Kampanja “Ej, Telekom!”, v kateri skušamo od telekoma v večinski državni lasti dobiti odgovor na vprašanje, kako se oglaševanje na sovraštvu sklada z njihovim etičnim kodeksom, traja od septembra 2018.

Ker je od takrat minilo že pol leta, objavljamo mesečne povzetke, v katerih povzemamo dogajanje.

September 2018

Telekom Slovenije 11.9.2018 prvič vprašamo, kako lahko z oglaševanjem financirajo medijsko produkcijo Nova24TV, če v njihovem etičnem kodeksu jasno piše, da spoštujejo posameznika in ne podpirajo rasnega in spolnega sovraštva. Telekom se izogne odgovori in trdi, da oglašujejo povsod.

Prek Twitter omrežja se začnejo za vprašanje zanimati ljudje in Telekomu zastavljajo isto vprašanje, na katerega Telekom ne odgovori. Javno pismo istega poziva objavijo nekateri mediji v Sloveniji, nanj ni odgovora.

Oktober 2018

O zadevi poroča Val 202, RTV MMC in Večer. Preko omrežja Twitter vsako uro v tednu tvitnemo identično vprašanje s posnetki zaslonov oglasov Telekom Slovenije in primeri vsebin, ki več kot očitno kršijo Telekomov etični kodeks.

Na vprašanje skladnosti oglasov na lažeh se Telekom z novim neodgovorom brani, da oni ne morejo preverjati laži in resnice. Ko jim za enega od člankov dostavimo odziv policije, še vedno govorijo, da oni ne bodo presojali, kaj je res in kaj ne.

Peticijo dobi Državni zbor, zgodi se nekaj nezaslišanega – en dan po prejetju peticije se besedilo z našimi osebnimi podatki znajde na portalih Demokracija in Nova24TV z žaljivim člankom. Peticija ni uvrščena na sejo komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, nihče od poslank in poslancev te komisije ne protestira zaradi odtekanja dokumentov iz državnega zbora.

Začenjamo dobivati grožnje s smrtjo, ljudje nas žalijo, o nas trosijo laži in nas zalezujejo ter nadlegujejo naše poslovne partnerje. Vseeno vztrajamo pri pozivanju Telekoma prek omrežja Twitter, Facebook in prek elektronske pošte. Odgovora ni.

Revija Marketing Magazin 5.10.2018 objavi kolumno urednika Marjana Novaka z naslovom “Pobuda ali osebne težave savičev” v kateri osebno in zelo nizkotno obračunava z mano. Kolumna kasneje izgine iz spleta, ko se izkaže, da je hčerinsko podjetje Telekom Slovenija TSMedia prodalo svoj lastniški delež podjetja Marketing Magazin.

Konec oktobra domnevne problematične prakse oglaševanja prijavimo tudi na SDH. Odgovora ne dobimo.

November 2018

Na mednarodni dan strpnosti (15.11.2018) pišemo premieru Marjanu Šarcu, ki se 23.11.2018 odzove z zapisom, v katerem poziva k premisleku podjetij, za kakšne oglaševalske prakse namenjajo denar. To prilije nov ogenj in sproži nov plaz groženj, žaljivk in pritiskov z druge strani.

Tri dni kasneje (26.11.2018) Telekom pojasni, da bo upošteval namig in v 2019 spremenil oglaševalske pogodbe, dodal etično klavzulo o nezdružljivosti oglaševanja na etično spornih vsebinah. Telekom preneha s spletnim oglaševanjem na portalu Nova24TV.

December 2018

Prvi del kampanje je uradno zaključen 4.12.2018. Odziva Državnega zbora s strani komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti v mesecu novembru ne prejmemo. Nova24TV me označi za “družbenega parazita“.

Za kampanjo se začnejo zanimati madžarski mediji, saj so že dolgo znanje povezave med medijem Nova24TV in madžarskim režimom.  Slovenski parlament ustanovi parlamentarno preiskovalno komisijo o spornem financiranju politične kampanje s strani tujih držav, namignejo pa tudi na preverjanje povezav med medijem Nova24TV, stranko SDS in madžarskim režimom.

Februar 2019

Konec februarja Telekomu znova zastavimo vprašanje, zakaj je lansko leto sicer prekinil s spletnim oglaševanjem in zakaj še vedno nadaljuje z zakupom oglasnega prostora v etru Nova24TV.

V istem prispevku opozorimo na konkretne vsebine in izjave tega medija, ki širijo sovraštvo, laži, propagando ter žalijo posameznike. Ponovno začnemo s kampanjo prek družabnega spleta.

Odziva Državnega zbora s strani komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti v mesecu decembru, januarju in februarju ne prejmemo. Zadevo prijavimo informacijskemu pooblaščencu, saj smatramo, da je z objavo peticije v Demokraciji in Nova24TV prišlo do kršitve pravice do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki.

Marec 2019

Objavljeni so finalisti za nagrado oglaševalec leta 2018 – med njimi je tudi Telekom Slovenije. Oglaševalsko zbornico obvestimo, da se nam Telekom ne zdi primeren kandidat za nagrado, saj je med kriteriji navedena tudi visoka etična drža, ki jo Telekom po našem mnenju več kot očitno ne izkazuje.

Nadaljujemo s pozivanjem Telekoma prek družabnega spleta in elektronske pošte, obvestimo tudi osebo na Telekomu, ki je novembra 2018 končno odreagirala in napovedala etično klavzulo ter očitno neskladje teorije s prakso. Odgovora ne prejmemo.

Odziva Državnega zbora s strani komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti do 15.3.2019 ne prejmemo.

Kampanja se nadaljuje.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan