Da podjetje v večinski državni lasti že dalj časa financira produkcijo sovraštva in propagande, je znano vsaj že od septembra 2018. Takrat smo namreč začeli s kampanjo proti sovraštvu in nanizali več problematičnih vsebin tega portala, ki ga z oglasi neprekinjeno zalaga Telekom Slovenije.

A poleg oglaševanja je na tovarni sovraštva zaznati tudi drug, pravno še bolj problematičen in oprijemljiv problem – prikrito oglaševanje.

Prikrit oglas za Telekom Neo

Telekom je tako v začetku maja začel oglaševati svojo storitev Neo. Oglas v obliki oglaševalskega članka so objavili Reporter, Požar Report in madžarska tovarna sovraštva. Prva dva sta članek pravilno označila za oglasno sporočilo, medtem ko tovarna sovraštva tega ni storila. Še več – članek je podpisala z imenom in priimkom pisuna na tem portalu, čeprav ne gre za avtorsko besedilo.

Analiza besedila

Za osnovo smo vzeli besedilo na spletišču Reporter, ki je pravilno označeno kot oglasno sporočilo – avtor ni podpisan, namesto njega stoji beseda PROMO.

Madžarska tovarna sovraštva se je tega lotila “malo drugače”.

Na spodnji animaciji lahko vidite, koliko besedila so madžarski propagandisti prepisali iz sporočila za javnost in koliko so ga ustvarili sami.

Inšpektor za medije

Stvar je zrela za prijavo inšpektorju za medije. Ta se v zadnjem primeru ni ravno izkazal, saj je po lastnih besedah izjavil, da prikritega oglaševanja ni bilo, ker mu je tako pojasnil urednik prijavljenega medija.

Zdaj smo mu malce pomagali – analiza besedila jasno prikazuje, da je madžarska tovarna sovraštva objavila oglas brez oznak, Telekom Slovenije pa poleg tega oglasa na madžarski tovarni sovraštva oglašuje tudi v etru in na spletu.

Prijavo lahko oddate tudi vi. Anonimno ali z elektronskim podpisom lahko inšpektorju za medije sporočite naslednje:

Spoštovani,

na spletišču nova24tv.si lahko na spletnem naslovu https://nova24tv.si/sprosceno/katarina-cas-predstavi-vasega-novega-hisnega-pomocnika/ vidimo članek, ki je identična kopija oglasa za Telekom storitev Neo.

Oglas je objavilo več drugih medijev, med drugim tudi Reporter – https://reporter.si/clanek/magazin/katarina-cas-predstavi-vasega-novega-hisnega-pomocnika-776805, vendar na portalu Nova24TV ni označen kot oglas, kar je jasna kršitev 47. člena zakona o medijih.

Prosim, da me na elektronski naslov obveščate o poteku in zaključku postopka.

V sistemu e-uprave sicer ni mogoče dodajati priponk, če boste prijavo oddali prek elektronske pošte, spodaj najdete vso gradivo, ki bo še dodatno podčrtalo domnevno kršitev zakona.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan