Spletno mesto Vlada.si, november 2018

Spoštovani premier Marjan Šarec!

V vašemu odzivu, ki ste ga decembra 2018 objavili na spletnem mestu vlade republike Slovenije, ste med drugim zapisali:

Želim opozoriti, da sovražne vsebine, med katerimi velja izpostaviti najmanj homofobijo in rasizem, zastrupljajo družbo, vanjo vnašajo razdor in le spodjedajo že tako krhka strpnost in sožitje. Meja dopustnega, že zdaj pogosto zabrisana, tako še bolj bledi. Res hočemo, da sprejemljivo postane prav vse?

Marjan Šarec, 2018

To je bilo pred štirimi meseci. Časnik Mladina je danes objavil šokantno vest o nepredstavljivih pritiskih madžarske vlade na slovenske politične predstavnike, ki naj bi pritisnili na določene medije, v katerih smo lahko zasledili kritiko madžarske oblasti.

Madžarske oblasti, ki svoj vpliv širi tudi po Sloveniji, ki v Sloveniji prek povezanih podjetij drži v oblasti propagandističen portal in televizijski program, kjer lahko še vedno gledamo oglase podjetij v lasti republike Sloveniji.

Spoštovani gospod premier Marjan Šarec, več kot očitno je, da je bil vaš lanskoletni poziv ignoriran. Da podjetja v državni lasti niso spremenile svojih oglaševalskih praks, da še vedno financirajo medijsko produkcijo sovraštva skozi oglaševanje.

Še hujše – madžarska politika je to očitno razumela kot očiten signal, da se strinjate s takim početjem, da odobravate medijske vsebine, ki lažejo, žalijo, sovražijo in spodbujajo razkol v naši družbi. To lahko vidimo pri pozivih slovenski politiki naj sankcionira medije, ki si jo drznejo kritizirati.

Spoštovani gospod premier Marjan Šarec, sprašujem vas – kdo je na oblasti v Sloveniji? Kdo ima moč vplivati na oglaševalske prakse podjetij v večinski državni lasti? Če sodimo iz zgodovinskega primera iz leta 2007 je to oseba, ki vodi vlado. Se pravi – vi.

Zakaj torej vlada po več kot šestih mesecih javne aktivacije, pozivih zaskrbljenih državljank in državljanov, strokovnih novinarskih združenj in zelo glasnega molka podjetij v večinski državni lasti še vedno tolerira oglase na mediju sovraštva? Zakaj vlada na suhem pušča aktivne državljane, ki so se svojim imenom in priimkom izpostavili, ker smo želeli opozoriti na hude sistemske probleme?

Spoštovani gospod premier Marjan Šarec, katere interese imate pred očmi, ko se odločate o neukrepanju v tem primeru? Imate pred seboj interese policije, o delu katere se ta medij sovraštva večkrat laže? Imate pred seboj interese posameznic in posameznikov, ki jih neznanci zasledujejo po nakupovalnih centrih, jim onemogočajo normalno življenje in jim pošiljajo grožnje s smrtjo samo zato, ker smo si drznili vprašati, zakaj državna podjetja financirajo sovraštvo?

Imate pred seboj interese novinark in novinarjev, ki se morajo spopadati z grožnjami, pritiski in blatenjem, medtem ko skušajo opravljati svoje delo? Imate pred seboj interese državljank in državljanov, ki v viharju histerije, sovraštva, laži in propagande ne vedo več, komu naj zaupajo?

Spoštovani gospod premier Marjan Šarec, tole pismo vam pišem iz Poljske, kjer o primeru financiranja sovraštva govorim kolegicam in kolegom na konferenci Personal Democracy Forum CEE.

Nahajamo se v mestu Gdańsk. Mogoče vam bo ime mesta poznano po umoru župana Paweł Adamowica, ki se je zgodil letošnjega januarja. Kritiki so takrat opozorili, da gre za sistemski problem neodzivanja na sovraštvo in porast nestrpnosti v družbi. Sovraštvo in nestrpnost, ki izhaja tudi iz medijev sovraštva.

Ko jim razlagam težave, ki jih imamo z mediji sovraštva v Sloveniji, se samo kislo nasmihajo in mi govorijo, da je to prvi korak. Da je financiranje sovraštva s strani podjetij v večinski državni lasti eden od razlogov, da ti mediji sovraštva lahko širijo svoje sovraštvo in nestrpnost. In da se besede nestrpnosti zelo hitro obrnejo v dejanja sovraštva. V umor.

Spoštovani gospod premier Marjan Šarec. Sedaj jaz sprašujem vas – res hočemo, da postane sprejemljivo vse? Res hočemo, da bodo mediji sovraštva z denarjem podjetij v državni lasti širili svoj strup in nestrpnost po naši družbi? Res hočemo, da bodo oblasti mižale ob težavah posameznikov, ki si drznejo opozarjati na družbeno relevatne probleme? Res hočemo, da dobijo ljudje občutek, da sovraštva ni mogoče ustaviti, da se država zaveda problema, a ne ukrepa, čeprav ima v rokah vse niti?

Lansko leto ste z izjavo nakazali, da se problema zavedate. Ker so šle zadeve do danes na tem področju samo na slabše, vas prosimo, da ga začnete aktivno reševati. Zato smo vas izvolili. Da boste poskrbeli za družbo sožitja, strpnosti in da se boste efektivno odzivali na grožnje sovraštva, nestrpnosti, laži in propagande.

Ukrepajte, preden bo Ljubljana postala Gdańsk. Ukrepajte, preden bo propaganda in sovraštvo popolnoma uničila naš skupni prostor.
Ukrepajte, preden bo prepozno.

S spoštovanjem,

Domen Savič

Odgovor predsednika vlade

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan