko posameznega medija. Prav tako smo se odzvali na vsako elektronsko sporočilo, ki smo ga prejeli, in vsakomur smo pojasnili svoje stališče; nekaterim tudi večkrat.

V Telekomu Slovenije oglaševanje predstavlja enega izmed elementov tržno-komunikacijskega spleta. Pri tem izkoriščamo celoten medijski prostor, ki ga imamo na voljo, torej od televizijskega do radijskega oglaševanja, pa oglaševanja v tiskanih in spletnih medijih do oglaševanja na zunanjih površinah. Oglašujemo tako na nacionalnih kot v lokalnih in regionalnih medijih, prav tako oglašujemo v medijih z zelo raznolikimi nazori in pogledi. Kakor navedeno, pa se, ne glede na raznolikost, kot oglaševalec ne opredeljujemo do uredniških politik medijev, prav tako kot oglaševalec ne moremo, niti za to nimamo nikakršnega vzvoda, preverjati ustreznosti posameznih novinarskih prispevkov v slovenskih medijih. S svojim oglaševanjem in našimi sporočili nikoli nismo žaljivi ali kakorkoli drugače nestrpni; naš edini cilj oglaševanja je predstavitev naše ponudbe najširši skupini uporabnikov.

V Telekomu Slovenije sodimo med največje slovenske oglaševalce, ob tem pa smo tudi med podjetji, ki družbeni odgovornosti prek sponzorstev, donacij in pomoči potrebnim posameznikom v slovenskem okolju namenjamo največ sredstev. Verjamemo, da so naše širše družbeno odgovorne aktivnosti vidne in opazne ter da tudi na ta način vsak dan in že mnogo let dokazujemo, da nam je mar za pozitiven razvoj slovenske družbe.

Telekom se izogiba odgovornosti

Najprej je tukaj klasično izmikanje o prevzemu odgovornosti za oglase, ki se pojavljajo poleg določenih vsebin in ga je vmes že zelo enoglasno demantirala stroka. O tem ne bomo izgubljali besed.

Drugi neodgovor je ignoriranje vprašanja, kako se oglaševanje sklada z etičnim kodeksom. V zadnjem odstavku ga sicer mešajo z družbeno odgovornostjo, a se odgovorijo na vprašanje javnosti. Skratka – upajo, da tega ne bomo opazili, a je treba jasno povedati: Telekom Slovenija že več kot en mesec NI ODGOVORIL na vprašanje javnosti.

Nato pa pride novost, ki je najbolj problematična. Telekom Slovenije namreč zapiše tole:

Kakor navedeno, pa se, ne glede na raznolikost, kot oglaševalec ne opredeljujemo do uredniških politik medijev, prav tako kot oglaševalec ne moremo, niti za to nimamo nikakršnega vzvoda, preverjati ustreznosti posameznih novinarskih prispevkov v slovenskih medijih.

Tale stavek sem moral prebrati trikrat, ker nisem verjel, da se je Telekomu zapisala tako velika bedastoča. Spomnimo – naše vprašanje se je glasilo okrog večkrat dokazanih laži, ki jih Nova24TV objavlja kot novice. Tukaj ne gre za problematična stališča, o ljudomrznih komentarjih – govorimo o LAŽEH. Nova24TV poroča o stvareh, ki se niso zgodile, ki niso resnične in pri katerih obstajajo dokazi, da je temu res tako.

Nova24TV se laže o posilstvih in preverjanju pri policiji – dobili smo demanti policije. Nova24TV se laže o glasnosti zvočnikov na džamiji – na voljo je več demantijev organizacij, ki se ukvarjajo s preverjanjem laži na spletu. Nova24TV se laže o strelcih v ZDA – tudi to je bilo že večkrat demantirano.

Pustimo ob strani dejstvo, da je po svetu že dalj časa prisotna praksa oglaševalcev, ki se umikajo iz programskih vsebin, za katere mislijo, da se ne skladajo z njihovim etičnim kodeksom. Pri Telekom Slovenije je to očitno samo mrtva črka na papirju. Kar je dejansko večji problem, je temeljno nerazumevanje problema oziroma norčevanja iz javnosti. Telekom v svojem odgovoru trdi, da ga mi postavljamo v vlogo razsodnika vsebine, kar nikoli ni bilo in ni res.

Telekomu smo namreč dostavili dokaze s strani uradnih državnih organov, ki dokazujejo laž medija. Dostavili smo mu večkratna preverjanja in dokaze mednarodnih organizacij, ki dokazujejo laž medija.

Telekom Slovenija bi se moral samo odločiti, ali oglaševanje na dokazanih lažeh krši njihov etični kodeks. Trenutno še vedno vztraja na poziciji neprevzemanja odgovornosti in preusmerjanja pozornosti na zadeve, ki sploh niso del problema.

Tako nadaljujemo z izpraševanjem:

Ej Telekom, kako se oglaševanje na lažeh sklada z vašim etičnim kodeksom?

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan