Včasih se je dobro ozreti po svetu in primerjati domačo situacijo z globalnimi dogodki.

Samo tako lahko namreč vidimo razlike v teorijah in praksah, ki vladajo v določenih okoljih in samo tako lahko hitro ugotovimo, kako smo si različni. In kako potrebujemo samosvoj pristop do reševanja teh problemov v domačem okolju.

Boycott Facebook

Mogoče ste opazili, mogoče ne. Globalna podjetja in njihovi oglaševalski oddelki se v luči družbenega pregrevanja sveta odločajo, da bodo premislila, kaj financirajo s svojimi oglaševalskimi proračuni.

V mesecu juniju 2020 se je relativno velika številka velikih oglaševalcev odločila, da bo iz svojega marketinškega načrta umaknila oglaševanje na Facebooku, kot razlog pa navedla neodgovorno reševanja problema sovražnega govora s strani lastnikov Facebook omrežja.

Za Facebook to predstavlja problem. Oglaševalski denar je namreč ena glavnih virov prihodkov za tega digitalnega giganta, ki mu v preteklosti diverzifikacija virov zaslužka ni šla po načrtih. Da se o problemu javno govori in da podjetja poleg besed svoje odločitve nakazujejo tudi s preusmeritvijo denarnih tokov, še toliko bolj. Javnost se je že zdavnaj opredelila, da hodijo podjetja po isti poti, je dobrodošlo.

Po drugi strani ne hvalimo jutra pred večerom, saj je navkljub javnemu pritisku Facebook še vedno digitalna monarhija, kjer odloča On. Delnice so sicer po napovedi bojkota in umiku Coca-cole ter drugih velikanov rahlo upadle, a trg bo potreboval še kak signal, preden se bodo Facebook delničarji odločili, da je treba slabim praksam narediti konec.

Slovensko financiranje madžarske propagande

V Sloveniji imamo s sovraštvom podoben problem. Propagandistični portali, povezani z desničarskimi strankami in financirani tudi z javnim denarjem so vsaj od leta 2018 del javnega pogovora, o tem problemu se je govorilo na vladi, v državnem zboru, v javnosti.

Nekatera podjetja so pokazala svojo družbenokoristno držo (lahko rečemo tudi zdravo pamet) in umaknila svoje oglase (ter finance!) s trobil sovraštva, javnost je opravila svojo državljansko in potrošniško dolžnost in začela odločati z denarnicami.

V Sloveniji se do problema javno nista opredelila dva akterja – oglaševalci na sovraštvu (podjetja Telekom Slovenija, Vzajemna in Mercator Slovenija), ki vztrajajo pri oglaševanju na spornih vsebinah medija, ki je na večih mestih povezan z desničarsko politično stranko in oglaševalska stroka, ki na to temo od leta 2018 ni izvedla niti ene javne strokovne razprave.

Podobno kot pri bojkotu Facebooka gre pri financiranju sovraštva v slovenskem prostoru za avtonomno odločitev podjetij, včasih celo mimo oglaševalskih agencij, ki jim svetujejo na področju marketinga. Da gre za kupovanje političnih uslug desničarske stranke, pravijo nekateri.

Lahko jim verjamemo.

Navsezadnje tovarna sovraštva nima nikakršnega relevantnega dosega (niti na spletu niti v televizijskemu etru) in je tako s stališča oglaševalskega vpliva popolnoma irelevantna.

Na drugi strani gre za eno najhujših vsebinskih greznic sovraštva, laži in relativizacije v slovenskem medijskem prostoru, ki odkrito podpira identitarno gibanje in druge desničarske nestrpneže ter za to prejema davkoplačevalski denar ter denar oglaševalskih proračunov velikih slovenskih podjetij, za katere pravijo, da si s temi vložki kupujejo politične usluge.

Rešitev tega problema je kompleksna, ponujamo par nasvetov, ki jih lahko začnete izvajati danes in s tem pokažete visoko etično držo kot potrošnik in kot državljan.

Potrošniška dolžnost

Mercator, Vzajemna, Telekom Slovenije si ne zaslužijo vašega denarja. Gre za podjetja, ki se zanašajo na “zaspane potrošnike”, ki se jim ne bo dalo primerjati cenovnih politik in drugih kazalcev in bodo tako še naprej ostajali pri njih.

Alternative na slovenskem trgu so, menjave operaterjev in izvajalcev storitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja so enostavne. Nobenega razloga nimate, da ostajate pri Vzajemni in Telekomu, nobenega razloga nimate, da kupujete v Mercatorju.

Ta podjetja z vašim denarjem financirajo strankarsko propagando, sovraštvo in nestrpnost skozi oglaševanje, ostajajo gluha za pozive javnosti oziroma se celo lažejo o tem, kako bodo ukrepala.

Menjava je minimum odgovornega potrošnika.

Državljanska obveza

Državni zbor niso prazni stoli! Na njih sedijo izvoljeni predstavniki ljudstva, ki jim državljanke in državljani na vsakih državnozborskih volitvah v roke položimo del svoje politične avtonomije zato, da oni poskrbijo zanjo.

Zahtevajte odgovornost in pritisnite nanje glede javne razprave o tem problemu. Zakonodajalci, opozicija in predstavniki ljudstva bi morali biti občutljivi na financiranje strankarske propagande laži in sovraštva z našim denarjem. Da minister glede oglaševalskih pogodb lastnega ministrstva reče, da to ni njegov problem, je politična norost!

Tovarna sovraštva je v Sloveniji edini primer tako odkritega financiranja tako odkrite strankarske propagande. Samo tovarna sovraštva ima v lastniški strukturi poleg madžarskih podjetij tudi vidne slovenske politične predstavnike, samo ta propagandistična izpostava na zelo problematičen način sklepa oglaševalske pogodbe mimo oglaševalskih agencij, samo ta propagandistična izpostava se tako očitno laže in izkrivlja resnico. Samo ta propagandistična izpostava je bila večkrat omenjena v tujih medijih kot primer najbolj očitne laži in propagande, samo to trobilo je predvajalo oglas za identitarno gibanje in njihove mentalne abortuse.

Kakršnakoli primerja tega medijskega tura z ostalimi medijskimi praksami v Sloveniji je žaljiva, absurdna in služi samo enemu namenu – odvračanju pozornosti. Vsak, ki trdi, da so prakse madžarske tovarne sovraštva PRIMERLJIVE z ostalimi slovenskimi praksami medijskega prostora, nima najmanjšega pojma oziroma je del problema.

Sledite denarju!

Namesto zgražanja nad vsebino in signaliziranja sledite denarju in se za začetek obnašajte kot odgovoren potrošnik. Nato kanalizirajte svoj državljanski čut in od odgovornih zahtevajte politično odgovornost. Končno začnite o tem javno govoriti in pozivati druge, da naj storijo isto.

Prihaja poletje, kjer boste imeli več časa. Garantiram vam, da menjava operaterja in menjava zavarovalnica ne vzame toliko časa, da se tega ne izplača lotiti – če ne drugega, boste prihranili!

Zadeva je obvladljiva, a zahteva kolektivno delovanje. Več nas bo, prej bomo na cilju. Razlogov za aktivacijo imate več kot dovolj, časa pa tudi. Lotite se dela.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan