S horse burgerjem do idealne postave

31.07.2008Osebno

Zadnjih devetdeset dni sem se ukvarjal z devetdesetdnevno ločevalno dieto. Go figure, a? Na žalost se je ne da stlačiti v manj dni, je pa sestavljena iz štirih različnih prehrambenih dnevov.

Prvi dan: Proteini

Horse burgerNa ta dan lahko za kosilo ješ, I shit you not, proteine. Kar v konkretni hrani pomeni horse burger (brez nacho sira). Poleg horsa moraš nujno spiti dva deci ogabne juhe iz jušne kocke in pojesti čim več zelenjave. Zajtrki so enaki za vse dneve in sicer so sestavljeni iz sadja in sadnih sokov. Samo sadja in sadnih sokov. In če se vam na začetku dejstvo, da jeste za zajtrk sadje, ne upira, se boste na koncu počutili, kot da ste opica in da vsako jutro splezate drevesa, požrete tisto banano in potem odpujsate v svet. Aja, pa banane so izredno kalorične. Ne priporočam.

Tunina solataZa večerjo moraš pojesti polovično količino tistega, kar si jedel za kosilo (v mojem primeru sem jedel malo manjšo pleskavico) in solato. Barbara je namesto horse burgerja jedla tunino solato. Isti šmorn. V bistvu je proteinski dan najbolj normalen dan na svetu, ker ješ kot skoraj normalen človek. Dejstvo, da zraven mesa ni krompirja, je zanemarljivo, saj moraš zraven pojesti kos kruha.

Drugi dan: Škrob

PolentaNa ta dan za kosilo ne ješ mesa, ješ pa polento (krompir ali ričet). In solato. In ogabno juho iz jušne kocke. Midva sva skoraj celo dieto preživela ob krompirju, na koncu pa ugotovila, da je najboljša popečena polenta z gobami. In veliko zelenjave. Zraven piješ enako ogabno juho kot na proteinski dan, za večerjo pa poješ polovico tistega, kar si jedel za kosilo.

Tretji dan: Ogljikovi hidrati

Na koncu se izkaže, da je tretji dan najboljši dan na celem svetu. Za zajtrk moraš sicer jesti jebeno sadje, ampak se izplača, saj lahko za kosilo ješ makarone (brez mesa, ampak je vseeno dobro). Lahko pa omako zmešaš s koruzo, bučkami in ostalo zelenjavo (zato se ta dieta splača poleti, ker je sadja in zelenjave veliko). Makarone lahko sicer zamenjaš za pico s paradižnikom in začimbami, vendar sva to različico izvedla samo enkrat. Zakaj? Ker je testo s paradižnikovo omako preprosto preveč ogabno in nima nobenih šans proti krožniku kadečih se špagetov ali polžkov.

Dan z ogljikovimi hidrati je najboljši tudi zaradi dejstva, da za večerjo ne ješ polovico kosila ampak ješ pecivo. Torte! Čokoladne! Sladoled! Biskvit! Pite! Karkoli, razen kakšnih mastnih kremšnit oziroma nečesa, kar bolj spominja na kepo masti kot na prave ogljikove hidrate. Zraven lahko pijete sadne sokove, najboljši so dejanski sadni sokovi in ne cuker v vodi.

Četrti dan: Sadni dan

  Po najboljšem dnevu sledi drugi najslabši dan. Spet ponavljam, da se cel dan sadja na začetku ne sliši tako slabo, na koncu pa se ti razne breskve, jabolka, hruške in korenja prikazujejo že v sanjah. Ampak vseeno je ta dan zelo pomemben in pri tem se splača strogo držati diete. Se pravi, celi dan zdržati ob sadju in sokovih. Če se vam bo na začetku bledlo od lakote priporočava ocvrto zelenjavo z gamberi. Ampak samo zelenjavo z gamberi. Je dovoljeno in pomaga.

Enkrat na trideset dni: Vodni dan

Če so sadni dnevi drugi najslabši dnevi, je najslabši dan vodni dan, ki na srečo pride samo trikrat, enkrat na mesec. Ja, kot menstruacija. Na vodni dan lahko pijete samo vodo. Ne sokov. Ne cedevite. Ne cukr vode. Vodo. H20. Iz pipe ali steklenice. Ampak samo vodo. Cel dan. 24 ur. Baja je sicer rekla, da se tega ne bo šla in tisti dan “furala” dan s sadjem, sam pa sem se potrudil in preživel tudi to. Se da. In izguba teže se zelo pozna.

 

Rezultat: Minus deset kil. Zakon.

 

9 komentarjev na “S horse burgerjem do idealne postave

 1. Jernej

  A tista najbolj logična (isti vnos, večja poraba) vama pa ni prišla na misel? Iz tega kar si napisal lahko v bistvu ugotovim, da ne stradaš nekako 2x, mogoče 3x na teden. Hvala lepa… so bolj okusni načini 😉

   
 2. ervinator

  Po moji logiki na beljakovinski dan, če ne smeš jesti krompirja, tudi kruha ne bi smel. Sicer pa nobene od uveljavljenih diet ni pretežko izvajati. Problem se pojavi, ko je konec diete. Kilogrami pridejo nazaj, s to razliko, da del izgubljene mišične mase nadomestijo maščobne zaloge.

   
 3. domen

  kolikor sem prebral, je car locevalne diete ravno v spremembi prebavnega cikla in ne samo v izgubi teze. Tako da tvoja teza ne drzi.

   
 4. Baja

  Jernej, tudi na to sva mislila ja. Lotila sva se pogostejše rekreacije. Badminton 2x na teden, kak jebeni hrib 1x na teden, pa sprehodi čim večkrat na teden.

  Kako bo sedaj po dieti bomo pa videli, a ne. In btw – ne, diete se niti ni tako enostavno držati, potrebno je veliko volje in časa.

   
 5. ervinator

  Jaz pa mislim, da je že kar od naslova naprej nekaj stvari napačnih. Če malo pobrskaš po spletu, velja pri 90-dnevni ločevalni dieti absolutna prepoved mešanja ogljikovih hidratov z beljakovinami. Horseburger torej odpade.

   
 6. OutThere

  Mene samo zanima, kakšna je razlika med škrobom ogljikovimi hidrati in sadjem, majster?
  Čar ločevalne diete je v tem, da je enolična hrana dolgočasna in da pač ne požreš tolk hrane v enem šusu. Rezultat je manjši povprečni kalorični vnos, kar (če ustvarjaš kalorični deficit) pripelje do hujšanja.

  Zdaj pa: evo izračunov, zakaj na tej dieti grejo kile dol:

  1. Proteini. Če hočeš pojest za 2500 kcal nemastnega mesa (recimo kure) moraš pojest 1.3 kile kokošjih prsi. Valjda, da se ti zagabijo in jih ne poješ tolk. Poješ tričetrt kile največ in naredil si 1000 kcal deficita.

  2. Recimo, da ti drugi dan uspe naklepat 2500 kalorij škroba. To gre z belim kruhom. Če ješ špagete, ješprenj, oves in podobno boš težko tolk pojedel. Od oka narediš 500 kcal deficita.

  3. Ta dan zaradi sladkarij narediš kvečem 500 kcal več kot 2500, pa ne zaradi cukra ampak zaradi masti, ki jo imajo slaščice ful velik.

  4. dan na sokovih. 1 deci soka ima 50 kalorij. 1 liter ima 500, torej moraš popit 5 litrov soka, da ne delaš dnevnega deficita (2500 kalorij), če si lenuhar in nič ne športaš. Tipično ta dan narediš okoli 1200 kalorij manj kot na normalen dan.

  Zdaj sledi pa še izračun.
  V 4 dneh narediš torej 2000 kcal deficita. To je 550 kcal na dan. Če prištejemo še 2500 kcal deficita mesečno od vodnega dne predstavlja to 633.33 dnevnega deficita.
  Na teden torej 4433.3 kalorij manj, kot jih potrebuješ.
  Torej vsak teden shujšaš pol kile, kar je 2 kili na mesec.

  To je (skoraj) vsa umetnost (znanost). Dodatno pa nisem omenil, da zaradi pomanjkanja beljakovin v tej prehrani najprej gredo adijo mišice, šele potem špeh. Teža bo šla tako dol še hitreje kot 2 kili na mesec, ampak ne špeh… Mišice.
  Telo bo večino časa v katabolnem stanju, kar pomeni manj testosterona in več estrogena v krvi. Cura bo slabo stala, počutje bo v riti, mišice bodo pa itak šle na drek in scanje 🙂

  LP

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.