O novinarju in uredniku Jožetu Možini smo pisali že večkrat. Članki se ponavadi dotikajo njegovega statusa “svete krave javnega zavoda RTV”, kjer lahko človek na plači davkoplačevalcev v svoji oddaji gosti promotorje sovraštva, nestrpnosti in neenakosti, piše za strankarska glasila desničarskih ekstremistov, v javnosti žali in zmerja, pa mu odgovorni vedno pogledajo skozi prste.

To je nerazumljivo iz večih razlogov. Ne gre samo za avtonomno in neodvisno delovanje javnega zavoda, temveč se tukaj odpira vprašanje nekoristnosti in atrofiranosti mehanizmov samoregulacije, ki jih ima zavod vzpostavljene na tem mestu, ravno za take primere.

Pasivnost se najbolj vidi pri ignoriranju opozoril strokovne in laične javnosti, izogibanju razprave o tem problemu in tiščanju glave v pesek. Na naše dosedanje pozive se namreč ni odzval nihče od odgovornih, pobude o razpravah niso bile uslišane. Izgleda, da je Jože Možina še ena od prepovedanih tem, o katerih se v javnosti ne sme razpravljati in ne sme pozivati na odgovornost.

Kršitve programskih standardov

V najnovejšem primeru lahko v časniku Večer preberemo glavne ugotovitve poročila Varuhinje gledalčevih in poslušalčevih pravic, ki ugotavlja:

Menim, da so glede konkretne vsebine opozorila občinstva upravičena in da programska vsebina ni dosegala pričakovanih standardov. Menim tudi, da so uredniška opravičila vselej dobrodošla, pri čemer pa se z opravičilom zgolj tistim, ki jih vsebina osebno prizadene, ne bi smeli izogibati resni razpravi o napakah, zlasti ponavljajočih.”

Večer, 2021

Gre torej za ugotovljeno kršitev normativov, ki naj bi veljala za vse zaposlene na javnem zavodu RTV. Gre tudi za primer zaposlenega, ki je že večkrat kršil te programske standarde. To ni nezanemarljivo.

Programski standardi so namreč dokument, ki zavezuje vse delavke in delavce javnega zavoda RTV Slovenija. Na koncu dokumenta, v katerem so zapisani, lahko preberemo naslednje besede (poudarek naš):

Vodilni delavci RTV in uredniki so dolžni ob neupoštevanju programskih standardov, kar predstavlja težko kršitev delovnih obveznosti, ukrepati v skladu z zakonodajo, ki ureja delovne odnose. Spoštovanje programskih standardov mora biti tudi obvezno določilo vsake individualne pogodbe, ki jo sklene RTV Slovenija.

Programski standardi RTV Slovenija

Vprašajmo se – kje je reakcija na ugotovljene kršitve?

Pozovi k ukrepanju

Spodnji poziv pošlji generalnemu direktorju javnega zavoda RTV Slovenija, programskemu svetu RTV Slovenija, Varuhinji gledalčevih in poslušalčevih pravic in nadrejeni Jožetu Možini. Zahtevaj reakcijo na ugotovljene ponavljajoče se kršitve in jih pozovi na odgovornost.

Naslovi: generalni@rtvslo.si, varuh@rtvslo.si, programski.svet@rtvslo.si, manica.ambrozic@rtvslo.si

Subject: Odreagirajte na ugotovljene kršitve!

Besedilo:

Spoštovani,

glede na ugotovljene kršitve programskih standardov v oddaji Intervju, ki jo je vodil Jože Možina in v kateri je gostil direktorja zavoda Iskreni, Igorja Vovka, ugotavljam naslednje:

  • ugotovljene kršitve programskih načel predstavljajo težko kršitev delovnih obveznosti novinarja in urednika Jožeta Možine
  • odgovorni morajo na podlagi ugotovljenih kršitev ukrepati

V skladu z zgornjimi ugotovitvami vas pozivam k naslednjim ukrepom:

  • v skladu s Programskimi standardi sankcionirajte novinarja in urednika Jožeta Možino. Če sankcij za ugotovljene kršitve ne bo, bomo vedeli, da so Programski standardi prazna množica, Jože Možina pa sveta krava javnega zavoda RTV Slovenija.
  • v skladu s Programskimi standardi opravite razpravo na programskem svetu in obsodite kršitve novinarja in urednika Jožeta Možine. Če razprave in obsodbe kršitev ne bo, bomo vedeli, da je Programski svet politična lutka, svetnice in svetniki pa strankarski plačanci z javnim denarjem.

Vnaprej hvala za reakcijo na ugotovljene kršitve, s katero boste dokazali, da ste v službi javnosti, ne pa v službi klik in političnih strank, ki bi rade uničile edini javni medij v državi.

S spoštovanjem,

XXX

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan