ToshibaKer se mi je zadnje čase prenosnik Toshiba Satellite Pro pregreval do te mere, da je revežu zmanjkovalo sape in se mi je dvakrat iz protesta ugasnil, sem ga peljal na servis, da mu očistijo drobovje.

Popravilo je bilo opravljeno v enem dnevu, je pa zanimivo, da čiščenje prenosnikov ni vključeno v garancijo.

1. Nekaj simptomov pregrevanja:

  • Ventilator je slišno glasen od trenutka, ko računalnik prižgete do trenutka, ko ga vi oziroma se sam ugasne.
  • Spodnja stran prenosnika je vroča. Res vroča. Najbolj vroč del se nahaja pod baterijo in nad prostorom, ki ga zaseda DVD/CD enota.
  • Pojavijo se blue screen zasloni brez opisa napake.
  • Tudi tipkovnica postane vroča.
  • Če uporabljate program za merjenje in nadziranje procesov v vašem računalu (sam prisegam na Everest od podjetja Lavalys), vam temperature iz normalnih 30 do 40 stopin Celzija narastejo na 60, 70 ali celo več stopinj Celzija.
  • Na spodnji strani se vam ob režah ventilatorja vidno nabira prah (beli kosmi prahu)

2. Primerjava temperatur posamezne komponente

Dan pred posegom Dan po posegu
Procesor 70 °C 47 °C (-23 °C)
Trdi disk 54 °C 31 °C (-23 °C)
Grafična kartica 47 °C 33 °C (-14 °C)

 
Kako že pravijo? Razlika je očitna!

3. Preventiva v kombinaciji s kurativo

AkasaPrahu in mašenju rež z delci se jasno ne morete izogniti. Zato je najbolje, da kurativne posege kombinirate s preventivnimi načini preprečevanja pregrevanja prenosnika (ojej, kak stavek).

Sam sem nabavil izdelek podjetja Akasa, ki naj bi deloval kot dodaten ventilator in s katerim kombinirano hladimo prenosnik in hkrati preprečujemo nalaganje novih prašnih delcev na notranjost prenosnika.

Aluminijasta plošča ima namreč vgrajena dva ventilatorja, ki se napajata preko USB kabla, vse skupaj pa je na zadnji strani dvignjeno od delovne površine oziroma mize. Zaenkrat samo v teoriji, izdelek dobim konec meseca, takrat objavim še bolj podroben opis in test.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan