Zelo verjetno vam kratica QAnon nič ne pove. Mogoče ste jo kdaj videli na spletu, omenjeno v kakem pogovoru na družabnih omrežjih.

QAnon (kratica ne pomeni ničesar, je pa zloženka iz črke Q in besede Anon, kjer Q pomeni oznako najvišje tajnosti, Anon pa namiguje na gibanje Anonymous) se je začelo leta 2017, ko so si trije teoretiki zarot izmislili in po spletu začeli širiti objave izmišljenega visokega časnika ameriške vojske.

Pisanja so namigovala na vse vrste zarot, v katere so vpleteni predvsem levičarski ameriški politiki, od leta 2017 do danes pa je postala ena od glavnih platform za ekstremne desničarje po celem svetu.

Afera “Pizza gate”

Ena bolj zloglasnih afer, povezanih z pisanji anonimnih avtorjev na spletu in označenih s ključnikom QAnon, je zagotovo afera Pizza gate.

Med kampanjo za predsedniške volitve v ZDA leta 2016 je namreč na podlagi anonimnih objav na spletu, ki so namigovale, da se ameriški demokrati ukvarjajo z ugrabljanjem otrok in trgovino z belim blagom, oboroženi Edgar Maddison Welch vdrl v pizerijo, kjer naj bi ameriški demokrati skrivali ugrabljene otroke in jih skušal osvoboditi.

V širjenje te teorije zarote so bili vpleteni vidni predsedniki ameriške desnice, med drugim tudi Jack Posobiec, bodoči bivši svetovalec ameriškega predsednika Trumpa in Alex Jones, propagandist in lažnivec ter vodja mreže propagande InfoWars. Če sta vam imeni znani – ja, to sta dva uporabnika omrežja Parler, ki jima sledi Janez Janša.

QAnon in mainstream

QAnon teorije zarote so bile eden od glavnih razlogov za vzpon zavajajočih, polresničnih in v celoti izmišljenih teorij zarot, ki se danes širijo po svetu in delajo dejansko škodo.

V zadnjem času so se z njimi začeli tudi ukvarjati veliki posredniki vsebin, kot sta Twitter in Google, saj so objave QAnon po celem svetu vodile v več realiziranih napadov in groženj.

Hkrati so jih v svojo politično platformo začeli vključevati vidni republikanski politiki v Združenih državah Amerike, tudi zaradi tega, ker jim na spletu sledi vedno večje število ljudi.

QAnon in Slovenija

Julija 2020 je gibanje QAnon v Sloveniji dobilo najvišjo stopnjo legitimizacije, saj je teorijo zarote poobjavil kar predsednik slovenske vlade, Janez Janša.

Delil je namreč povezavo do videoserije Fall Cabbal v desetih delih, ki služi za indoktrinacijo posameznic in posameznikov v gibanje QAnon in jo je več virov označilo za teorijo zarote ter del propagandistične mašinerije, ki naj bi pomagala novi izvolitvi Donalda Trumpa.

Izvorno povezavo je objavil urednik časnika Demokracija, povezanega s stranko SDS in dela madžarskega propagandističnega stroja v Sloveniji, Jože Biščak.

Nerazumno, nerazumljivo

Ni jasno, s kakšnim namenom se ameriške teorije zarote odbijajo od slovenske desnice in zakaj jih predsednik vlade širi v slovenski medijsko-politični prostor.

Lahko gre za enostavno provokacijo oziroma iskanje pozornosti. Lahko gre za signaliziranje slovenskim teoretikom zarote, ki so v QAnon našli svoje pristanišče. Lahko gre za izkazovanje pripadnosti svetovni alt-right desničarski sceni.

A ne glede na dejanski razlog pomislite na nekaj drugega. Predsednik vlade članice Evropske unije se na svojem uradnem Twitter profilu že dalj časa obnaša izredno nenavadno.

Vabi na omrežje desničarskih skrajnežev in tam sledi pedofilom in neonacistom. Retvitava objave sedaj že propadlega ekstremnodesničarskega portala Voice of Europe, propagandista Paul John Watsona in drugih. In vse to krona z deljenjem objav gibanja QAnon.

Pomislite – Janšo na Twitterju spremljajo svetovni voditelji, predsednik vlade in parlamentov. Twitter je eno od močnejših orodij digitalne diplomacije, kjer se moč meri tudi na podlagi vsebine, ki jo politiki objavljajo.

Kako mora Janševo obnašanje na tem portalu izgledati s pozicije tujega politika? Deljenje teorij zarote, pozivi k sledenju na omrežju neonacistov in pedofilov… so to dejanja kredibilnega in zaupanja vrednega predsednika vlade? Je to nekaj… normalnega? Kdo bi se hotel družiti s takim človekom, kdo bi z njim hotel sodelovati?

Pri tem je najbolj nerazumljiv molk opozicije in množičnih medijev. Čeprav gre za izredno problematično delovanje in čeprav mediji in opozicija radi objavljajo tvite predsednika vlade ter jih komentirajo, so te tri zgodbe (Parler, QAnon in neonacistične povezave s tovarno sovraštva) preprosto spregledale.

Na tem mestu ne bom ugibal o razlogih, temveč samo še enkrat opozoril na dejstvo – v Sloveniji se že dalj časa legitimizira neonacistično kloako z najvišjih političnih vrhov. Odgovorni molčijo in gledajo stran. Škoda je vedno večja. Za državo, za ljudstvo, za posameznika. Zate.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan