Tovarna sovraštva, podprta z javnim denarjem iz naslova medijskega sklada, ki ga podeljuje ministrstvo za kulturo (vodi za minister iz kvote SD) in iz naslova oglaševanja podjetij v večinski državni lasti (Telekom Slovenije), ne preseneča.

V članku z naslovom “Migranti iz Afrike nekompatibilni z evropsko družbo: Povprečna stopnja IQ v podsaharski Afriki pade pod 70 – to v zahodnih državah pomeni, da gre za osebe, ki so po zakonu opravilno nesposobne, torej tudi kazensko neodgovorne – ker pač niso sposobne dojeti pravil in zakonov” namreč opisujejo problem nizkega inteligenčnega kvocienta “migrantov iz Afrike”, ki se opira na že večkrat ovrženo psevdoznanstveno raziskavo psihologa Richarda Lynna.

Psiholog Richard Lynn ima dolgo zgodovino rasističnih in šovinističnih pogledov na psihologijo, med drugim so ga ti pogledi stali položaja na irski univerzi, kjer je včasih predaval, njegova zgodovina razisma pa gre več deset let v preteklost, ko je njegovo študijo o “nizkem IQ” sponzoriral inštitut Pioneer Fund, ki se navdušuje nad teorijo evgenike in ga študije povezujejo z nacisti.

Medij sovraštva se na znanost sklicuje samo takrat, ko je potrebno poobjaviti nacijem simpatične psevdoznanstvene študije. Pri globalnem segrevanju znanost ne velja.

Zanimivo je tudi dejstvo, da se je članek na tovarni sovraštva pojavil desetega avgusta 2019, mednarodna medijska mreža Global Voices pa opozarja, da se taiste rasistične teorije pojavljajo na drugih propagandističnih medijih širom Balkana.

Zakaj je to zanimivo? No, ker je Makedonija že večkrat omenjena kot država, ki je vpletena v Orbanov medijski prostor in od koder naj bi se izvajala koordinacija za medije sovraštva na Balkanskem polotoku.

In seveda je zanimivo, da Telekom Slovenije ponovno oglašuje poleg takih vsebin, čeprav se je lansko leto zavezal k bolj strogemu izvajanju etičnega kodeksa in prepovedi financiranja vsebin, ki spodbujajo sovraštvo, so nestrpne oziroma v splošnem neskladju z etiko tega podjetja.

Dodatno je zanimivo, da podjetja v državni lasti še vedno oglašujejo na tej tovarni sovraštva, čeprav se je vmes zgodil odziv premiera, stranka socialnih demokratov je napovedala vlaganje tožb, stranka Levica pa je v parlamentu prva zastavila vprašanje o smotrnosti financiranja.

Skratka – če tovarne sovraštva dobivajo denar iz javnih virov in lahko spodbujajo nestrpnost z objavljanjem laži, propagande in psevdoznanstvenih raziskav, če se tega zavedajo vse inštitucije (domače in tuje!) in če se vseeno nič ne premakne na bolje – kaj nam to pove o inštitucijah?

Nič dobrega, se bojim.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan