Nedavni strelski pohod, ki je v ZDA terjal deset človeških življenj, je razloge za pobijanje državljank in državljanov našel tudi v teoriji zarote Velike zamenjave, ki jo ekstremni desničarji že vrsto let navajajo kot enega glavnih razlogov za delovanje. Teorija zarote je v določenem delu prebivalstva priljubljena tudi v Sloveniji, eni glavnih propagatorjev so trobila, povezana s stranko SDS in njeni člani.

Francoski nacionalisti

Teorija zarote Velike zamenjave ima korenine pri francoskih nacionalistih iz začetka dvajsetega stoletja, ki jo je nato leta 2011 populariziral in moderniziral pisatelj in eden od ideologov novejšega alt-right gibanja Renaud Camus.

Camus je v eseju Le Grand Remplacement opisal propad belih Evropejcev zaradi vedno večjega števila ne-belih priseljencev, ki bodo počasi nadomestili Evropsko prebivalstvo. Camus se je v svojem eseju osredotočal predvsem na muslimanske priseljence, kasnejši privrženci iz tabora neonacistov pa so jo razširili tudi na Žide in druge manjšine.

Teorija zarote se je hitro razširila tudi v Združenih državah Amerike, kjer so jo za svojo vzeli tako ekstremni desničarski politiki kot tudi glavna desničarska trobila (Fox News in drugi). Ravno ti so teorijo zarote normalizirali in jo vpeljali v osrednji politični diskurz ter ji tako zagotovili politično nesmrtnost, katere strošek sedaj plačujemo vsi.

Slovenski vir: Kadri in projekti, povezani s stranko SDS

V Sloveniji je politična stranka SDS in njeni pripadniki vodilni razpečevalec te teorije zarote, ki najde mesto tako v govorih poslank in poslancev SDS v državnem zboru kot tudi na portalih in medijih, povezanih s to stranko (Nova24tv, Demokracija, Rodoljub, Kulturni marksizem). Eden pomembnejših virov te teorije zarote v slovenskem prostoru je član in dolgoletni poslanec SDS, Branko Grims.

Grims namreč »informacije« o teoriji zarote že vrsto let (vsaj od 2019) širi po svojih kanalih družabnega spleta, prispevke na to temo pa objavlja tudi v trobilih, povezanih z SDS. Hkrati o temah, povezanih s tem fenomenom, piše v slovenskih prevodih knjige Identitarnega gibanja »Evropa narodov«, govori v državnem zboru in na drugih javnih mestih.

Bogato bero člankov in intervjujev, povezanih s tem fenomenom, najdemo tudi v tiskanemu tedniku Demokracija, njenemu spletnemu podaljšku in na portalih, povezanih s stranko SDS. V komentarjih in kolumnah domačih in tujih avtorjev, intervjujev z vodilnimi osebnostmi te teorije zarote (Renaud Camus, generacija Identitete…) se ta teorija zarote pojavlja od leta 2016 in sovpada s krizo beguncev vojnih žarišč v Afganistanu, Iraku in Siriji.

Galerija pojavov teorije zarote v Sloveniji

Zbrali smo nekaj primerov pojavljanja in omenjanja teorije zarote Velike zamenjave v slovenskem politično-medijskem prostoru.

Politični kapital

Ameriški republikanci so teorijo zarote dodobra izkoristili za motivacijo političnega telesa pred volitvami in iz nje naredili velik politični kapital. Na sploh se je teorija zarote prijela v multikulturnih državah, kjer so lahko politični predstavniki z izkrivljanjem dejstev, laganjem in manipulacijo prepričali volilno bazo, da jih lahko samo oni rešijo pred »izkorenitvijo«.

V ZDA so se prvi nastavki teorije izkorenitve »belega prebivalstva« pojavili v začetku devetdesetih prejšnjega stoletja, dokončna normalizacija pa se je zgodila s prihodom predsednika Donalda Trumpa in ob pomoči propagandističnega imperija Fox News.

V Sloveniji je imela skoraj identična motivacija manjši vpliv na volilke in volilce, čeprav se je po begunski krizi povečala lažniva in nasilna protibegunska retorika na desni strani političnega pola, čeprav so kadri stranke SDS to retoriko uporabljali v času predvolilnih kampanj ter v državnem zboru in čeprav se je na njenih krilih formiralo več ekstremnističnih gibanj in skupin.

Slovenski kulturni molk

A čeprav se lahko s teorijo zarote Velike zamenjave v slovenskem medijskem in političnem prostoru srečujemo že vrsto let, na tem področju vlada skoraj popoln kulturni molk.

Redki članki (na tem področju vodi Mladina), ki problematizirajo tako početje in odsotnost vprašanj političnim predstavnikom ter izredno pasivna drža organov pregona dajejo tej teoriji zarote idealne pogoje za širjenje po slovenskem medijskem in političnem prostoru ter za njeno normalizacijo.

Tudi med pravkar končano predvolilno kampanjo nismo slišali niti enega vprašanja na to temo, novinarke in novinarji predstavnikov stranke SDS niso soočali s tem delom njihovega politično-medijskega diskurza, o tem so molčali tudi politični konkurenti.

Posredno se bo teme mogoče dotaknila novoustanovljena državnozborska preiskovalna komisija, ki bo preiskovala sumljive državne oglaševalske posle in financiranje strankarskih trobil z javnim denarjem. Financiranje sovraštva in propagande z davkoplačevalskim denarjem in s politikantskimi oglaševalskimi posli je eden glavnih razlogov, da lahko propaganda obstaja in se cementira v politični in medijski diskurz.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan