Berete četrti del serije “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva”. Za razumevanje preberite še peti del, prvi komentar ter šesti, sedmi, osmi del ter zaključni komentar.


Zgodba o oglaševalski pogodbi ministrstva za obrambo, ki s proračunskim denarjem financira strankarsko propagando in nestrpnost, se nadaljuje.

Pisali smo že o problemih s posameznimi spletnimi mesti, kjer se kažejo oglasi za slovensko vojsko, pa o neprimernemu odzivu ministra in o potencialnih kršitvah pogodbenih določil.

Tokrat opozarjamo na nove probleme glede poteka postopka in glede izvajalcev določil pogodbe.

Milijon za oglase slovenske vojske

Oglaševalska kampanja za novačenje novega kadra za slovensko vojsko je težka več kot milijon evrov.

A čeprav bi v času, ko oglaševalska zbornica in stroka pozivata k spodbujanju slovenskega medijskega gospodarstva k povečanju sredstev za oglaševanje pričakovali, da se bo za ta denar potegovalo več ponudnikov, je tukaj prvo presenečenje.

Na več kot milijon evrov vredno pogodbo ministrstva za obrambo se je prijavila samo ena skupina gospodarskih subjektov, ki vsi prebivajo na istem naslovu – Trubarjeva cesta 79. Gre za skupino Pristop. A problemi se s tem šele začnejo.

V pogodbi namreč med drugim jasno piše, da mora izvajalec sam izvajati določila pogodbe in da pri tem podizvajalci niso dopustni oziroma morajo biti predhodno usklajeni z naročnikom, obstaja pa sum, da je skupina Pristop pri tem kršila določila in za oglaševanje uporabila tretjo osebo.

Mreže oglasov

Najprej uvodno pojasnilo za lažje razumevanje.

Spletno oglaševanje se izvaja preko spletnih oglaševalskih mrež. To so sistemi, ki povezujejo spletišča in zakupnike oglasnega prostora ter jim tako omogočijo, da na izbrana spletna mesta plasirajo izbrane oglase.

Najbolj znano in največje spletno oglaševalsko omrežje je Google Ads, ki vključuje največje število spletišč in največje število oglaševalcev. Ker je izbira tukaj ključna, je zelo pomembno, da je v oglaševalsko omrežje vključenih čim več različnih spletišč, saj tako oglaševalci lahko izbirajo, kjer naj se oglasi kažejo in kje ne.

Oglaševalec ima možnost izbirati spletna mesta, na katerih se bodo znotraj omrežja Google Ads kazali njegovi oglasi, koliko bo za njihov prikaz ali uporabniški klik plačal in kako dolgo se bodo oglasi tam kazali.

Srečali smo jih že v preteklih kampanjah Dajmo medije v medije, kjer smo opozarjali podjetja, da se njihovi oglasi kažejo poleg neprimernih vsebin, kar v tujini poleg financiranja sovraštva postaja vedno bolj pomembno vprašanje.

Eno od bolj neznanih spletnih oglaševalskih omrežji v sloveniji je omrežje Dnetwork. Pripada oglaševalski agenciji D’Agencija, katere edini lastnik je hrvaška REFORMA ADRIATIC d.o.o. za marketing i putnička agencija, predstavnik katere je Primož Pusar, sicer tudi predsednik uprave podjetja Pristop v Sloveniji.

Omrežje Dnetwork po naši raziskavi v Sloveniji uporabljajo štiri spletna mesta – sport-tv.si, domovina.je, demokracija.si in nova24tv.si.

Oglase za slovensko vojsko lahko spremljamo samo na portalih nova24tv.si in domovina.je, medtem ko se po naši analizi na spletišču sport-tv.si vrtijo oglasi za Hervis. Na spletišču demokracija.si sta na tapeti oglasa za Telekom Slovenija in Mercator.

Mreža brez rib

Hipotetično ugibajmo, zakaj bi se štiri spletna mesta odločila za uporabo oglaševalskega omrežja, v katerem se nahaja manjše število oglaševalcev ter ignorirala bolj lukrativna omrežja, v katerem je zbrana večina podjetij, ki vlagajo v spletno oglaševanje.

Prvi morebitni razlog: Ne vejo, kaj delajo
Tukaj bi našli digitalne nadebudneže, ki bi vzpostavili svoje omrežje zato, da bi se naučili nečesa novega oziroma da bi vadili. Glede na to, da gre za ljudi, ki vodijo eno najstarejših oglaševalskih skupin na slovenskem trgu, je to malo verjetno.

Drugi morebitni razlog: Nadzor nad oglasi
Ta je bolj verjeten. Ker je eden od problemov pomanjkljiv nadzor nad prikazovanjem oglasov poleg problematičnih vsebin in ker določeni naročniki nočejo, da bi se njihovi oglasi kazali poleg problematičnih vsebin, je lažje vzpostaviti svoje omrežje, ga namestiti na “problematična” spletna mesta in nato vanj “spustiti” samo tista podjetja, ki so se že vnaprej strinjala s pravili igre. V tem primeru Telekom Slovenije, Mercator in Ministrstvo za obrambo.

Tretji morebitni razlog: Nadzor nad ceno oglasov
Če namreč kontroliraš omrežje, v katerem se oglasi kažejo, potem lahko načeloma kontroliraš tudi pogoje, pod katerimi se prikazujejo in ceno, ki jo boš zaračunaval.

Omrežja, kot je na primer Google Ads, za določanje cene oglasov uporabljajo sistem borze. To pomeni, da več oglaševalcev tekmuje za isto prikazno mesto na pomembnem spletišču, vsak pa sam določi ceno, ki jo bo za to plačal. Sistem nato izbere tistega, ki bo ponudniku oglasnega prostora prinesel največ denarja.

V primeru lastnega omrežja lahko podatke o oglaševanju prikazuješ na način, ki ti ustreza. Tako lahko rečeš, da se je oglas prikazal milijonkrat, čeprav se je samo sto tisočkrat. Lahko rečeš, da je bila cena prikaza oglasa 1 evrov, čeprav bi v konkurenčnem okolju na istem portalu za prikaz plačal samo 0.1 evra. Skratka – lažje se zlažeš.

Naš denar za propagando

Po pogovorih z večimi strokovnjaki iz oglaševalske stroke drugih razlogov za uporabo relativno neznanega omrežja na štirih spletnih mestih ni.

Dodaten problem predstavlja lastništvo treh od štirih spletnih mest, kjer je zadaj tako politika kot tudi druge interesne skupine iz tujine. Naši viri so tudi prvič slišali za omrežje dnetwork, ki se ponavadi v medijskih zakupih ne pojavlja.

Pa še ena bodica – samo v Sloveniji se ti lahko zgodi situacija, kjer na kvazi-alternativnih spletiščih, ki se ponašajo z neodvisnim delovanjem najdeš neko obskurno oglaševalsko omrežje, ki je na večih mestih povezano z enim od največjih simbolov korporativizma pri nas.

Zato bomo danes še četrtič pisali predstavnikom ljudstva in od njih zahtevali, naj delovanje skupine Pristop v primeru več kot milijon evrov težke pogodbe z ministrstvom za obrambo podrobno preverijo in mogoče celo razveljavijo.

Naslovi sekretark/sekretarjev poslanskih skupin: ps-lms@dz-rs.si,
miroslav.pretnar@dz-rs.si, Ivana.Grgic@dz-rs.si, matej.kolenc@dz-rs.si, terezija.trupi@dz-rs.si, Jernej.Pavlic@dz-rs.si, ksenija.vencelj@dz-rs.si, petra.jamnik@dz-rs.si

Subject: Milijon evrov pa samo en ponudnik?

Spoštovani,

pišem vam že četrtič. Pri oglaševanju ministrstva za obrambo se pojavljajo novi indici, da gre za dogovorjen posel, saj je iz javnih podatkov razvidno, da se je na milijon evrov vreden posel prijavil samo Pristop.

To se mi zdi izredno problematično, saj si ne morem predstavljati, da bi bil samo Pristop zainteresiran sodelovati s tako dobro stranko, kot je ministrstvo za obrambo, kar me dodatno utrjuje v prepričanju, da tukaj nekaj ni v redu. Več o tem na https://www.dsavic.net/category/javno/mors-sovrastvo/

Dodatno opozarjam, da se s tem denarjem izvaja oglaševanje na portalih, ki so izredno problematični (madžarska Nova24TV in nestrpni Domovina.je) in ki na večih mestih izkazujejo povezanost s političnimi akterji aktualne vlade.

Prosim vas za ukrepanje, javno razpravo oziroma pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bo preverila, kako ministrstvo za obrambo zapravlja javni denar.

S spoštovanjem,

XXX


Berete četrti del serije “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva”. Za razumevanje preberite še peti del, prvi komentar ter šesti, sedmi, osmi del ter zaključni komentar.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan