Po objavi zaključkov preiskave se je naše opozarjanje na problematično financiranje strankarske propagande z javnim denarjem končno znašlo tudi v medijih.

Upamo, da ne bo ostalo samo pri povzemanju rezultatov, temveč se bomo vsi skupaj zavzeli za odgovore na vprašanja, ki zaenkrat ostajajo še neodgovorjena. Zganila se je tudi koalicija sovraštva in že ponudila prve zavajajoče trditve, ki se odmikajo od problema ter ga (namenoma?) pometajo pod predprogo.

Za lažjo orientacijo ponujamo nekaj vprašanj, ki ne bi smela ostati neodgovorjena ter nekaj napotkov za navigacijo v megli odnosov z javnostmi.

Vprašanje 1: Kakšen je marketinški potencial televizijskih postaj Nova24TV, in Idea TV ter spletnih mest Domovina.je in Nova24tv.si?

Oglaševanje je načeloma vreča brez dna in vsaka oglaševalska kampanja izbira mesta oglaševanja glede na specifike kampanje, vidnost mesta in ujemanje s ciljno skupino kampanje.

Ker še vedno čakamo na dokumente z ministrstva za obrambo, ki nam po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja pripadajo, saj so financirani z davkoplačevalskim denarjem, zaenkrat še vedno ni jasno, kakšne marketinške potenciale izkazujeta televizijski postaji Nova24TV in Idea TV ter spletni mesti Domovina.je in Nova24tv.si za vključitev v kampanjo ministrstva za obrambo.

Zakaj podatki o gledanosti Idea TV in Nova24TV niso javno dostopni, tako kot je to navada pri ostalih medijih? Zakaj podatkov o obiskanosti portalov Nova24TV in Domovina.je ni v raziskavi Merjenje obiskanosti spletnih strani?

Že zdaj je problematično, da zgoraj omenjenih televizij (Nova24TV in Idea TV) ne najdemo v medijskemu načrtu oglaševalske agencije. Zakaj ne? Je res kriv koronavirus?

Vprašanje 2: Kje so raziskave?

Ministrstvo za obrambo je v članku na MMC RTV Slovenija pojasnilo, da podatkov o tem, koliko denarja gre za posamezen medij v njihovi kampanji, nima. Hkrati je pojasnilo, da je odločitev o tem, kje se bo oglaševalo, stvar strokovnih ocen oglaševalske agencije.

Drugo neodgovorjeno vprašanje se glasi: Glede na dejstvo, da zgoraj omenjenih mest (Idea TV, Nova24TV, domovina.je) ni omenjenih v medijskem načrtu, lahko javnost vidi strokovne raziskave, na podlagi katerih so bila ta oglaševalska mesta vključena v kampanjo?

Vprašanje 3: Kdo je sprejel odločitev o spremembah oglaševanja?

Po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja so nam z ministrstva za obrambo sporočili, da smo upravičeni do zgornjih dokumentov, v katerih je opisana oglaševalska kampanja za 1,2 milijona davkoplačevalskega denarja.

Dokumente 6.1 do 6.2.5 še vedno čakamo, vendar je iz dokumenta 6.3 Media plan že razvidno, da zgoraj omenjenih mest z oglasi slovenske vojske (Nova24TV, Idea TV) ni navedenih v dokumentu.

Ministrstvo za obrambo trdi, da je odločitev o spremembi sprejela agencija za oglaševanje ter splošno pojasnjuje, da so spremembe medijskega načrta zakupa oglasnega prostora nastale zaradi pandemije koronavirusa. Ministrstvo torej trdi, da je zaradi koronavirusa agencija najprej umaknila oglase iz javne televizije in jih nato zaradi koronavirusa prestavila na dva medija, povezana z dvemi koalicijskimi strankami, ki podatkov o gledanosti in relevantnosti sploh nimata objavljenih?

Vprašanje 4: Zakaj se vlada oglaša na to temo?

Kot odziv na članek RTV MMC Slovenija je državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič tvitnil prvi tvit v zgornji galeriji, ki je hudo problematičen iz večih vidikov.

Vprašanje 1: Zakaj državni sekretar za nacionalno varnost brani oglaševalsko kampanjo ministrstva za obrambo?

Vprašanje 2: Zakaj oglaševalsko pogodbo, ki baje temelji na strokovnih ocenah in nima veze s politikantstvom, takoj poveže z blatenjem opozicijskega delovanja v medijih?

Vprašanje 3: Da Slovenska vojska oglašuje v medijih, kjer so LASTNIKI IN DELNIČARJI pripadniki politične stranke, kar pomeni, da bodo imeli od tega NEPOSREDNO korist – to je pač unikum v slovenskem političnem prostoru, ne glede na druge.

Vprašanje 4: Zakaj Žan Mahnič še vedno ne zmore pojasniti svojega drugega tvita iz leta 2018 in pokazati relevantnih statistik, ki dokazujejo dobro obiskanost in gledanost medija Nova24TV?

Vztrajajmo!

Kampanja ministrstva za obrambo, v kateri se z vsakim odgovorom in kvazipojasnilom odpirajo nova vprašanja, zahteva natančno analizo in vztrajanje na pravih odgovorih, ne pa na floskulah, s katerimi se sproža samo še več vprašanj.

Nujno je potrebno primer preiskati tako s pozicije politične odgovornosti kot tudi s pozicije potencialno kriminalnega delovanja države, ki z našim denarjem financira lastno propagando, ter s pozicije oglaševalske učinkovitosti, ki poleg vsega nakazuje še na tratenje davkoplačevalskega denarja za neučinkovite kampanje.

Serijo “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva” lahko začnete brati tukaj.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan