Ne vem zakaj, ampak zadnje čase se ukvarjam z varnostjo. Računalniško.

Mislim, da sem na Diggu prebral neki prispevek o sledenju ukradenih računalnikov z brezplačnim programom Adeona, ki ob inštalaciji na računalnik naloži programček, ki potem telefonira domov in sporoča trenutno (spletno) lokacijo (zajebe se sicer v primeru, ko tat formatira računalnik – A motivated and sufficiently equipped or knowledgeable thief can always prevent Internet device tracking: he or she can erase software on the device, deny Internet access, or even destroy the device. For example, Adeona currently has no mechanisms for attempting to survive a disk wipe).

Ker ti programček ob inštalaciji zgenerira “tracking cookie”, datoteko s podatki o računalniku, ki ga sledi, je seveda naslednje vprašanje, kako na varno spraviti to datoteko. Dobro, da je na računalniku ni pametno imeti, je razumljivo, ampak tudi USB ključ ni ravno the safest place on Earth.

Tukaj nastopi TrueCrypt. Tudi ta je odprtokodni po naravi, njegova “skrivnost” pa je v ustvarjanju skritega dela pomnilnika, na katerega zapisujete podatke, za katere nočete, da bi prišli v neprave roke. Če stvar apliciramo na USB ključ – na njem ustvarimo “skriti predalček”, v katerega zložimo datoteke, za katere nočemo, da pridejo v napačne roke, stvar zaščitimo z dolgim geslom in stvar je opravljena. Do podatkov lahko dostopate samo v programu TrueCrypt in z vnosom že prej omenjenega dolgega gesla. Poraja se sicer podobna dilema kot pri Adeoni (če tat ključek uniči oziroma ga sformatira, so podatki izgubljeni), vendar pa se mi zdi princip delovanja zelo kul.

Vendar mi oba programa danes nista dosti pomagala, saj mi je neki kreten danes izpred Supernove na Rudniku ukradel registrsko tablico. Mamicu mu!

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan