Ker smo na višku predvolilne kampanje za evropski parlament, je zanimivo spremljati dogajanje na področjih, vzporednih neposredni kampanji.

Dogodki, na katerih se pojavljajo vodilni kandidati posameznih list, namreč hočeš-nočeš služijo promociji političnih kandidatov, še posebej, če so kandidati dejansko podpisani kot predstavniki list oziroma političnih strank.

Tako lahko na spletu zasledimo napovednik delavnice lažnih novic, ki jih organizira zavod Časoris in na katerem sta gostji Tanja Fajon (SD) in Irena Joveva (LMŠ).

Zavod Časoris, ki sicer obstaja od leta 2016 in je nastal po odhodu novinarke Sonje Merljak-Zdovc iz Dela že dalj časa deluje na področju “lažnih novic”, pri čemer lahko iz večih strani slišimo opozorila o problematičnem načinu poučevanja o problemu lažnih novic.

Hkrati lahko iz Erarja hitro razberemo, da je zavod izdatno financiran s strani države (predvsem UKOM in ministrstvo za delo) ter da so mu prihodki iz javnih virov poskočili v letu 2018.

To pa še ni vse.

Delavnica poteka v okviru projekta SMARTeD, v okviru katerega zavod Časoris in zavod Inepa (še en inštitut, ki mu medijska pismenost ni primarno področje delovanja) in kjer so v preteklosti kot gosta vabili tudi evropskega poslanca Bogoviča, ki je predstavljal prizadevanja evropske unije pri boju z “lažnimi novicami”.

Zakaj je to pojasnjeval evropski poslanec, ki s tematiko nima nobene veze in ki mu to področje ne predstavlja glavnega področja dela v evropskem parlamentu, ni jasno. In hkrati je.

Še več – projekt financira Evropska komisija, na njem nastopajo poslanci Evropskega parlamenta in hkrati naj bi bil dogodek namenjen medijski pismenosti, kritični refleksiji medijev in izobraževanju medijskih uporabnikov na tem področju? Ne bo šlo.

Gremo naprej.

Da se na dogodku o boju proti lažnim novicam pojavljajo predstavniki koalicijskih strank, ki sta od septembra 2018 do prvega aprila 2019 ignorirali pozive javnosti po ureditvi stanja na področju (heh) lažnih novic in financiranja propagandističnih portalov s strani oglaševalskih proračunov podjetij v večinski državni lasti, je najmanj neprimerno. Če hočete, hinavsko.

Nadalje.

Ministrstvo za kulturo (minister iz kvote SD) in direktorat za medije prav zdaj pripravljata razpis za financiranje aktivnosti iz področja medijske pismenosti. Zanimivo, da se tik pred razpisom na dogodkih nevladnih organizacij pojavljajo predstavniki dveh strank, ki bosta lahko najbolj vplivali na to, kako se bo delilo sredstva iz tega razpisa.

Končno.

Da dve kandidatki za evropski parlament nastopata (najbrž soglasno, dvomim, da bo dogodek organiziran kot pro et contra razprava) na dogodku o lažnih novicah, da hkrati njihovi stranki molčita na to temo in gledata stran ob financiranju sovražnih portalov iz oglaševalskih proračunov podjetij v večinski državni lasti in da se to dogaja med predvolilno kampanjo, bi moralo biti dovolj razlogov za alarm. Na vseh koncih.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan