Čiščenje prenosnika je zelo dobra ideja

13.08.2008Osebno

ToshibaKer se mi je zadnje čase prenosnik Toshiba Satellite Pro pregreval do te mere, da je revežu zmanjkovalo sape in se mi je dvakrat iz protesta ugasnil, sem ga peljal na servis, da mu očistijo drobovje.

Popravilo je bilo opravljeno v enem dnevu, je pa zanimivo, da čiščenje prenosnikov ni vključeno v garancijo.

1. Nekaj simptomov pregrevanja:

 • Ventilator je slišno glasen od trenutka, ko računalnik prižgete do trenutka, ko ga vi oziroma se sam ugasne.
 • Spodnja stran prenosnika je vroča. Res vroča. Najbolj vroč del se nahaja pod baterijo in nad prostorom, ki ga zaseda DVD/CD enota.
 • Pojavijo se blue screen zasloni brez opisa napake.
 • Tudi tipkovnica postane vroča.
 • Če uporabljate program za merjenje in nadziranje procesov v vašem računalu (sam prisegam na Everest od podjetja Lavalys), vam temperature iz normalnih 30 do 40 stopin Celzija narastejo na 60, 70 ali celo več stopinj Celzija.
 • Na spodnji strani se vam ob režah ventilatorja vidno nabira prah (beli kosmi prahu)

2. Primerjava temperatur posamezne komponente

Dan pred posegom Dan po posegu
Procesor 70 °C 47 °C (-23 °C)
Trdi disk 54 °C 31 °C (-23 °C)
Grafična kartica 47 °C 33 °C (-14 °C)

 
Kako že pravijo? Razlika je očitna!

3. Preventiva v kombinaciji s kurativo

AkasaPrahu in mašenju rež z delci se jasno ne morete izogniti. Zato je najbolje, da kurativne posege kombinirate s preventivnimi načini preprečevanja pregrevanja prenosnika (ojej, kak stavek).

Sam sem nabavil izdelek podjetja Akasa, ki naj bi deloval kot dodaten ventilator in s katerim kombinirano hladimo prenosnik in hkrati preprečujemo nalaganje novih prašnih delcev na notranjost prenosnika.

Aluminijasta plošča ima namreč vgrajena dva ventilatorja, ki se napajata preko USB kabla, vse skupaj pa je na zadnji strani dvignjeno od delovne površine oziroma mize. Zaenkrat samo v teoriji, izdelek dobim konec meseca, takrat objavim še bolj podroben opis in test.

 

8 komentarjev na “Čiščenje prenosnika je zelo dobra ideja

 1. Domen

  Nesel sem ga na Inea servis, pooblaščen servis za Toshibe, vse skupaj je bilo okrog 35 evrov. Raje kak evro manj. Očistijo ti ga pa v enem dnevu, če bi težil, bi se ga dalo dobiti še isti dan.

   
 2. Domen

  Če upoštevaš, da sem ga dal prvič sčistit po skoraj letu in pol, je strošek zanemarljiv. Sploh, ker lahko zaradi pregrevanja crkne vse.

   
 3. Centrifuzija

  Hm. Moja Toshiba je bila 3 tedne ugasnjena, pa je po 60 minutah spet čisto vroča. Bom upoštevala ta nasvet, čeprav se meni 1 leto ne zdi prav neka huda starost, ampak očitno bo res treba.

   
 4. Carlos

  Po mojem izkusnju, dati Ubuntu Linux namesto Windows je bila prava resitev glede na tempraturo, “slugishness”, etc.

  Vem, da vecina ljudi rabijo/obozujejo Windows, ampak samo pravim da to je ful pomagalo 🙂

   
 5. Ivan

  mene pa zanima če je kdo že sam odprl prenosnik ker sem jaz odšraufal vse vijake ampak ga nisem mogel vzet narazen da bi ga sam sčistil. Prosim za odgovor. LEP pozdrav

   
 6. Domen

  Jaz ne. Sem preveč amaterja in ne bi rad na koncu ugotovil, da mi je ob ponovnem sestavljanju kak šrauf ostal. Oziroma, da sem imel kak šrauf premalo 😉

   

Vpišite komentar