Berete poziv poslankam in poslancem ob objavi raziskave “Gledanost sovraštva v Sloveniji”. Raziskavo najdete tukaj.

Ponovno nagovorimo predstavnice in predstavnike ljudstva v državnem zboru in jih vzlic novim razkritjem o problematičnem financiranju strankarske propagande z davkoplačevalskim denarjem nagovorimo k razpravi.

Pisali bomo članicam in članom dveh državnozborskih odborov – odboru za obrambo in odboru za finance. Odbora bi morala po našem mnenju sklicati skupno sejo na temo javnega naročila “MORS 294/2019-ODP, Celovita strategija priprave in izvajanja promocije in oglaševanja Slovenske vojske, vojaške službe in vojaškega poklica ter pridobivanje kadrov za Slovensko vojsko“, pri kateremu že dalj časa opažamo več problemov pri trošenju davkoplačevalskega denarja.


Subject: Pobuda za skupno sejo

Spoštovani,

že dalj časa lahko spremljamo opozorila glede netransparentnega trošenja davkoplačevalskega denarja pri javnemu naročilu “MORS 294/2019-ODP, Celovita strategija priprave in izvajanja promocije in oglaševanja Slovenske vojske, vojaške službe in vojaškega poklica ter pridobivanje kadrov za Slovensko vojsko” ministrstva za obrambo, s katerim ta oglašuje Slovensko vojsko.

Iz dokumentov oglaševalske agencije in ministrstva za obrambo namreč ni razvidno, kako ministrstvo za obrambo razporeja davkoplačevalski denar znotraj medijskega zakupa oglasov za slovensko vojsko, hkrati na večih mestih lahko vidimo, da gre denar tudi za medije, povezane s političnimi strankami, ki hkrati ne izkazujejo nikakršnega marketinškega potenciala za medijski zakup.

Še več – obstaja več utemeljenih sumov, da gre pri izboru določenih medijev za osebno preferenco ministra za obrambo oziroma njegove ekipe, ki z davkoplačevalskim denarjem financira tudi portale, ki so na večih mestih povezanih s stranko NSi in SDS. Hkrati vsaj nekateri od teh medijskih kanalov ne izkazujejo relevantnih odstotkov gledanosti oziroma obiskanosti, hkrati niso navedeni v oglaševalski strategiji agencije Pristop.

Minister za obrambo se glede izbora sklicuje na strokovno izbiro agencije, hkrati pa v dokumentih agencije ne najdemo utemeljitev izbora, kar nas nadalje utrjuje v prepričanju, da gre za neuraden dogovor, ki gre na škodo davkoplačevalk in davkoplačevalcev.

Več informacij najdete na https://www.dsavic.net/gledanost-sovrastva/

Prosim za sklic skupne seje odbora za obrambo in odbora za finance, ki bi morala odpreti naslednja vprašanja:

  • na kakšen način ministrstvo za obrambo izbira medije, ki so vključeni v medijski zakup ministrstva?
  • glede na dejstvo, da se v medijskem zakupu nahajajo mediji, ki jih oglaševalska agencija v strategiji zakupa ne omenja, bi morali odgovorni na ministrstvu pojasniti, kako so se ti mediji znašli v zakupu?
  • glede na dejstvo, da določeni mediji po verodostojni raziskavi gledanosti nimajo relevantne gledanosti in hkrati v raziskave sploh niso vključeni, bi moralo ministrstvo pojasniti, kako so se znašli v medijskemu zakupu?

Vnaprej hvala za izraženo skrb glede trošnje našega denarja!

S spoštovanjem,

XXX


Članice in člani odbora za obrambo:

robert.polnar@dz-rs.si; marko.bandelli@dz-rs.si; suzana.lep-simenko@dz-rs.si; dusan.verbic@dz-rs.si; jure.ferjan@dz-rs.si; monika.gregorcic@dz-rs.si; matjaz.han@dz-rs.si; jozef.horvat@dz-rs.si; jani.ivanusa@dz-rs.si; jozef.lenart@dz-rs.si; luka.mesec@dz-rs.si; igor.pecek@dz-rs.si; marko.pogacnik@dz-rs.si; jani.prednik@dz-rs.si; franc.rosec@dz-rs.si; primoz.siter@dz-rs.si; andreja.zabret@dz-rs.si; elena.zavadlav-usaj@dz-rs.si; ljubo.znidar@dz-rs.si

Članice in člani odbora za finance (brez prekrivanj z odborom za obrambo):

samo.bevk@dz-rs.si; andrej.cernigoj@dz-rs.si; mateja.udovc@dz-rs.si; grims.branko@dz-rs.si; lidija.ivanusa@dz-rs.si; franc.jursa@dz-rs.si; franci.kepa@dz-rs.si; bostjan.korazija@dz-rs.si; miha.kordis@dz-rs.si; marijan.pojbic@dz-rs.si; nik.prebil@dz-rs.si; marjan.sarec@dz-rs.si; gregor.zidan@dz-rs.si

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan