Premier Marjan Šarec: “Oglasi legitimizirajo sovražno vsebino!”

Naš poziv, ki smo ga na predsednika vlade Marjana Šarca naslovili na mednarodni dan strpnosti, je padel na plodna tla. Na uradnem spletnem mestu slovenske vlade lahko namreč preberemo odziv premiera, ki opozarja na naslednje:

“Želim opozoriti, da sovražne vsebine, med katerimi velja izpostaviti najmanj homofobijo in rasizem, zastrupljajo družbo, vanjo vnašajo razdor in le spodjedajo že tako krhka strpnost in sožitje. Meja dopustnega, že zdaj pogosto zabrisana, tako še bolj bledi. Res hočemo, da sprejemljivo postane prav vse?”

in še

“Morda se do vsebin, ob katerih se pojavljajo vaši oglasi, ne želite opredeljevati. A to je napačen odnos, kajti bralci vaše ravnanje lahko razumejo tudi kot aktivno podporo zapisanemu. Še več, sovražnim vsebinam dajete legitimnost. To, verjamem, ni vaš namen. A vaše oglaševanje je moč razumeti tudi tako.”

Premier Marjan Šarec se je torej pridružil našim pozivom k opredelitvi oglaševalcev do financiranja medijskih vsebin z oglaševalskim denarjem. To spet ni nič nenavadnega, saj se v globalnem prostoru že dalj časa odvija razprava o tem problemu in se vedno več podjetij opredeljuje ter umika oglase s sovražnih, razdvojevalnih in lažnivih vsebin.

Telekom Slovenije še vedno molči

Čeprav smo mu že večkrat dokazali, da se njegovi oglasi kažejo na lažeh, nestrpnosti, sovraštvu in večih fobijah, podjetje v večinski državni lasti, Telekom Slovenije, še vedno z oglaševalskim denarjem financira Nova24TV, ki v medijski prostor širi laži in sovraštvo. Njegove oglase lahko trenutno spremljamo v etru tega medija, kjer se velikokrat zgodi, da se v istem oglasnem bloku zvrsti več oglasov za Telekom storitve – kar je vsaj marketinško nesmotrno!

Telekom Slovenije se na pozive javnosti od sredine septembra 2018 ne odziva, čeprav smo ga večkrat prosili za pojasnilo o skladnosti njihovega etičnega kodeksa in oglaševanja na vsebinah spodnjega tipa.

 

Umaknilo se je že več drugih oglaševalcev

Iz portala Nova24TV se je kot direkten odziv na naše pozive od septembra 2018 do danes umaknilo več drugih podjetij, ki so ugotovila, da vsebine niso skladne z njihovimi družbenokoristnimi usmeritvami in da takih vsebin ne bodo podpirali z oglaševalskimi proračuni.

Umiki sledijo globalnim trendom, kjer se prodajalci sovraštva srečujejo z upadom prihodkov iz oglaševalskega proračuna. Kjer se podjetja odločajo, da nestrpnih vsebin ne bodo financirala z oglaševalskimi sredstvi, kjer bodo spoštovala lastne družbenokoristne zaveze in kjer se bodo opredelila do ene od rak ran naše družbe.

Telekom Slovenije zaenkrat ostaja gluh. Čeprav ga preiskuje Slovenski delniški holding, čeprav se v državnem zboru nahaja peticija o razpravi, čeprav je stroka že večkrat javno pojasnila, da so odgovorni za svoje oglase, čeprav ima v lastnih etičnih načelih zapisano strpnost in čeprav ga že skoraj tri mesece pozivamo po opredelitvi, Telekom molči.

Pozovi Telekom še enkrat!

Spodnji poziv pošlji na pr@telekom.si, pr@telekom.si, info@telekom.si, rudolf.skobe@telekom.si, tomaz.seljak@telekom.si, ranko.jelaca@telekom.si, dean.zigon@telekom.si

Spoštovani!

Na spletnem mestu vlade republike Slovenije je objavljen poziv predsednika vlade, Marjana Šarca, ki poziva k premisleku glede financiranja sovraštva z oglaševanjem. V njem predsednik vlade pojasnjuje, da s svojim molkom legitimirate sovražne vsebine in da s svojimi dejanji posredno pomagate zastrupljati družbo.

Opozoril bi vas še, da v zakonu o medijih v osmem členu stoji jasna prepoved spodbujanja k nestrpnosti in da vi posredno sodelujete pri širjenju nestrpnih vsebin. Hkrati se obnašate v nasprotju z lastnim etičnim kodeksom, navkljub javnim opozorilom o takem početju.

Telekom Slovenije, zaupanje javnosti v vaše podjetje je popolnoma porušeno. Večmesečni molk namreč meče slabo luč tudi na vaše ostale projekte, kot je recimo razvoj pametnih mest. Kako naj vam zaupamo, da boste skrbeli za osebne in druge občutljive podatke meščank in meščanov, če se že pri tako enostavnem vprašanju skladnosti vašega etičnega kodeksa in financiranja sovraštva skozi oglaševalski proračun zavijete v molk?

Še enkrat vas sprašujemo – Kako se vaš etičen kodeks sklada s financiranjem vsebin sovraštva skozi oglaševanje? Pozivamo vas, da pojasnite, zakaj vztrajate pri oglaševanju na vsebinah medija, ki ga v mednarodnem prostoru označujejo za lažnivega, ki ga povezujejo s propagandističnim spletom madžarskih oblasti, ki ne dosega marketinško relevantnega deleža na slovenskem trgu digitalnih in televizijskih medijev in ki večkrat krši vaše lastne etične zaveze.

Hvala!

S spoštovanjem,

XXX

Zahvala

Naj se ti na tem mestu zahvalim za tvojo dosedanjo podporo kampanji “Ej, Telekom!”, ki smo jo začeli v septembru 2018. S tvojo pomočjo smo dosegli odprtje pomembne družbene teme, vanjo vključili relevantne družbene skupine in z vztrajanjem uspeli pri vzpostavljanju novih družbenih norm glede financiranja sovraštva in odgovornosti podjetij.

Zaradi tvoje vztrajnosti so se za temo začeli zanimati mediji, zaradi tvoje vztrajnosti so temo kot politično relevantno prepoznali tudi predstavniki ljudstva v državnem zboru. Zaradi tvojih pozivov in širjenja opozoril in vprašanj o tem problemu se druga podjetja bolj zavedajo lastne odgovornosti in se obnašajo temu primerno.

Daleč smo prišli, a zgodba še ni končana. Zato se ti že vnaprej zahvaljujem tudi za nadaljne vztrajanje pri terjanju odgovornosti, pri opozarjanju na to družbeno relevantno temo in za dobro voljo pri tem početju. Dajmo, vztrajajmo do konca!

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan