Berete prvi del serije “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva”. Za razumevanje preberite še drugi, tretji, četrti in peti del, prvi komentar ter šesti, sedmi, osmi del ter zaključni komentar.


Stalni oglaševalci

Na oglase madžarske tovarne sovraštva in propagande v Sloveniji smo postali pozorni septembra 2018, ko smo prvič opozorili na oglase podjetij v večinski državni lasti na tem portalu in v etru tega propagandističnega medija.

Tekom kampanje se oglaševalci niso pogosto menjavali, v glavnem je šlo za kombinacijo oglasov Telekom Slovenija, T-2, Mercator, madžarski Belfry in Telemach.

Čeprav je Telekom večkrat javno pojasnil zavezanost k etičnemu oglaševanju brez financiranja sovraštva, se je v praksi izkazalo dvoje – da Telekom lastnih zavez ne spoštuje in da je oglase na spletišču tovarne sovraštva med drugim urejala tudi relativno neznana agencija D’Agency, ki je povezana s Pristopom.

Če ste šli v času analize (februar 2020) na tovarno sovraštva, ste namreč opazili, da oglašujejo z enim relativno neznanim oglaševalskim omrežjem, ki se mu reče http://dnetwork.si (slika 1).

Dnetwork je omrežje relativno neznane oglaševalske agencije D’agency, ki ima zanimivo lastniško strukturo. V bistvu si jo v 100% deležu lasti hrvaško podjetje Reforma Adriatic d.o.o. za marketing i putnička agencija (slika 2).

Kdo zastopa Reforma Adriatic? Hvala za vprašanje. Zastopa jo Primož Pusar (slika 3).

Primož Pusar? slišimo vprašanje iz zadnje vrste. A ni to un s Pristop? Ja, točno ta (slika 5).

Skratka – Tovarna sovraštva je oglase rolala tudi s pomočjo oglaševalskega omrežja, ki ga zastopa človek, ki vodi Pristop.

Slovenska vojska je v službi Madžarske

Zgornji posnetek zaslona je narejen v ponedeljek, 18.5.2020. Včeraj. Na njem vidimo oglas za spletno mesto postanivojak.si, ki je v lasti slovenskega ministrstva za obrambo. Se pravi – gre za proračunskega porabnika. Gre za naš denar.

Spodnji posnetek zajema zaslona je narejen v torek, 19.5.2020. Danes. Na njem vidimo oglas za slovensko vojsko v etru sovraštva. Še vedno gre za proračunskega porabnika. Še vedno gre za naš denar.

Pogodba, ki zelo verjetno ureja odnos med ministrstvom za obrambo in oglaševalsko agencijo, nosi številko 006958/2019, sklenjena je med MORS in Pristopom. V njej jasno piše:

A tukaj trčimo ob potencialni problem, ki potencialno dokazuje, da se nekdo ne drži dogovora in da bi moralo ministrstvo pogodbo razdreti.

Analiza kode in oglaševalskega omrežja, skozi katerega se oglas prikazuje, spet prinaša stare obraze. Gre namreč za isto omrežje – dnetwork.si – ki smo ga že spoznali, ko smo problematizirali oglaševanje podjetja Telekom Slovenija.

To pomeni, da slovenska vojska z našim denarjem prek oglaševalskih pogodb financira madžarsko tovarno sovraštva.

Marketinško nezanimiv portal

Še enkrat izpostavimo – v primeru tovarne sovraštva ni nikjer javno dostopnih podatkov o obiskanosti oziroma drugih marketinških statistikah, ki bi kazale na portal, na katerem bi bilo vredno oglaševati.

Strokovne ocene tovarno sovraštva uvrščajo na rep obiskanosti slovenskih spletišč, hkrati se zaradi problematične vsebine oglaševanje tam ne izplača že samo zaradi etične drže in ugleda blagovne znamke.

Zakaj bi torej ministrstvo za obrambo izbralo ta portal za plasiranje svojih oglasov? In to leta 2020, skoraj dve leti po vseslovenski kampanji proti sovraštvu, po kateri RES vsi vedo VSE.

Veliki načrt propagandistov

Vse gre po načrtih.

Tovarna sovraštva ne more preživeti na medijskem trgu, saj je ne glede na ves denar, ki je vanjo že stekel s strani madžarskega režima in s strani drugih virov, zato skoraj zagotovo potrebuje čim večjo količino davkoplačevalskega denarja.

Oglaševanje se je že večkrat izkazalo za enega najbolj nepreglednih in najbolj dereguliranih sistemov, s katerim lahko posamezniki ali skupine pretočijo večje količine denarja, pa se nikomur nič ne zgodi.

Zdaj so gospodje na oblasti. In popolnoma logično je, da si ne bodo več mazali rok s podaljšano verigo transferjev, saj si lahko denar vzamejo iz skupne malhe. Slovenska vojska je v službi madžarskih propagandistov.


Berete prvi del serije “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva”. Za razumevanje preberite še drugi, tretji, četrti in peti del, prvi komentar ter šesti, sedmi, osmi del ter zaključni komentar.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan