Uvod

Od enajstega septembra 2018 Telekom Slovenija sprašujemo, kako se njihov etičen kodeks sklada z oglasi na “mediju” Nova24TV. Telekom namreč oglašuje znotraj televizijskega programa in na spletu omenjenega “medija” ter ga s tem posredno financira.

Ena od osnovnih premis oglaševanja je namreč plačevanje oglasnega prostora, kar pomeni, da Telekom Slovenija, podjetje v večinski državni lasti plačuje za prikaz svojih oglasov na tem “mediju”, lastniki “medija” pa denar porabljajo po lastni vesti in v skladu s programskimi smernicami “medija”.

Ne gre za tržno logiko

Gre za res posebno razmerje, saj je Telekom Slovenija v preteklosti že umikal oglase iz medijev s spornimi vsebinami. Ko smo leta 2014 po aferi Mariborski ravnatelj Telekom vprašali, kako se njihov etični kodeks sklada z oglaševanjem na Slovenskih novicah, so odgovorili, da se tam ne želijo pojavljati in so oglase umaknili.

Pozor – Slovenske novice so eden izmed petih najbolj obiskanih spletnih portalov v Sloveniji, medtem ko obiskanost Nova24TV uradno ni znana, analize pa jo uvrščajo okrog petdesetega mesta obiskanosti spletnih mest.

Po tej logiki trma in vztrajanje pri oglaševanju na Nova24TV nima ekonomske zaslombe – Nova24TV nima relevantne gledanosti oziroma obiskanosti, je zelo ozko usmerjena in za Telekom Slovenija ne predstavlja relevantnega oglaševalskega kanala. Vseeno Telekom Slovenija po zadnjih meritvah intenzivno oglašuje na tem portalu – v enem primeru smo opazili ŠEST ZAPOREDNIH oglasov med oddajo “Kdo vam laže?”.

Ne gre za etični kodeks

Telekom Slovenija ima v svojem etičnem kodeksu napisano veliko lepih izjav. Lepih izjav, ki zagovarjajo spoštovanje posameznika, odgovornost do državljanov, potrošnikov in delničarjev. Izogibali naj bi se navzkrižju interesov, družbena odgovornost pa naj bi sodila med ključne strateške usmeritve tega podjetja.

Tako je nerazumljiva hinavščina tega podjetja, ki je v preteklosti že umaknilo oglase z enega od najbolj obiskanih spletnih portalov v Sloveniji, sedaj pa vztraja na zakupu oglasnega prostora, čeprav se njegovi oglasi kažejo na nestrpnosti do manjšin, nestrpnosti do spolnih skupin, nestrpnosti do žensk. Da bi bila zadeva še hujša, Telekom Slovenija svoje oglase lepi tudi na večkrat dokazane laži, ki spodbujajo rasno nestrpnost in ki jih je demantirala celo slovenska Policija.

Telekom od enajstega septembra ni zmožen odgovora, kako se to sklada z njihovim etičnim kodeksom. Še enkrat – leta 2014 je Telekom umaknil svoje oglase z veliko manj (a še vedno!) problematičnih vsebin, tokrat vztraja.

Teorije vztrajanja

“Ne delamo razlik.”
Prvo teorijo je razvil Telekom sam. Trdi namreč, da oglašuje povsod in da s svojimi oglasi ne vpliva na vsebino medija. Ta teorija ne pije vode, saj je Telekom v preteklosti že vplival na uredniško politiko z umikanjem svojih oglasov iz specifičnih medijev in tako izvajal pritisk nad uredniško politiko. Ta teorija ne pije vode tudi zato, ker se Telekom v bistvu brani s zavestnim kršenjem lastnega etičnega kodeksa, ki ga je v preteklosti že uporabil za oglaševalsko regulacijo. In končno – ta teorija ne pije vode tudi zato, ker izgovor pomeni, da bi Telekom Slovenije oglaševal tudi na pedofilskih in terorističnih vsebinah, saj oglašuje povsod.

“Ne bomo se uklonili Saviću!”
Druga teorija je plod razmišljanja določenih skupin v državi, kjer se problem ignorance in etične neskladnosti zvaja na skorajda osebni odnos med mano in podjetjem v državni lasti. Ljudje trdijo, da pozivam na umik oglasov, kar je laž. Od začetka je vprašanje jasno – radi bi samo vedeli, kako se oglaševanje na lažeh in sovraštvu sklada z etičnim kodeksom.

“Gre za korupcijo”
Čeprav na začetku nisem hotel verjeti, da so lahko tako preproste zadeve pravzaprav tako komplicirane, se sedaj vedno bolj nagibam k tretji teoriji – Telekom Slovenije prek oglaševanja Nova24TV plačuje za molk.

V določenem obdobju je “medij” Nova24TV objavil več zaporednih kritičnih člankov, v katerih so kritizirali nepremičninske posle direktorja družbe Telekom, Rudolfa Skobeta. V istem obdobju je opozicijska stranka napovedovala parlamentarno preiskavo zoper Skobeta zaradi istih tem. Po določenem obdobju se ne stranka ne “medij” te teme ni več dotaknil.

Hkrati se zaradi povezav med določeno politično stranko in medijem odpira vprašanje – ali država prek podjetij v večinski državni lasti neupravičeno financira politične stranke? Med ustanovitelji podjetja Nova hiša d.o.o, ki ima v lasti Nova24TV lahko najdemo tako Ivana Janšo, kot tudi Cukjati Franc, Jeraj Alenka, Predalič Božo, Valič Zver Andreja. Še več – med ustanovitelje podjetja Nova hiša d.o.o. je tudi podjetje BARTOLOMEA, d.o.o, katerega lastnik je Stanislav Petek. Stanislav Petek je lastnik podjetja Klime Petek, ki so se leta 2012 zapletle v zgodbo s hčerinskim podjetjem Telekom Slovenije.

Kaj se trenutno dogaja?

V Državni zbor je vložena peticija, s katero pozivamo k razpravi na komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Zanimivo – iz Državnega zbora so nam v petek, 26. 10. 2018 ob 10:26 po telefonu sporočili, da so prejeli našo peticijo in jo vložili v sistem. Ob 14:22 istega dne se je na portalu Demokracija znašel žaljiv zapis o peticiji z objavo dokumenta, ki smo ga poslali v Državni zbor. Iz pravne službe Državnega zbora so nam pojasnili, da je moral peticijo medijem posredovati članica oziroma član komisije.

Zadeva je prijavljena na Slovenski državni holding, ki jo obravnava kot prijavo domnevne nepravilnosti v poslovanju družbe v večinski državni lasti.

O temi so poročali Val 202, MMC RTV in Večer. Na tem mestu ne bom komentiral molka ostalih medijev in ga ne bom pripisal strahu pred umikom oglasov družbe Telekom Slovenije.

Ljudje odjavljajo naročniška razmerja in vztrajajo pri pozivih k odgovoru na izvorno vprašanje.

Telekom molči in navkljub pozivom, dokazom in vprašanjem javnosti ne zmore odgovora.

Kako lahko pomagaš ti?

Zastavi vprašanje.
Na omrežju Twitter, na omrežju Facebook, prek elektronske pošte. Če Telekom ne zmore odgovora na vprašanje, kako se njegovi oglasi na lažeh in nestrpnosti skladajo z njihovim etičnim kodeksom – no, to je pač nesprejemljivo.

Zamenjaj operaterja.
Resno. Saj nočeš financirati telekoma, ki potem ta denar usmerja v financiranje sovraštva in laži prek oglaševalskega proračuna? Vzelo ti bo manj kot deset minut, pa še ekonomsko se ti izplača!

Spremljaj akcijo!
V prihodnosti napovedujemo nove aktivnosti po celi Sloveniji, vztrajali bomo do razrešitve tega problema.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan