Cover art for the collected edition of The Lea...

Da so po tako dobrem stripu posneli po mnenju mnogih popolnoma negledljiv film, je razumljivo. Razumljivo zato, ker se Alan Moore, avtor stripa o skupini “izrednih gospodov” igra s tabuji naše družbe in jih na komičen način vpleta v svojo pripovedko.

Film je bil hollywoodsko čist, strip je britansko umazan. The invisible man seksa z varovankami katoliške šole, ki so prepričane, da jih je oplodil sveti duh. Allan Quartermaine, heroj v filmski podobi Seana Conneryja, je opiatski odvisnik, ki mu visi za reševanje sveta. Ostali člani lige niso nič boljši. Oziroma so prav tako odlični.

V prvem delu se liga spopade s izdajalskim Mr. Bondom, ki jih najprej najame za krajo elementa Cavourite, ki omogoča letenje, ko pa liga izpolni svojo dolžnost, jih opehari in Cavourite uporabi za napad na London.

Da je elementu ime Cavourite, ni naključje. Moore si za svojo pripoved sposoja od klasika znanstvene fantastike, Julesa Verna, H.G. Wellesa in drugih. Poleg elementa, ki ga je Welles “izumil” za svojo pripovedko o “Prvem človeku na Luni”, je tukaj že prej omenjeni The invisible man, kapitan Nemo in Dr. Jeklly oziroma mr. Hyde.

Drugi del ligo postavi pred izziv z vesolja – Zemljo namreč napadejo marsovci, ekipa pa se na nek način skoraj bolj ukvarja z lastnimi problemi kot z “impending doom”. Konec je presenetljiv ravno toliko, kolikor je logičen – liga je uničena, nekaj članov je mrtvih, nekateri se ligi odpovedo. Konec se konča z začetkom. In z napovedjo tretjega dela, ki ga trenutno zaradi spora okrog avtorskih pravic še čakamo. Mogoče pride leta 2009.

Grafična podobna je presunljiva in avtor izkorišča prelome strani za grajenje suspenza. Velikokrat je namreč zadnja sličica na strani X prestrašen obraz lika, ki mu iz ust uide “Oh my God!”, ko pa bralec obrne stran, ga presune celostranska ilustracija stvora v obliki transformiranega Dr. Jekllyja oziroma kakšnega drugega objekta avtorjeve domišljije.

Nad prvim “potopom” sem navdušen. Stripi kot slikovne knjige, kjer beseda umanka na račun grafike, vseeno pa celotna vsebina in kvaliteta sporočila ne trpi,  so fenomenalni.

Strani: 176 + 228

Cena: 45 €

Reblog this post [with Zemanta]

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan