Na uradnem spletnem mestu Slovenske demokratske stranke (SDS) lahko pod naslovom “Laura Towler: Mnogi med nami se počutimo kot tujci v lastni domovini. Nikakršne skupnosti ni več. Kriminal narašča.” najdemo ponatis intervjuja, ki je bil naprej objavljen na spletišču medija Demokracija.

Intervju je opravil Andrej Sekulović, ki smo ga že spoznali kot enega glavnih veznih členov med mediji Nova24TV/Demokracija in globalnim bazenom alt-right neonacističnih predstavnikov.

V njem lahko med drugim preberemo tudi naslednje stavke:

V uvodu intervjuja je izpostavljena neonacistična teorija zarote velike zamenjave, v intervjuju samem pa lahko beremo klasične mentalne abortuse zagovornikov neonacizma in sovraštva.

Kdo je Laura Towler?

Laura Towler je psevdonim. V resnici gre za Lauro Tyrie, triintridesetletno neonacistko, povezano z britanskim neonacističnim združenjem Patriotic Alternative, ki ga vodi Mark Collett.

V poročilu “Women in the Extreme and Radical Right: Forms of Participation and Their Implications” Laura spada v posebno skupino, ki so jo avtorji poročila poimenovali Promotorji.

Funkcija promotorjev je v poročilu opisana na naslednji način: “Promoters play a significant role in ideological magnification. They are skilled at repackaging theideas of others by taking abstract theories and making them readily understandable. This can providea translation-type service between thinkers and various audiences. Promotion spans many platforms, canvassing YouTube, podcasts, blogs, Instagram, and Telegram. Promoters can be public individualsor operate from behind pseudonyms.”

Laura in Patriotic Alternative sta zelo močni ravno pri novačenju in digitalnemu rekrutiranju. Več člankov mednarodnega tiska namreč opisuje njihove aktivnosti, med katerimi najdemo tudi organizacijo paintball izletov v naravo, nagovarjanje mladine na družabnih omrežjih in razvijanje antisemitistične drže.

Spletno mesto stranke SDS

Po pregledu spletišča stranke SDS je Laurin intervju edini, ki je bil poobjavljen iz nabora intervjujev z globalnim naborom neonacistov, ki ga najdemo na medijih Nova24TV in Demokracija.

Objavljen je bil konec septembra 2020, na spletu so ga nato delili tudi na profilu stranke SDS na omrežju Facebook in Twitter, kjer ga je med drugim naprej delil tudi Janez Janša.

Vprašanje na mestu je: Zakaj? Čemu bi bil intervju z britansko neonacistko tako pomemben, da bi ga slovenska demokratska stranka poobjavila na svojem uradnem spletišču in da bi ga delil celo predsednik vlade?

Navajamo nekaj mogočih odgovorov:

  • Normalizacija sovraštva
    Strup po kapljicah, bi lahko rekli. Večkrat, ko so ljudje izpostavljeni antisemitskim izjavam in izjavam sovraštva, bolj normalne zvenijo in bolj neproblematične so.
  • Signaliziranje v tujino
    Glede na to, da je bil intervju na portalu Demokracija objavljen v angleščini in v slovenščini ter da ga so ga na spletnem mestu SDS objavili v slovenščini, nakazuje možnost signaliziranja v tujino.
  • Novačenje mladine
    Glede na že prej opisano vlogo Laure Towler je mogoče tudi, da SDS s takim pristopom signalizira slovenski mladini in ji daje vedeti, da se bodo v tej stranki našli tudi razumevanje za tak neonacistični pristop razmišljanja.

Omerta

Zakaj se o tem ne poroča oziroma govori? V slovenskem medijskem in političnem prostoru smo že večkrat opazili kulturo molka, ko gre za financiranje sovraštva in s sovraštvom povezana politična vprašanja.

Nerazumljivo je, da glavna koalicijska stranka na svojem uradnem spletišču objavi pogovor z britansko neonacistko, pa se nikomu ne zdi to dovolj problematično, da bi stranko vprašal o stališču, niti toliko, da bi postavil zadevo v kontekst drugih povezav z neonacisti in taisto politično stranko.

Nihče ne zastavi vprašanja podjetju v večinski državni lasti Telekom Slovenije, ki še vedno oglašuje na takih vsebinah in z oglaševalskimi pogodbami pomaga financirati tako medijsko produkcijo.

A vseeno se dogaja.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan