Te dni zvezna država Teksas beleži izredno nizke temperature, zaradi katerih so zabeležili tudi več smrti. Zaradi mraza je odpovedalo več delov energetskega omrežja, več milijonov ljudi je ostalo brez elektrike in gretja.

Naravna katastrofa se je hitro spremenila tudi v politično, kjer so volilke in volilci zahtevali odgovornost od aktualnega republikanskega vodstva te ameriške zvezne države. Ta je ponudila hitro rešitev – problem je v virih obnovljive energije.

Odmev laži

V Sloveniji sta laž hitro povzeli dve spletni trobili, povezani s koalicijskimi strankami SDS in NSi – madžarska tovarna sovraštva in domovinski blog. V obeh poročanjih lahko najdemo isto logiko – zaradi mraza so trpeli obnovljivi viri energije (paneli in vetrnice), posledice pa so bile katastrofalne.

Argument je na družabnem spletu služil večim komentatorjem, da so hitro začeli navijati za odmik od demokratskega Novega zelenega dogovora, hkrati pa so se začeli pojavljati tudi komentarji, da bi se morala Evropska unija in Slovenija umakniti od razvoja obnovljivih virov energije in se zanesti na dobri stari premog in jedrsko energijo.

Madžarska tovarna sovraštva je svoje informacije povzela po blogu Market ticker, ki ga vodi eden od ustanoviteljev ameriške stranke Tea Party, Karl Denninger, medtem ko se je medijska izpostava stranke NSi sklicevala na mnenje doktorja gradbeništva, Blaža Čermelja.

Resnica? Zelena energija ni problem

Če ste pričakovali, da bo resnica diametralno nasprotna od laži, se ne motite. Več neodvisnih strokovnih virov namreč opozarja, da zelena energija ni igrala tako velike vloge pri kolapsu energetskega sistema zvezne države Teksas, temveč so bili vzroki naslednji:

Pomanjkanje zemeljskega plina
Bloomberg poroča, da je bila največji delež krivde za katastrofo pomanjkanje zemeljskega plina in zamrznjene naprave v termonuklernih in jedrskih elektrarnah. Vir: Bloomberg Green

Deregulacija energetike
Intercept poroča, da je del krivde potrebno pripisati tudi dereguliranemu energetskemu trgu te zvezne države, ki že več let trpi za pomanjkanjem investicij in pomanjkanju prilagoditev na vedno bolj problematične ekološke razmere. Vir: Intercept

Obnovljivi viri energije so v manjšini
Teksas večino svoje električne energije dobi iz termonukleranih in jedrskih elektrarn, obnovljivi viri so odgovorni za dobro četrtino vse pridobljene energije. Vir: AP Fact check

Nepovezan trg
Teksaško omrežje ni povezano v državno energetsko omrežje ravno zaradi že prej omenjene deregulacije, ki jim omogoča, da lahko po svoje upravljajo z omrežjem. Ker gre za pregovorno vročo državo, se investicije v varovalke pred mrazom niso splačale, nihče ni operaterjev pozval k ureditvi teh razmer. Vir: NPR

Neodgovorjeno vprašanje

Obe medijski trobili financiramo tudi davkoplačevalski prek oglaševalskih pogodb večih proračunskih porabnikov. Že več kot leto dni opozarjamo na problematične vzvode in kličemo na odgovornost, pa se nič ne zgodi.

V zgornjem primeru lahko vidimo, kako enostavno se propaganda širi po svetu oziroma kako brez kančna novinarske vesti so pisci trobil, ki v vsaki zgodbi iščejo samo ujemanje z lastno propagandistično držo – če resnica ne ustreza ideologiji in propagandi, toliko slabše za resnico.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan