Odgovor

V soboto 20.6.2020 ponoči, ob 22:19 smo prejeli odgovor nosilca funkcije za spremljanje skladnosti poslovanja. Odgovor objavljamo v celoti (poudarki naši):

Spoštovani g. Savič,

hvala za posredovano prijavo suma kršitve Kodeksa Vzajemne, ki smo jo obravnavali v skladu z internimi postopki.

Menimo, da zgolj  dejstvo, da Vzajemna poleg sodelovanja s številnimi drugimi mediji, sodeluje pri oglaševanju svojih produktov in storitev tudi z medijem Nova 24TV, samo po sebi ne predstavlja kršitve našega Kodeksa.

V Vzajemni si ne želimo, da bi se naši oglasi pojavljali ob vsebinah, ki niso skladne z našimi vrednotami in Kodeksom. Zato si prizadevamo, da se naše oglasne vsebine v medijih ne oglašuje na način, ki bi lahko kakorkoli pomenil neskladnost z vrednotami in Kodeksom Vzajemne. Glede na to smo k temu pozvali tudi medij Nova24TV.

Z lepimi pozdravi,

nosilec funkcije spremljanja skladnosti Vzajemne

Zagotovo boste dikcijo prepoznali iz preteklosti – umivanje oglaševalskih rok na področju zakupovanja oglasnega prostora se je začelo že s primerom mariborski ravnatelj in se bo očitno nadaljevalo.

Kar pa ne pomeni, da to kaže na popolno ignoranco in spet ponuja samo dve možnosti – ali so oglaševalci a) popolnoma nesposobni opravljati svoje delo oziroma b) da je zadaj korupcija in ilegalno financiranje političnih strank prek lobistov.

Razčlenimo odgovor nosilca funkcije.

Najprej je zanimivo, kako se a priori zavrača kršitev kodeksa, ki bi bila povezana s samo povezanostjo z medijem. Vzajemna torej ne vidi problema v lastniški strukturi, ne vidi problema v povezanosti z madžarskim režimom, ne vidi problema v pojmu, ki ga v slovenski družbi nosi ta propagandna tovarna sovraštva.

Nadalje – Vzajemna VIDI problem v POSAMEZNIH vsebinah, objavljenih na tem portalu. Že to je napredek, ponavadi se oglaševalci niso hoteli opredeljevati do vsebine, Vzajemna pa tokrat napiše, da ne želijo neskladnosti med svojim etičnim kodeksom in vsebinami na Nova24TV – kar pomeni: vsebine so problematične.

A Vzajemna iz tega potegne izredno neumen zaključek – za arbitra skladnosti vsebin z etičnim kodeksom bo pozvala kar producenta spornih vsebin – medij Nova24TV.

Se pravi – po zapisanem mnenju nosilca funkcije spremljanja skladnosti Vzajemne je za oglase Vzajemne odgovoren kar medij, ne pa Vzajemna. Še več! Medij mora poznati kodeks Vzajemne in skrbeti za to, da oglasi pojavljajo poleg “pravih” vsebin.

Skratka – Vzajemna dopušča, da jim etični kodeks razlaga medijska hiša, ki producira rasistične, šovinistične, lažnive vsebine.

Retorična vprašanja: Če je za interpretacijo etičnega kodeksa odgovorna medijska hiša, kaj za vraga potem počne nosilec funkcije spremljanja skladnosti Vzajemne?

Če bo sedaj Nova24TV presojala skladnost kodeksa družbe Vzajemna z vsebinami, ki jih producirajo, kakšno spremljanje skladnosti ostane nosilcu funkcije? Kaj torej on sploh počne? Skladnosti zagotovo ne preverja, saj je ravnokar to zaupal tretji pravni osebi, ki nima NOBENE VEZE z Vzajemno.

Ni smešno.

Kot odgovoren potrošnik imate samo eno možnost: Da zamenjate zavarovalnico. Razen, če se strinjate s tem, da je tolmač njihove etike madžarska tovarna sovraštva.

Kot odgovoren državljan pa – volitve so blizu. Ne pozabit.


Izhodišče

V tem trenutku gre bolj za vajo v slogu, a se vseeno pozabavajmo z branjem etičnega kodeksa zavarovalnice Vzajemna, ki ga diči podnaslov “Srce in duša Vzajemne”.

Kodeks naj bi služil kot vodilo pri naslednjih aktivnostih.

Na kratko – kodeks morajo imeti VSI zaposleni zavarovalnice Vzajemna v SVOJIH PORAH. Zato bomo to izjavo vzeli resno in dobesedno ter primerjali teorijo s prakso oglaševanja na propagandističnih vsebinah sovraštva.

Z zakupovanjem oglasnega prostora podjetje namreč zasleduje cilj poslovnega rezultata in hkrati direktno financira medij, na katerem se oglasi kažejo. To bi res rad poudaril, ker se mi zdi, da je to preprosto dejstvo večino časa namenoma ignorirano. Podjetje daje denar mediju, v zameno pa medij vrti njihove oglase.

Problem: Vsebine

Oglase za Vzajemno lahko zasledimo na naslednjih vsebinah:

Portal redno objavlja laži, polresnice in zavajanja, ki jih je med drugim demantirala tudi Evropska komisija, njihovi viri pa so večino časa prevodi člankov na portalih desničarskih ekstremistov iz tujine.

Kako gre to skupaj z naslednjimi deli etičnega kodeksa zavarovalnice Vzajemna?

Problem: Lastniške povezave

Že na večih mestih izpostavljene povezave med mediji Nova24TV in političnimi ter drugimi akterji so znane že vrsto let. Oglaševanje na teh portalih več neodvisnih virov povezuje s političnimi strankami, omenja se tudi ilegalno financiranje strank in pranje denarja.

Kako gre to skupaj z naslednjimi deli etičnega kodeksa zavarovalnice Vzajemna?

Problem: Izločanje in odzivnost

Na Vzajemno smo naslovili vprašanje po smiselnosti zakupovanja oglasov na propagandistični tovarni sovraštva in odgovorili so s klasično floskulo.

Ta floskula je v direktnem nasprotju z večimi členi njihovega kodeksa, saj lahko v kodeksu med drugim zasledimo naslednja vodila:

Ironično je namreč dejstvo, da na portalu sovraštva oglašujejo točno TRI slovenska podjetja, za vsa ostala podjetja za portal ni zanimiv. Kako gre to skupaj s prepoznavanjem tveganj, premišljenim odločanjem? Kako gre to z laganjem glede zasledovanja marketinških ciljev?

Rešitev: Prijavimo neskladnosti!

Funkcijo spremljanja skladnosti v zavarovalnici Vzajemna trenutno opravlja Andrej Šercer in v skladu z navodili v kodeksu ga dajmo obvestiti o neskladnostih.

Primer sporočila

Prejemnik: andrej.sercer@vzajemna.si

Subject: Prijava suma neskladnosti etičnega kodeksa

Sporočilo:

Spoštovani,

vaše oglase gledam na portalu Nova24TV, ki je na večih mestih povezana s politično stranko, tujim političnim režimom, vsebina pa velikokrat zapade v rang propagande, laži in sovraštva do manjšin.

Ker sumim, da gre pri oglaševanju zavarovalnice Vzajemna na tem portalu, kjer zavarovalnica portalu prek posrednikov v zameno za oglase nakazuje denar, za grobe neskladnosti vašega etičnega kodeksa, vas prosim za ukrepanje.

Več o problemu si lahko preberete na https://www.dsavic.net/2020/06/16/zavarovalnica-vzajemna-in-eticni-kodeks/

Ker sem prepričan, da je zavarovalnica Vzajemna na tekočem s trendi na področju korporativnega oglaševanja, bi vas rad spomnil tudi na dejstvo, da je financiranje propagande z oglasi aktualni globalni problem in da Slovenija ni imuna na to bolezen.

O sprejetih odločitvah me prosim obvestite na ta elektronski naslov. Vnaprej opominjam, da odgovor “oglašujemo povsod, vseeno nam je poleg kakšne vsebine” ni veljaven, saj podjetja z oglasi direktno financirajo medije na katerih oglašujejo, s tem pa tudi spodbujajo njihovo medijsko produkcijo.

S spoštovanjem,

XXX

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan