Berete peti del serije “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva”. Za razumevanje preberite še prvi komentar ter šesti, sedmi, osmi del ter zaključni komentar.


Danes si bomo bolj podrobno pogledali posamezne spletne lokacije, na katerih se kažejo oglasi slovenske vojske, ki jih z več kot milijon evrov vredno oglaševalsko pogodbo plačuje slovensko Ministrstvo za obrambo.

Splošno gledano je eden od ključnih faktorjev uspešnosti spletne oglaševalske kampanje vidnost oglasov. Zakupnik oglasnega prostora je namreč zadolžen, da preveri, katera spletna mesta so najbolje obiskana in oglasa plasira tako, da ustrezajo po ciljni javnosti kot tudi obiskanosti spletnega mesta.

V Sloveniji je marketinško relevantna raziskava obiskanosti spletnih mest objavljena na MOSS spletnem mestu (Merjenje obiskanosti spletnih strani).

Spletišča, vključena v to merjenje, vsak mesec javljajo marketinško relevantne statistike prav zato, da se lahko oglaševalci odločijo, kje se jim bo oglase izplačalo plasirati oziroma kje bodo najbolj vidni.

Kot bomo videli, Ministrstvo za obrambo z agencijo Pristop zakupuje izredno nelogična spletna mesta, ki nimajo nikakršnih marketinških rezultatov, zaradi katerih bi se zakup tam izplačal. Zakaj torej tam oglašujejo in oglase plačujejo z davkoplačevalskim denarjem?

Mesto: Domovina.je

Najprej so tukaj oglasi na portalu Domovina.je, servirani preko obskurne mreže DNetwork.

Edini oglasi v času analize vsebine portala so bili poleg oglasov za slovensko vojsko še oglasi za knjigo novinarja Jožeta Možine, ki pa so bili servirani prek domačega/lastnega oglaševalskega omrežja.

Drugih oglaševalcev na spletnem mestu ni bilo, kar je prvi znak za alarm. Očitno spletno mesto ni marketinško zanimivo, če se na njem pojavljajo samo oglasi za knjigo pisca portala, hkrati pa je do konkretnih podatkov o obiskanosti težko priti.

Načeloma si lahko pomagamo kar z izjavami avtorjev portala. V začetku leta 2020 so namreč na portalu Vipavska.info objavili intervju z urednikom portala Domovina.je, Rokom Čakšem, kjer se je pohvalil z naslednjo številko.

Verjemimo jim na besedo in vzemimo najboljših trideset dni ter številko 118 tisoč bralcev ter jim dajmo še toliko svobode, da gre za edinstvene obiskovalce (unique visitors). To pomeni, da je 118 tisoč različnih uporabnikov v mesecu dni obiskalo spletno mesto Domovina.je, to pa je tudi najboljši obisk od začetka portala (besede urednika portala), kar pomeni, da je v povprečju slabši.

Sedaj to številko preverimo na MOSS lestvici. Na sliki smo s črto označili, kam bi se uvrstil portal Domovina.je, če bi seveda bili vključeni v raziskavo in če številka 118 tisoč bralcev res drži.

Nekje okrog 36. mesta na lestvici najbolj obiskanih spletišč v Sloveniji. Ni ravno najbolj obiskano spletno mesto, lahko bi rekli, da ne gre za spletišče, ki bi se prav trudilo za obiskanost, kar priznavajo tudi sami. Iz istega intervjuja z začetka leta 2020:

Zakaj bi torej Ministrstvo za obrambo oglase za povečanje števila vojakov plasiralo na ta portal? To ni edini problem. Berite naprej.

Kdo je lastnik Domovina.je?

Domovina.je je medijski projekt zavoda Iskreni.

Zavod se je že večkrat znašel v medijih zaradi problematičnih stališč okrog svobodne izbire do splava, z njimi pa je povezan tudi aktualni minister za delo, družine in socialne zadeve Janez Cigler Kralj iz stranke NSi, ki je eden od ustanoviteljev zavoda, hkrati pa ima na portalu Iskreni več objav.

Janez se je oglasil tudi v primeru naše “plakat afere”, ko smo pri MOL spraševali, zakaj moramo na avtobusih LPP gledati oglase za nasprotnike splava.

Kdo je še član NSi? No, član je tudi aktualni minister za obrambo, Matej Tonin. A on je že povedal, da se v medijski zakup svojega ministrstva ne bo vmešaval.

Kaj to pomeni?

To pomeni, da ima neprofitni zavod, ki ga je med drugim ustanovil aktualni minister Janez Cigler Kralj iz stranke NSi, v lasti spletni medij, za katerega ni mogoče enostavno ugotoviti, kako obiskan je.

Na tem mediju Ministrstvo za obrambo, trenutno pod vodstom še enega človeka iz stranke NSi, Mateja Tonina, oglašuje slovensko vojsko, čeprav portal po dostopnih podatkih ne ustreza nobenemu marketinškemu cilju, zapisanemu v javnem razpisu.

Medij Domovina.je nima svojega tekočega računa, kar pomeni, da grejo sredstva, ki jih ta medij dobi s prodajo oglaševalskega prostora, na tekoči račun zavoda Iskreni.

Skratka – Ministrstvo za obrambo in minister iz NSi prek svojih oglasov financirata tudi delovanje zavoda ter pripadajočega medija, ki ga je med drugimi ustanovil drugi minister iz NSi.

Pišite v državni zbor!

Gre za nov indic problematične oglaševalske kampanje ministrstva za obrambo, kjer obstaja sum, da se davkoplačevalski denar porablja za financiranje strankarskih in kvazistrankarskih propagandističnih projektov. Zveni znano, kajne?

Še enkrat pišite sekretarkam in sekretarjem poslanskih skupin in jih obvestite, da naj se začnejo o tem problemu RESNO pogovarjati.

Naslovi:

ps-lms@dz-rs.si, miroslav.pretnar@dz-rs.si, Ivana.Grgic@dz-rs.si, matej.kolenc@dz-rs.si, terezija.trupi@dz-rs.si, Jernej.Pavlic@dz-rs.si, ksenija.vencelj@dz-rs.si, petra.jamnik@dz-rs.si

Subject: Moramo davkoplačevalci RES financirati medijske projekte VSEH strank?

Spoštovani!

Izredno sem zaskrbljen nad nadaljevanjem praks slovenskih vlad, ki z davkoplačevalskim denarjem prek oglaševalskih agencij financirajo strankarske medijske projekte.

Poleg stranke SDS in madžarskega portala Nova24TV smo tokrat ugotovili, da tudi stranka NSi z oglaševalsko kampanjo slovenske vojske financira portal Domovina.je, ki je na večih mestih povezan s to stranko. Več: https://www.dsavic.net/2020/05/22/slovenska-vojska-v-sluzbi-madzarskega-sovrastva-5/

Poleg drugih indicev, zbranih na https://www.dsavic.net/category/javno/mors-sovrastvo/, ugotavljamo, da bi moralo biti več kot dovolj razlogov za konkretno preverbo upravičenosti in smiselnosti več kot milijon evrov težke oglaševalske kampanje, ki jo financiramo davkoplačevalci.

Prosimo, ukrepajte.

S spoštovanjem,

XXX


Berete peti del serije “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva”. Za razumevanje preberite še prvi komentar ter šesti, sedmi, osmi del ter zaključni komentar.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan