ČasTno?…ampak blazno me zanima, kako jim to uspe. Ne govorim samo o televizijski postaji NET TV (ki se prebere s širokim E, kot bi šlo za oni šiviljski pripomoček), s katere je posnetek na levi, ampak na splošno o slovenskem televizijskem novinarstvu.

Podpisi ali strokovno imenovani telopi se dodajajo pri montažah prispevkov. Vse grafike in ostali materiali se pripravijo vnaprej, načeloma pa novinar besedila odda v montaži in upa na najboljše. Nekako tak občutek sem dobil svoje dni na RTV Slovenija, ko so mi potem iz montaže dobesedno ustvarjali čudeže. Enkrat so mi pozabili podpisati dekana kemijske fakultete, drugič so Barbaro preimenovali v gospo Knavs (takrat sem jo tolažil, da naj bo srečna, da je niso podpisali Kavs), na NET TV pa tokrat vabijo na predčastno glasovanje.

Zadeva se mi zdi problematična iz večih vidikov:

a) Najprej je tukaj organizacija oziroma dezorganizacija dela, ki novinarju ne omogoča vpogleda v celoten prispevek z vsemi pritiklinami.

b) Potem je tukaj težava s tehniki, ki pišejo na pamet oziroma v zgornjem primeru po posluhu. Čeprav imajo vse napisano.

c) Končno je tu še težava, kako nepopravljivo zadevo popraviti. Zaradi enega napačnega podpisa se navadno ne obremenjuje nihče od odgovornih, le redko pa v naslednji oddaji objavijo popravek, čepravi jim to narekuje kodeks in vest.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan