Na naših cestah umre PREMALO motoristov…

29.06.2008Osebno

Na poti iz Kopra v Ljubljano sem rešil življenje celjskemu motoristu. Če bi bil kamionar, bi skoraj stoprocentno prišel v črno kroniko na oddaji 24ur.

Že večkrat sem namreč poslušal ali bral črne kronike, v katerih se motoriste in kolesarje viktimizira. “Ja reveži, ne moreš s tritonskim vozilom proti poltonskemu motorju” in podobne vzdihe ob novicah, v katerih je motorist potegnil kratko. In potem si ljudje iz tega narišejo sliko, da se motoristi lepo vozijo kot v risanki Krtek in tranzistor, vozniki pa s krvavimi očmi in Grand Theft Auto soundtrackom po njih.

Danes se je na cestninski postaji Postojna na avtocesto vključeval motorist. Na avtocesti sem bil sam, za mano nikogar, na prehitevalnem pasu trije KReteni, ki so dirkali med seboj. Motorist je brez smernega kazalca začel lesti na moj pas in to tako počasi, da sem moral iz 130 skoraj ustaviti vozilo, da se je gospod motorist lahko vključil na avtocesto brez nesreče.

Na cestninski postaji Log je bila gneča. Vsi pasovi nabiti z vsemi mogočimi vozili. Isti gospod motorist se je med pasovi prebil do kabine za plačilo cestnine, izsilil prednost in se nato…ustavil tik za cestninsko postajo, kjer je počakal svoje CEpaste prijateljčke. Ne vem zakaj se mi je zdelo, da je njegova glava manjša od povprečne glave. Resno, nič vratu in majhna glava.

Sprašujem:

 • Ali motor ni enakovreden avtomobilu, ko pride do plačila cestnine?
 • Ali se za vključitev na avtocesto od motorista zahteva, da MORA prileteti s hitrostjo X in pod nobenim pogojem ne sme počakati, da je pas prost?

Za kolesarje velja isto. Samo ne na avtocesti.

 

7 komentarjev na “Na naših cestah umre PREMALO motoristov…

 1. Robi

  OK, če prav razumem, si naletel na kretenskega motorista. Pa še celjske tablice je imel (to, da se tablice ob prenosu lastništva iz varčevalnih razlogov ne menjajo, pri motorjih pa sploh ne, bomo zanemarili).

  Kaj ko bi rekel še kakšno o kretenskih avtomobilistih (kot po pravilu z LJ tablicami, seveda se najdejo tudi CE, MB, KP, you name it), ki se ob koloni pred cestninsko postajo vozijo 5 km po odstavnem pasu, ker so si zabili v svojo debilno betico, da so skupaj z ABC tablico kupili tudi prednost pred vsemi?

  Ali pa avtomobilisti, ki so smerokaz nazadnje uporabljali v avtošoli?

  Ali pa…

  Mislim, da bi bil skrajni čas, da prenehamo s posploševanjem – CE (ali pa KR) tablice NISO pogoj za butasto vožnjo. V razmislek: praktično isto se po Celju govori za tablice LJ in KK. Brezveze…

   
 2. Domen

  Se strinjam, Robi. Tablice sem omenil samo zato, ker bodo mogoče to prebrail taisti motorist in vozniki in se malo zamislili nad sabo. Se pa strinjam, povsod najdeš ljudi, ki ne znajo voziti po avtocestah.

   
 3. Afnogunc

  Če verjameš ali ne, med avtomobilisti je veliko več nesposobnežev, kot med motoristi, pa mi na kraj pameti ne pade, da bi napisal, da se jih premalo ubije. Pravzaprav so takorekoč vsi motoristi tudi avtomobilisti – obratno pa ne velja. Tvoje pisanje je pa tipična sovražnost do drugačnih kot si sam.

  Sam sem motorist.

   
 4. Kitaj

  Ko sem se še vsak dan vozil v šolo sem se zgolj čudil, kako na naših cestah ne umre več ljudi. Pacienti vseh vrst kratic in števil koles.

   
 5. Domen

  Dragi motorist! Prosim pojasni mi, na čem je osnovana tvoja statična metoda ocenjevanja bebavosti. In izgovor, da motoristi vozijo tudi avtomobile, ničesar ne pojasni. Drugačnost? Sorry, pravila so za vse enaka, na žalost pa veliko voznikov tega ne ve.

   
 6. Afnogunc

  Naj pojasnim. Za vožnjo motornega kolesa (ne kolesa z motorjem) je potrebno veliko več psihofizičnih sposobnosti kot za vožnjo avtomobila. S Sodobnim motorjem velika večina avtomobilistov niti speljati ne bi znala ne da bi telebnili po tleh. Pa ne le 70 letnice in letniki. Prav tako se vsaka motoristova napaka že pri majhni hitrosti konča v bolnišnici, ali tako kot nam želiš ti. Predlagam vsem, ki ne poznate motorjev, da prosite kakšnega izkušenega motorista, da se za kakšne pol ure vozita po naših cestah. Tako boš lahko videl kašnim izsiljevanjem avtomobilistov smo izpostavljeni vsakodnevno. Videl stvar z obeh strani in verjemi mi, da boš na motoriste gledal povsem drugače.

   
 7. domen

  Oprosti, ampak nisi mi odgovoril niti na eno vprašanje. Vse, kar si naredil, je še dodatno viktimiziral motoriste. In sam ne želim nesreče. Zato sem tudi naredil vse, da jo preprečim. Je motorist storil enako? Dvomim.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.