Danes smo s strani Telekom Slovenije prejeli nov neodgovor na naše pozive po opredelitvi skladnosti njihovega etičnega kodeksa in oglasov na sovraštvu, lažeh in nestrpnosti.

Spoštovani gospod Savič,

najprej pojasnjujem, da ne drži, da naj bi v navedenem primeru z naše strani šlo za »večmesečni molk«. Večkrat doslej smo vam namreč pojasnili, da se kot oglaševalec, ki oglašuje tako v nacionalnih kot v lokalnih in regionalnih medijih ter v medijih z zelo raznolikimi nazori in pogledi, ne opredeljujemo do uredniških politik posameznih medijev niti vanje ne moremo posegati. Prav tako smo vam pojasnili, da s svojimi oglaševalskimi sporočili svojega kodeksa ne kršimo.

Oglaševalci ne moremo biti razsodniki, kdaj posamezna medijska vsebina prestopa meje zakonsko dovoljenega in kdaj ne. Slednje bi morale opraviti za to pristojne institucije. Sami ne s svojimi oglaševalskimi sporočili ne kakorkoli drugače ne spodbujamo niti ne podpiramo nobene izmed oblik nestrpnosti, spoštujemo pa izmenjavo mnenj in stališč, ki se je v povezavi z oglaševanjem razvila v zadnjih dneh. Skladno z navedenim bomo medijskim hišam dali usmeritve, naj naših oglasov ne umeščajo poleg vsebin, ki bi lahko spodbujale kakršnokoli obliko nestrpnosti.

V Telekomu Slovenije se sicer s svojimi aktivnostmi zavzemamo za to, da bi v slovenski družbi vsakdo imel možnost uresničiti svoje potenciale. Zato po svojih močeh pomagamo humanitarnim organizacijam in pomoči potrebnim posameznikom, kot družbeno odgovorno podjetje pa smo tudi na številnih drugih področjih aktivno vpeti v slovensko družbo.

Naš odgovor:

Spoštovana,

vaš odgovor je nepopoln ter zavajajoč ter nadaljuje taktiko zavajanja z izogibanjem ter preusmerjanjem pozornosti.

Naj vam najprej osvežim spomin. Ko smo vas leta 2014 pozvali, da se opredelite do oglasov na Slovenskih novicah, ste napisali tole:

“Pozdravljeni,

oglaševalsko mrežo smo že prosili, da našo pasico odstrani z mesta, na katerem je vsebina, ki je v nasprotju s kontekstom kampanje. Prav tako bomo tudi mi v prihodnje pozorni na to, da svoje ponudbe ne bomo oglaševali ob vsebinah, ki ne bodo skladne s Kodeksom novinarjev Slovenije. Ob tem pa v Telekomu Slovenije najodločneje zavračamo kakršnekoli navedbe, da na kakršenkoli način vplivamo na uredniško politiko kateregakoli medija. Še enkrat poudarjamo, da je izključni namen našega oglaševanja komuniciranje oglaševalskih vsebin.

S prijaznimi pozdravi,

Katarina Prešeren”

in umaknili vse oglase iz spletnega mesta Slovenskih novic. Slovenske novice so bile takrat in so še eden najbolj obiskanih portalov v državi, vi pa ste s svojo odločitvijo žrtvovali marketinško uspešnost za skladnost z vašimi etičnimi načeli, za kar smo vas pohvalili.

Samo štiri leta kasneje ste na marketinško popolnoma irelevantnem portalu in televizijskemu mediju, ki ne dosega kritične javnosti, nima nikakršnega marketinškega potenciala in je v mednarodnem prostoru označen kot propagandističen portal, povezan z režimom Orbana, zavzeli popolnoma kontradiktorno stališče, ki povrh vsega v določenih delih nasprotuje samemu sebi.

Dovolite analizo po odstavkih.

Spoštovani gospod Savič,

najprej pojasnjujem, da ne drži, da naj bi v navedenem primeru z naše strani šlo za »večmesečni molk«. Večkrat doslej smo vam namreč pojasnili, da se kot oglaševalec, ki oglašuje tako v nacionalnih kot v lokalnih in regionalnih medijih ter v medijih z zelo raznolikimi nazori in pogledi, ne opredeljujemo do uredniških politik posameznih medijev niti vanje ne moremo posegati. Prav tako smo vam pojasnili, da s svojimi oglaševalskimi sporočili svojega kodeksa ne kršimo.

Večmesečni molk štejemo od enajstega septembra 2018, ko ste se v svojem prvem odgovoru izognili povezave med oglaševanjem in lastnim etičnim kodeksom, čeprav je mednarodna in domača oglaševalska in medijska stroka večkrat pojasnila, da je podjetje odgovorno za svoje oglase v posameznih medijih. Tudi tokrat govorite isto in se spet izogibate vprašanju.

Nihče vas ne sprašuje, kje in kako oglašujete, temveč vas že več mesecev sprašujemo, kako se oglasi na lažeh, sovraštvu, nestrpnosti skladajo z vašim etičnim kodeksom.  Svetujem vam, da etični kodeks vržete v smeti, ker ne razumem, zakaj ga imate.

Oglaševalci ne moremo biti razsodniki, kdaj posamezna medijska vsebina prestopa meje zakonsko dovoljenega in kdaj ne. Slednje bi morale opraviti za to pristojne institucije. Sami ne s svojimi oglaševalskimi sporočili ne kakorkoli drugače ne spodbujamo niti ne podpiramo nobene izmed oblik nestrpnosti, spoštujemo pa izmenjavo mnenj in stališč, ki se je v povezavi z oglaševanjem razvila v zadnjih dneh. Skladno z navedenim bomo medijskim hišam dali usmeritve, naj naših oglasov ne umeščajo poleg vsebin, ki bi lahko spodbujale kakršnokoli obliko nestrpnosti.

V drugem odstavku zavzamete diametralno nasprotno stališče od tistega, ki ste ga imeli leta 2014 pri Slovenskih novicah. Se pravi, da ste leta 2014 ugotovili, da se vsebine na Slovenskih novicah ne skladajo z vašim kontekstom kampanje in Kodeksom novinarja Slovenije in ste oglase umaknili, danes pa trdite, da vi ne boste igrali razsodnika.

Dodatno naj vas opozorim, da te vloge od vas nihče ne zahteva – da se vaši oglasi kažejo na lažeh, sovraštvu in nestrpnosti, so ugotovile druge inštitucije – premier RS, slovenska policija, inštitut Ekvilib, Društvo novinarjev Slovenije, zavod Državljan D ter mednarodne inštitucije, kot so Politifact, New York Times in drugi.

Spet ponavljate laž, da ne spodbujate sovraštva in nestrpnosti, čeprav smo vam že večkrat povedali, da vi v zameno za oglase na spletnih mestih in etru medija plačujete za produciranje laži, sovraštva in nestrpnosti. Vi jim dajete denar, s katerim nato oni financirajo pisce, ki objavljajo laži, članke sovraštva in nestrpnosti. Naj pojasnim drugače – ljudje so od septembra odpovedali naročnino na vaše storitve, ker s tem, ko vam plačujejo za storitve, vam dajejo denar, ki ga potem vi dajete mediju, ki ga daje piscem, ki objavljajo laži, članke sovraštva in nestrpnosti. Upam, da je zadeva jasna – sploh, ker vam to govorimo že več mesecev, vi pa si pred resnico zatiskate oči.

V četrtem in petem stavku pa naredite nelogičen obrat. Pojasnite, da boste medijskim hišam dali usmeritve, naj naših oglasov ne umeščajo poleg vsebin, ki bi lahko spodbujale kakršnokoli obliko nestrpnosti. Povejte mi, kako si to predstavljate.

Če za splet še razumem, da boste mediju naložili seznam (in to bo zelo dolg seznam) ključnih besed, me zanima, kako boste to dosegli v etru programa, kjer ni mogoče vnaprej napovedati, kdaj bo kak “strokovni” komentator izjavil kaj podobnega kot Bernard Brščič, ki je izjavil “Prosim, prosim, pe*ri, pustite nas, naše otroke in pse na miru, ker vam nismo nič naredili.« Kako boste predvideli podobne homofobne izpade, ki se dogajajo v živo? Boste stali zraven kamere in s svojimi telesi zaščitili prikazovanje oglasov, če se bo slučajno izkazalo, da je vsebina sporna? Oba veva, da je to floskula, s katero skušate zmanjšati svojo odgovornost.

V Telekomu Slovenije se sicer s svojimi aktivnostmi zavzemamo za to, da bi v slovenski družbi vsakdo imel možnost uresničiti svoje potenciale. Zato po svojih močeh pomagamo humanitarnim organizacijam in pomoči potrebnim posameznikom, kot družbeno odgovorno podjetje pa smo tudi na številnih drugih področjih aktivno vpeti v slovensko družbo.

Kam spada financiranje sovraštva? Med humanitarne organizacije ali med pomoči potrebne posameznike?

Neverjetni ste. Po skoraj treh mesecih izpraševanja še vedno ne zmorete odgovora na vprašanje: “Kako se oglaševanje na sovraštvu, lažeh in nestrpnosti sklada z vašim etičnim kodeksom?”

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan