V preteklih letih se je fraza “Rešimo internet!” oziroma angleški ekvivalent “Save the internet” pojavila že tolikokrat, da bi kdo mislil, da je internet res neroden ter da se neprestano zapleta v situacije, iz katerih ga je potrebno rešiti.

Resnica je ravno nasprotna: Nerodni so predvsem politični odločevalci, ki ne razumejo razmer na trgu informacijske družbe oziroma jih nočejo razumeti, saj so na plačilni listi posameznih interesnih skupin.

Problemi z internetom

V letošnji kampanji smo že lahko slišali floskule o tem, kako bo prihodnost podjetništva digitalna ali pa je ne bo. Na žalost je ta prihodnost že tu, digitalizacija je že več let globalno dejstvo, vprašanje je samo, ali se tega politiki zavedajo ali ne.

Iz preteklega mandata evropskega parlamenta lahko sklepamo, da se odločevalci tega ne zavedajo, da sprejemajo kompromise, ki so pisani na kožo tej ali oni industriji in da bolj kot na široke javne interese gledajo na lastne žepe.

Tako lahko vedno znova ugotavljamo, da so predlogi rešitev digitalnih vprašanj zasebnosti, avtorskih pravic, nevtralnega dostopa do informacij in drugih izzivov informacijske družbe več ali manj skoraj do zadnje pike prepisane mokre sanje posamezne industrije, ki gleda samo na lastno korist.

Enotni digitalni trg? Ha, ha, ha

Najprej velika laž enotnega digitalnega trga, ki naj bi bila velika zmaga Evropske unije, v resnici pa gre najbolj na roko samo velikim globalnim igralcem informacijske družbe.

Potrošniško mogoče zanimivo, a na srednji in dolgi rok bo politika, ki preferira dogovore s tujimi multinacionalkami ter ignorira manjša podjetja in lokalno industrijo pogorela.

Še posebej zato, ker zadnji premiki večih geoglobalnih igralcev kažejo, da internet razpada in da potrebujemo močno, neodvisno in samostojno evropsko digitalno industrijo.

Nevtralnost interneta: Okrnjena

Za okrnjeno nevtralnost interneta gre zahvala aktualnemu evropskemu parlamentu, ki je z glasovanjem sprejel nova ohlapnejša pravila regulacije nevtralnosti in namesto močne krovne zakonodaje, ki bi nevtralnost interneta podčrtala kot eno osnovnih mehanizmov delovanja spletnega prostora to sedaj raje degradiral na regulatorne postopke posameznih držav članic.

Še več – namesto da bi bilo poslanke in poslance sram takega komplota z industrijo, se sedaj ponosno hvalijo, da so v tem mandatu rešili problem dragih čezmejhnih telefonskih klicev.

V resnici gre za gnil dogovor z globalnimi telekomi, ki bodo raje mastno služili na dogovorih s spletno industrijo in prioritizacijo spletnega prometa, kot pa s klici preko GSM omrežja.

Avtorska pravica: Samo za bogate!

Zadnje glasovanje, ki je šlo na roko predvsem globalni založniški industriji kaže, da so evropski poslanke in poslanci izredno intelektualno podhranjeni na področju reševanja problemov prihodnosti ter da se ne zavedajo problemov, ki bodo nastali ob prevelikem naslanjanju na velike akterje informacijske družbe.

Tako kot so pri slabi zakonodaji nevtralnosti interneta pomagali predvsem globalnim telekomom, so pri slabi zakonodaji avtorske pravice pomagali predvsem globalnim založnikom, neodvisne avtorje in končne uporabnike pa pustili na cedilu.

Da bi bila zadeva še hujša, so pri javni razpravi skorajda popolnoma ignorirali mnenje javnosti in spletne industrije ter jih odpravili s preprostim: “Vi ste plačanci!”.

Prihajajo po našo zasebnost!

Naslednja postojanka bo naša zasebnost.

Namesto, da bi se ukvarjali z varovalkami, se evropske poslanke in poslanci pustijo vozit žejne čez vodo in s floskulami o varnosti nažirajo uporabniško zasebnost, v sodelovanju z obveščevalnimi agencijami in korporacijami v službi obveščevalnih agencij pa dopuščajo vedno večje zbiranje podatkov o nas, preprodajajo podatkovnih baz in spet igrajo na strune industrij.

Že zadnji predlog zakonodaje kaže na to, kako agresivni so predlagatelji in kako invazivne so spremembe. In glede na zgodovino neizobraženih poslank in poslancev ter ugajanje industrijskim željam lahko samo ugibamo, kako se bo zgodba odvijala naprej.

Volitve prihajajo!

Na teh evropskih volitvah se spomnite, kako so predstavniki ljudstva glasovali v zgornjih primerih. Spomnite se na vse kampanje, pozive, elektronska sporočila, razprave… ki jih je pripravila civilna družba in so bile ignorirane na glasovanjih.

In upoštevajte, da tokrat imate možnost izbire. Da je lista Povežimo se podprta s strani Evropskih zelenih, ki so v tem mandatu naredili največ za odprt, dostopen in nevtralen internet. Da pod Evropske zelene spadajo tudi piratske stranke širom Evrope. In da potrebujemo tvoj glas.

Moje ime je Domen Savič in za evropskega poslanca kandidiram na listi Povežimo se. Več o mojih stališčih si lahko prebereš tukaj.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan